Istražite 5 najposećenijih destinacija u Crnoj Gori

Crna Gora se nalazi u jugoistočnom delu Evrope i predstavlja pravi biser ove regije. Obiluje izuzetnim prirodnim odlikama i divnim, gotovo božanstvenim predelima. Pored Jadranskog mora, zaštitnog znaka Crne Gore, ona se još ističe i po oštrim planinskim vrhovima, istorijskim gradovima i specifičnim predelima koji će vas ostaviti bez daha. Njena turistička ponuda nije sačinjena samo od velikih plaža i plavog mora, već postoje i mnogi drugi predeli koji svojim izgledom i lepotom privlače turiste širom Balkana, ali i čitave Evrope. 

Tivat – srce Bokokotorskog zaliva 

Kao izuzetna turistička atrakcija ističu se gradovi Crne Gore, od kojih Tivat ima posebnu čar. Tivat je gradić koji se nalazi na primorju Crne Gore, na obali Jadranskog mora, a u samom centru Bokokotorskog zaliva. Tivat ima izuzetan položaj, a samim tim je i klima posebno prijatna, jer se nalazi na samoj obali mora, dok je sa druge strane planina Lovćen. Nadomak grada postoji i aerodrom, koji dodatno olakšava prevoz mnogobrojnih turista koji žele da posete ovaj grad. Takođe, smeštajna ponuda je izuzetno povoljna, te za pristojne cene možete pronaći smeštaj u hotelu i apartmanu baš po vašem ukusu. Sa druge strane, postoje i luksuzni delovi Tivta gde je moguće pružiti sebi apsolutni užitak, a u tome se izdvaja čuveni Porto Montenegro. 

Karakteristično za Tivat je to što on nema klasični centar, a umesto toga, moguće je prošetati šetalištem pored mora i doživeti pravi miris Jadrana. Takođe, obavezno je obići i Gradski park u Tivtu, koji turistima nudi pravu oazu drveća i biljaka. Mnoštvo znamenitosti u gradu upotpuniće obilazak ovog grada, a takođe su popularni i mnogobrojni kulturni i zabavni programi na otvorenom. 

Nacionalni park Lovćen 

Nacionalni park Lovćen na najbolji i najsveobuhvatniji način otkriva turistima bogatu istoriju, raznovrsnu kulturu i izuzetnu tradiciju Crne Gore. Lovćen je osnovan 1952. godine, a samo područje odlikuje tipična nacionalna gradnja, kao što su stare, seoske kuće i čuveni katuni koji su posebno karakteristični za ovaj predeo.

Najveća i najznačajnija atrakcija na Lovćenu je svakako Njegošev mauzolej. Petar Petrović Njegoš bio je slavni vladika, filozof i pesnik, te je ovaj mauzolej upravo zbog njegove slave i značaja njemu posvećen. Ovaj veličanstveni mauzolej se nalazi na samom vrhu drugog najvišeg vrha Lovćena, a do samog vrha je potrebno preći čak 461 stepenik sve do ulaza. Na samom ulazu nalaze se dva diva, koji su u isti mah i čuvari grobnice ovog slavnog pesnika. 

Ivanova korita su takođe popularna lokacija na Lovćenu, a pružaju izuzetnu lepotu, klimu, kao i crnogorske specijalitete koje vredi probati. Sa druge strane, pešačke ture i uređene staze po ovoj planini pružiće vam pravi doživljaj ovog nacionalnog parka. Oštar, planinski vazduh, obilje biljnog i životinjskog sveta i mir koji pruža Lovćen će vas ostaviti bez daha i naterati vas da dođete ponovo. 

Budva – centar provoda na obali mora 

Zbog svog položaja, mnoštvo kafića, klubova i barova, kao i prijatnog ambijenta i klime, Budva je  primorsko mesto koje sigurno stvara nezaboravna putovanja. Već godinama je Budva prva na listi najposećenijih destinacija u Crnoj Gori, dok je turista iz godine u godinu sve više. Najviše se ovde okupljaju mladi, željni provoda i druženja, ali se i stariji turisti mogu lepo provesti uz autentične morske lepote. 

Jedna od najposećenijih lokacija u Budvi jeste Stari Grad, koji je po nekim izvorima i jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Srednjevekovni bedemi, kule, karakteristična arhitektura i tradicionalne kapije su ono što turiste najviše privlači pri poseti ovog kraja. U Starom Gradu se nalazi mnoštvo kulturno istorijskih spomenika koje je moguće posetiti, a neki od njih su Citadela, Arheološki muzej, Crkva Svete Trojice i mnogi drugi. 

Manastir Ostrog – najveća bogomolja Srpske pravoslavne crkve 

Manastir Ostrog predstavlja najveći pravoslavni hram, a ujedno je i pravo arhitektonsko čudo, budući da je gotovo uklesan u stene. Osnovao ga je Sveti Vasilije Ostroški, a karakteristično je to da ga posećuju vernici svih religija i nacija. Zbog toga, manastir je jedan od najposećenijih u čitavom hrišćanskom svetu, dok njegova lepota i autentičnost govore i o čudima koja se tu svakodnevno dešavaju. 

Čuda koja se dešavaju u manastiru su nadaleko poznata i prepričavana, a vernici veruju u mogućnost isceljenja od raznih bolesti, kako fizičkih, tako i psihičkih. Manastir na dnevnom nivou poseti ogroman broj ljudi, dok je ispred manastira gotovo uvek reka vernika koji čekaju da se poklone moštima i pomole se za zdravlje. 

Kotor – grad moreplovaca

Kotor je grad koji se nalazi na primorju Jadrana, takođe u Bokokotorskom zalivu. Grad je 2016. godine proglašen za najbolji turistički grad na svetu, a na tome može da zahvali svojoj izuzetnoj istoriji, arhitekturi i tradiciji. Zbog izuzetne kulture i arhitektonskih građevina, grad se nalazi na UNESCO-vom spisku svetske i kulturne baštine.

 Pogled na Jadran, šetnja kroz Stari Grad i poseta različitim religijskim objektima učiniće vašu posetu Kotoru nezaboravnom. Takođe, ukoliko se nađete u Kotoru, trebalo bi obići i Perast, Ostrvo Gospa od Skrpjela, ali i Pomorski muzej koji se nalazi na Trgu Bokeljske mornarice. 

Crna Gora turistima nudi mnoštvo aktrakcija, prelepih lokacija i različitih zanimljivosti koje će upotpuniti doživljaj svim turistima. Divna obala Jadrana, tradicionalni specijaliteti, ljubazni domaćini i bogata istorija Crne Gore čine da ona svake godine prima sve više i više turista koji su željni kvalitetnog odmora i pravog provoda. Navedene destinacije pravo su blago ove države i sa razlogom su predstavnici istorije, kulture i lepote Crne Gore.

Close Comments

Comments are closed.