Banje sa najlepšim prirodnim izletištima

Banje u Srbiji imaju izuzetnu dugu tradiciju. Neverovatne potencijale i darove prirode koje ovi prostori imaju umeli su da iskoriste već drevni Rimljani, gradivši terme i kupališta na mestima gde je otkrivena lekovita voda. Danas, posle toliko minulih godina, banje predstavljaju neke od omiljenih destinacija turista iz Srbije. Uz izvorišta blagotvorne vode, lekovita blata i čist vazduh u srpskim banjama danas će vas dočekati i moderni spa programi, bazeni i mnogi drugi interesantni sadržaji. Da bi osvežavajući, opuštajući odmor u banji bio kompletan, tu je i predivna priroda u koju su ove destinacije po pravilu ušuškane. Odabrali smo banje koje se posebno izdvajaju po lepoti svojih izletišta.

Sokobanja

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, okružena živopisnim pejzažima. Smeštena je u kotlini ušuškanoj između venca visokih planina, a kroz banju protiče i bistra reka Moravica, gradeći prelepu Bovansku klisuru. Nezaboravni predeli, termalne vode i reski planinski vazduh čari su koje dočekuju turiste koji se zapute u ovu banju. Zbog svega toga, Sokobanja je savršena destinacija za avanturiste i istraživače, kao i za sve one koji žele da otkriju tajne skrivenih predela u netaknutoj prirodi.

Planine koje štite ovu banju od vetrova ukrašene su mnogobrojnim prozirnim potocima i jezerima, ljupkim livadama, proplancima i skrivenim tačkama. Na najlepšim mestima u okolini Sokobanje ljudi su stvorili brojna izletišta, u kojima turisti rado provode i čitav dan. Jedno od omiljenih mesta za piknik nalazi se kraj izvora reke Moravice, nadomak koje je kristalno bistro jezerce. Osvežavajaći dah vode čini izvor Moravice prijatnim za boravak, a u blizini možete videti i Hram Svetog Ilije, Markovu pećinu i ribnjak sa pastrmkama.

Izletište kraj Sesalačke pećine kao da je stvoreno za ljubitelje izazova i istraživanja. Njegova najveća atrakcija je pećina koja u sebi krije divan kameni nakit. Ulaz u Sesalačku pećinu potpuno je besplatan, što je čini drugačijom od većine drugih turističkih pećina u Srbiji. Kada se umorite od istraživanja podzemnog carstva, možete se opustiti na lepo uređenom izletištu koje se nalazi odmah pokraj nje.

Uprkos svemu tome, najpoznatija atrakcija Sokobanje oduvek je bila čuveno utvrđenje Sokograd, koje nad njom bdi. Na samo 500 metara od ruševina starog grada locirano je najpoznatije i najposećenije izletište u Sokobanji, Lepterija. Do Lepterije se vrlo lako stiže dobrim asfaltnim putem, a posetioci željni dodira s prirodom mogu se do izletišta uputiti živopisnom šumskom stazom. U neposrednoj blizini Lepterije nalaze se i crkva Rođenja Presvete Bogorodice i neobični prirodni fenomen Bogorodica u steni za koji se vezuju mnogobrojne legende.

Okružena netaknutom divljinom planine Ozren i magijom misterioznog Rtnja, Sokobanja predstavlja zelena pluća Srbije. Gde god da se zaputite, verovatno ćete naići na neko ljupko malo izletište. Zbog svega toga, u pitanju je savršena destinacija za sve turiste koji žele da provedu odmor u čistoj prirodi. Ukoliko mislite da je ovo mesto prava destinacija za vas, Sokobanja smeštaj odlično je rešenje ukoliko želite da ovde provedete odmor.

Banja Koviljača

Banja Koviljača nalazi se na zapadu Srbije, na obali Drine, koju mnogi smatraju našom najlepšom rekom. O tome da Banja Koviljača nije slučajno zaradila nadimak Kraljevska banja svedoči njena veoma duga tradicija, mnogobrojni sadržaji, ali i sjajna lokacija na kojoj je smeštena. Zapadna Srbija nosi status regije bogate prirodnim lepotama, a Banja Koviljača predstavlja odličnu bazu za sve turiste koji žele da otkriju čari ovih prostora.

Svako mesto koje gotovo mitska reka Drina dotakne pridobija posebnu magiju. U neposrednoj okolini Banje Koviljače možete uživati u osveženju koje reka sa sobom donosi. Nezaobilazna tačka za turiste je Žićina plaža, koju mnogi smatraju najdužim i najlepšim kupalištem u Srbiji. Obala Zvorničkog jezera takođe je sjajno mesto za kratak predah u prirodi. Na jezeru je razvijen kupališni turizam, uređene su plaže i restorani, a ono nudi i sjajne uslove za sportska dešavanja. Ovde započinje čuvena Drinska regata, manifestacija posvećena dugoj tradiciji splavarenja, već dugo prisutnoj na ovim prostorima.

Na korak od Banje Koviljače čeka i planina Gučevo, čija krunu čine guste bukove šume. Netaknuti prirodni ambijent, čisti vazduh i mali izvori pitke vode učinilu su ovu planinu divnim mestom za izlete. Atraktivna je za biciklste, planinare, pešake, ali i ljubitelje ekstremnih sportova. Na ovommestu možete se oprobati u vožnji džipova kroz njene još divlje predele, a važi i za jedno od najpogodnijih mesta u Srbiji za paraglajding.

Nekada poznata samo po zdravstvenom turizmu, Banja Koviljača danas je velilki, moderan centar koji za svakoga nudi ponešto. Ono što je čini posebnom je izuzetno prijatna klima, bogati izvori sumporovite vode i lekovitog blata, vredni kulturno-istorijski spomenici i okolna priroda koja uokviruje čitavu sliku. Ukoliko želite da i sami doživite lepote ove destinacije, Banja Koviljača smeštaj stoji na raspolaganju.

Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi u valjevskoj podgorini u dolini reke Toplice. Kao lečilište, Banja Vrujci postala je poznata po svom lekovitom blatu, a poslednjih godina sve se više razvija u veliku turističku destinaciju. U njenom sklopu nalaze se novoizgrađeni atraktivni bazeni i sportski tereni. Smeštaj Banja Vrujci takođe se ubrzano razvija, obećavajući posetiocima komforan odmor. Izuzetne prirodne lepote Banji Vrujci su podarile okolne planine, čuvena vazdušna banja Divčibare i Rajac. Zahvaljujući njima, ona se izdvaja kao jedna od banja sa najlepšim prirodnim izletištima. Šumovite planine ispresecane mnoštvom proplanaka, vidikovaca i livada stvaraju sjajne tačke idealne za odmor u prirodi.

Nadomak Banje Vrujci nalazi se visoravan Divčibare, možda i najpopularnija porodična destinacija u čitavoj Srbiji. Uvek prijatna klima, impozantni vrhovi i, naravno, na desetine divnih mesta za porodični piknik ono su što je učinilo ovu zelenu oazu veoma posećenom tokom cele godine. Izletište Čalačka greda najpoznatije je mesto za odmor u prirodi. Nalazi se u istoimenom rezervatu prirode i predstavlja pravi mali dragulj visoravni.

Nekada davno, putopisci koji su otkrivali ove predele Srbije imali su običaj da ih opisuju kao raj na zemlji. Prema pričama tako je planina Rajac i zadobila svoje ime. Ovaj naziv svakako je opravdan lepotama koje Rajac nudi izletnicima. Vazduh je na ovoj planini izuzetno čist i bogat kiseonikom, zbog čega joj je dat status vazdušne banje. U njegovoj ponudi nalaze se sadržaji seoskog turizma, sjajni uslovi za sport i rekreaciju, ali i neke veoma zanimljive manifestacije, poput tradicionalne Kosidbe na Rajcu.

Banje su mesta stvorena da izleče telo i nahrane dušu. Revitalizaciji čitavog ljudskog organizma i duha mnogo pomaže priroda, tako da je blizina izletišta nešto što banjama daje posebnu vrednost. Otkrijte najlepše banje Srbije i nagradite sebe opuštajućim odmorom u prirodi.

Close Comments

Comments are closed.