Bijeljina - Nepravedno zapostavljena turistička destinacija

Kada govorimo o gradovima i destinacijama koje bi trebalo videti u regionu, Bijeljina se neretko izostavlja ili jednostavno zaboravlja. Ostanite uz ovaj tekst, upoznajte se sa turističkom ponudom Bijeljine i shvatićete da je to jedna velika nepravda.

Stanišići – Bajkovito etno selo koje svakoga ostavlja bez daha

Od 2003 godine od kad postoji etno selo Stanišići je magnet za sve turiste u regionu. Nalazi se na svega 3km od Bijeljine i reč je onajvećem etno selu na Balkanu. Čine ga zanimljivim autentične brvnare dinarskog tipa, ali i građevine od kamena koje odišu duhom srednjevekovne arhitekture. Sve ovo dodatno je ulepšano potocima, jezerima i parkovima, pa čitavo selo deluje zaista bajkovito.

Izvor: ©joycedragan from Getty Images via Canva.com

Pored ovoga u selu imate i brojne kafiće i restorane u kojima možete da isprobate tradicionalna jela. Mališanima će sigurno da bude zanimljiva vožnja vozićem, koja traje oko 10 minuta. Veliki parking se nalazi ispred etno sela, a ulaz se u selo se ne naplaćuje.

Muzej Semberije – Upoznajte daleku prošlost Semberije i Bijeljine

Muzej Semberije je nešto što ne smete zaobići ako se nalazite u Bijeljini. Ovo je prilika da se na jedinstven način upoznate sa bogatom istorijom ovog prostora sve od vremena neolita pa do kasnog srednjeg veka. 

Naravno, tu su i postavke koje će vas vratiti i upoznati sa narodnom kulturom Semberije i starogradskim načinom života Bijeljine. Inače, Muzej Semberije se nalazi najstarijoj zgradi u Bijeljini, a i sam istorijat zgrade je zanimljiv.

Šetnja centrom – Upoznavanje sa kulturnom, gastronomskom i šoping ponudom Bijeljine

Šetnja jezgrom Bijeljne predstavlja pravo uživanje! U ovu avanturicu najbolje je krenuti sa Trga Kralja Petra I Karađorđevića, gde se i nalazi čuveni spomenik posvećen ovom kralju. Upravo u ovom delu nalaze se Skupština grada, a nedaleko od nje i Manastir svetog Vasilija Ostroškog, kao muzej Semberije.

Grad obiluje kafićima, restoranima, čuvenim ćevabžinicama, a na gradskom trgu se nalazi i nalazi i najveći tržni centar u Bijeljini Emporium, pa ukoliko se ljubitelj dobrog šopinga ovo je mesto za vas.

Nedaleko od centra i pomenutih znamenitosti nalazi se i gradski park, jedan od najvećih gradskih parkova u Bosni i Hercegovini. Park je osnovan krajem XIX veka za vreme Austrougarske. 

Inače centar grada je upravo mesto gde možete da potražite smeštaj. Na ovaj način su vam dostupni svi sadržaji grada, ali i okoline Bijeljine. Odličan privatan smeštaj, koji je u Bijeljini i najpovoljniji, možete pronaći na stranici – apartmani Bijeljina, pa vam toplo preporučujemo da je posetite i upoznate se sa ponudom.

Manastiri Bijeljine od velikog istorijskog značaja

Manastir Svetog Vasiliija Ostroškog se nalazi na samo 200 metara od zgrade Skupštine grada, u manastirskom kompleksu koji obuhvata površinu od 3.500 m². Dominantan motiv ovog kompleksa predstavlja zvonik sa satom visine preko 30 metara. S obzirom da se uočava sa svih strana, postao je simbol manastira i orijentir za putnike kroz Bijeljinu.

Manastir Svete Petke se nalazi na obodu naselja Pet jezera. Hram je sagrađen u ruskom stilu, i krasi ga pet zlatnih kupola. U Rusiji je običaj da manastir ima dva dela, donju i gornju crkvu, zato što je u Rusiji zimi lakše zagrijati manju crkvu. Tako se i manastir Svete Petke sastoji iz dva dela. U planu je da se kod manastira, oko jezera, sagrade male crkvice koje će svojom arhitekturom i stilom podsećati na ostale pravoslavne narode.

Manastir Tavna nalazi se u selu Banjica na području grada Bijeljina. Njegova izgradnja pripisuje se Nemanjićima, tačnije Dragutinovim sinovima Vladislavu i Urošu. Današnja crkva manastira Tavne, sagrađena je na temeljima te prvobitne crkve. U manastiru Tavna kod Bijeljine nalazi se Sveto pismo staro više od 350 godina, jedina knjiga sačuvana nakon što su Nemci u Drugom svetskom ratu spalili konak, arhivu i manastirsku biblioteku sa 10.000 naslova.

Pored pomenutih, značajni su i manastir Dragaljevac koji se nalazi se na devetom kilometru od magistralnog puta Bijeljina-Brčko u selu Gornji Dragaljevac i koji je podignut je 1909. godine. Pored njega, značajan je i ujedno najstariji građevinski objekat u Bijeljini, Crkva Svetog Georgija.

Banja Dvorovi – Odlično mesto za relaksaciju i zabavu

Banja Dvorovi nalazi se na svega 6 km od Bijeljine, a nastala je posle otkrića termalne vode bušenjem za potrebe istraživanja nafte u Semberiji 1957. godine. Banja Dvorovi ima lekovitu termomineralnu vodu natrijumsko-kalcijum-hidrokarbonatnog sastava.

U banji Dvorovi možete se opustiti i uživati u svim vrstama masaža, akupunktura i inhalacija. Banja raspolaže i terenima za košarku, rukomet, odbojku na pesku, trim cabinet, kao i sa nekoliko bazena i sauna, pa je ovo odlično mesto za aktivan odmor i zabavu tokom lepih dana.

Atik džamija – Najstarija džamija u Bijeljini

Atik džamija je najstarija džamija u Bijeljini. Spominje se u pisanim izvorima ime tadašnjeg vladara sultana Sulejmana Veličanstvenog, po njemu i je i nazvana kao Carska džamija. Džamija je sagrađena između 1520. i 1566. godine. Atik džamija se nalazi u samom centru grada nedaleko od Trga Kralja Petra I Karađorđevića.

Noćni život u Bijeljini

U Bijeljini se nalaze brojni pubovi, picerije, i kafići u kojima mozete uživati u opuštenoj atmosferi i živoj svirci. Ukoliko se ljubitelj klupske atmosfere za vas su prava mesta klub Kodeks, zatim Hangar kaoi klub Jil.

Kao popularno mesto sa drugačijom atmosferom i muzikom od poemnutih klubova izdvaja se Moja kafanica u kojoj se organizuju uživo svirke sa domaćim repertoarom pesama.

Ljubiteljima opuštene atmosfere preporučujemo da posete Shamrock Irish pub, kao i Irish Pub Dublin, gde će imati priliku da isprobaju različita svetska piva.
Nadamo se da smo našim tekstom barem delom ispravili nepravdu nanetu Bijeljini i podsetili vas na to da je i te kako vredna posete. Ako ste se odlučili da je posetite, mi vam želimo lep provod i kvalitetan odmor!

Close Comments

Comments are closed.