Kada je najbolji period u godini da se radi servis klima uređaja?

Klima uređaje smo počeli da koristimo možda pre nekih petnaestak godina i to gotovo svi, u radnim i životnim prostorima, zbog čega su stari dobri ventilatori, otišli u istoriju. Naime, veoma je teško zamisliti situaciju u kojoj dolazi do globalnog zagrevanja i temperatura raste na čitavoj planeti, tako da se otapa čak i Severni i Južni pol, a da nemamo izvor koji nas hladi, zar ne? 

Realno gledano, temperature su porasle svuda, u svakom kutku zemljine kugle, i to za par stepeni, što se smatra drastičnim, iako na prvi pogled ne deluje previše ozbiljno. Ipak, ova situacija veoma brine ekologe i meteorologe, kao i sve ljude koji razmišljaju o životnoj sredini i generalno, o životu u budućnosti. Prirodni ekosistem se menja, usled ovog porasta prosečnih temperatura, tako da to utiče i na biljke i na životinje i na kraju i na čoveka. 

Vratimo se sada našem svakodnevnom životu, gde su leta postala jako duga i topla, zime takođe duge i hladne, a prelaznih godišnjih doba kao i da nema. I ako dođe proleće ili jesen, onda ta doba traju mnogo kraće, nego što je to bio slučaj pre možda trideset godina. Upravo iz svih ovih razloga, čovek je došao do toga da mora sam sebi da stvori optimalne uslove za rad i život, pa je tako klima uređaj postao nezamenljiv u postizanju tog cilja. 

Klima uređaji imaju spoljne i unutrašnje jedinice, i obe moraju da budu ispravne, kako bi sistem radio. Ono što se savetuje je svakako čišćenje unutrašnje jedinice i to jednom godišnje. Razlog je što klima uređaj nakupi u sebe svašta – razne mikroorganizme, viruse, gljivice, bakterije, grinje i slično, tako da mala deca ili stariji ukućani, kao i svi koji imaju slabiji imunitet ili sklonost ka alergijama, mogu da završe kod lekara. Kada malo bolje pogledate, sve je to bez razloga, jer se klima uređaj lako čisti, ali to ipak ne možete sami da uradite i trebalo bi da angažujete stručna lica. 

Dakle, servis klima uredjaja radi se barem jednom u toku godine, a najbolji period da to učinite je u proleće, ili pred sam početak leta. Tada se klima uređaji najviše koriste, posebno kada se uzme u obzir da se dosta stanova u Beogradu greje putem centralnog ili daljinskog grejanja i u ovim slučajevima, klima urađeji se obično ne uključuju za vreme hladnih dana.

Ipak, dobro su došli kada grejanje još nije počelo, a zvaničan datum za to je oduvek bio 15. oktobar. Nekada hladni dani krenu rano, još u septembru, pa razmišljamo kako da se dogrejemo. Klima uređaji su savršeni za to, jer će vam biti uvek prijatno toplo, odnosno, bićete rashlađeni onda kada treba. To su obično meseci kao što je jun, jul, avgust, a i septembar ume da bude značajno topao, kao i maj, recimo. Tada vrlo rado posežemo za uključivanjem klime, pa makar to bilo i za par stepeni gore ili dole, značiće nam, jer je veoma lepo boraviti u zatvorenom prostoru koji je optimalno klimatizovan. 

Isto je tako i sa radnim prostorima. Zamislite zaposlene koji se znoje, i koju bi produktivnost rada oni imali? Isto tako, ako im je hladno, ne bi mogli da postižu adekvatne rezultate rada, a sigurno im od pomoći ne bi bila neka grejalica, ili u obrnutom slučaju, ventilator.

Servis klima uređaja se obavlja tako što majstori i stručna lica iz ovlašćenog servisa pogledaju i pregledaju i spoljnu i unutrašnju jedinicu, i kada ustanove da je sve u redu, daće vam garanciju na rad i zeleno svetlo da možete klimu da stavite u pogon, bez bojazni da će se neki deo pokvariti ili da će iz klime izlaziti bakterije i virusi.

Čišćenje klime je deo servisiranja, i to je obavezno učiniti jednom u toku godine, kao što smo već naveli. Cene usluga čišćenja su oko dve i po hiljade dinara do tri, u zavisnosti od servisa i od same klime, jer postje jako mali uređaji, kao i oni veliki, koji na primer mogu da hlade čitave objekte kao što su mega marketi. 

Obratite se na vreme i zakažite dolazak ekipe, te sačekajte početak sezone rada klima uređaja potpuno spremni. Nakon toga vam ostaje samo da uživate u prijatnoj temperaturi, bilo da ste na poslu, bilo da ste kod svoje kuće.

Close Comments

Comments are closed.