Seoski turizam u Crnoj Gori - Otkrijte top 5 etno-sela

Osim izuzetnog primorja i prelepog Jadranskog mora, Crna Gora obiluje izuzetnim planinama i brdima koja pružaju pravu sliku lepote ovog predela Balkana. Seoski turizam u Crnoj Gori polako ali sigurno dobija svoje pravo mesto, te se na taj način otkrivaju lepote i planinski masivi ove zemlje. U nastavku vam nudimo top 5 etno-sela Crne Gore, njihove blagodeti, položaj i prirodna dobra. 

Etno-selo Šljeme

Etno-selo Šljeme nalazi se u Nacionalnom parku Durmitor. Nalazi se u opštini Žabljak, te je izuzetno posećeno. Sastoji se od prelepo i brižljivo uređenih koliba, sa čijih terasa se pruža pogled na planinske masive Durmitora. Okružen je netaknutom prirodom i čistim vazduhom, a ime je dobio po istoimenom vrhu Šljeme, koji se nalazi na Durmitoru. Pored toga, blizina popularnog i razvijenog naselja Žabljak doveli su do toga da je ono jedno od najpopularnijih etno-sela u Crnoj Gori.

Ovaj turistički kompleks pruža gostima tokom čitave godine odmor, razonodu i rekreaciju. Pored toga, gostima su na raspolaganju i mnogobrojne aktivnosti i različiti sadržaji u prirodi. Moguće je opredeliti se za pešačenje, planinarenje, splavarenje rekom Tarom ili vožnju bicikla, te na taj način uživati u blagodetima prirode. U ponudi etno-sela nalaze se različite sobe, apartmani, kao i nekoliko brvnara i bungalova koji dodatno upotpunjuju doživljaj prave prirode i seoskog okruženja. Takođe, u sklopu etno kompleksa postoji restoran, u kome se služe tradicionalni specijaliteti kao što su dimljeni specijaliteti ili kuvana teletina ispod sača. 

Etno-selo Šljeme nalazi se u blizini nekoliko popularnih destinacija, te one mogu biti dobar izbor ukoliko se odlučite za obilazak okoline. Ski Centar Savin Kuk nalazi se u neposrednoj udaljenosti, a tu je i gondola Savin kuk sa koje možete uživati u izvanrednom pogledu. Takođe, postoji i mogućnost čuvenog raftinga na Tari, koje predstavlja nezaboravno iskustvo.

Etno-selo Nevidio

Okruženo nestvarnom panoramom planine Durmitor i njenim liticama i vrhovima, etno-selo Nevidio smatra se jednim od najlepših na Balkanu. U njegovoj blizini nalazi se i kanjon Nevidio, koji je ujedno i poslednji osvojeni kanjon u Evropi. Ovo etno-selo je pravi izbor za ljubitelje boravka u prirodi i aktivnosti na otvorenom. U prilog tome idu i mnoge planinske staze gde šetnja traje i do 12 sati, mogućnost penjanja na različite lokacije i ostale zanimljive aktivnosti. 

Etno-selo Nevidio nudi gostima bungalovski smeštaj, iz kojih se pruža pogled na jezero. Planinski masivi planine Durmitor okružuju ovo selo, a pruža se i pogled na veliki vrt. Ukoliko želite da maksimalno osetite čari i adrenalin ovog sela, možete uživati u autentičnim jelima koja se služe samo u restoranu u okviru kompleksa. 

Eko-katun Goleš

Smešten uz Nacionalni park Biogradska gora, Eko-katun Goleš okružen je netaknutom i čistom prirodom. Ovo seoce se odlikuje po tradicionalnoj i domaćoj hrani, te se uz pogled na brda i doline gosti zaista opuštaju i odmaraju. Ovo etno-selo se nalazi nedaleko od Kolašina, a opremljeno je sa nekoliko katuna koji upotpunjuju doživljaj seoskog domaćinstva.

Na Golešu se uvek spremaju domaći i tradicionalni proizvodi, kao što su kačamak, cicvara i različita jela od mesa. Uz to, gosti se često okrepljuju i sa domaćim sokom od borovnica, malina ili drugog šumskog voća. U blizini katuna postoje i obeležene pešačke staze koje vode do Biogradskog jezera, a u okolini su i mnogobrojni vidikovci od kojih zastaje dah. 

Etno-selo Komnenovo

Etno-selo Komnenovo nalazi se na Plavskom jezeru, dok se nad njim uzdiže venac Prokletija. Ovo selo okruženo je netaknutom prirodom, čistim vazduhom i veličanstvenim pogledom. Mesto je idealan izbor onima koji vole ribolov, boravak u prirodi i različite aktivnosti na otvorenom.

Najznačajnija odlika ovog sela jesu raznovrsne biljne i životinjske vrste koje ovde borave, gorski predeli, zelene doline i kristalno čista jezera. Mnogobrojni vodopadi i skrivene reke nalaze se upravo u seoskom okruženju, te su u ponudi i planinarenje, vožnja bicikla, rafting i paraglajding. Etno-selo Komnenovo okruženo je najvišim vrhovima Crne Gore, kao što su Zla Kolata, Dobra Kolata i Rosni Vrh, a u blizini je i jedno od najlepših jezera Crne Gore, Hridsko jezero. 

Etno-selo Vuković

Etno-selo Vuković nalazi se u Majinoj gori, u Vraneškoj dolini. U njegovoj blizini nalazi se nekoliko atrakcija koje vredi obići ukoliko se odlučite za posetu ovom etno-kompleksu. Cvrkut ptica, pogled na veštačko jezero i vožnja čamcem samo su neke od blagodeti koje pruža ovo mesto. Daleko od gradske buke i žurbe, etno-selo Vuković je idealan izbor za pravi odmor u prirodnom okruženju.

U blizini se nalazi nekoliko autentičnih sela, Novakovića pećina i Novakovića stijene, gde je priroda zaista božanstvena. Ukoliko ste ljubitelj adrenalina i rečnih aktivnosti, moguć je i rafting Tarom i Limom. Takođe, u okviru etno-kompleksa postoje i aktivnosti za decu, bazeni, vožnja po jezeru i ostale mogućnosti koje će upotpuniti provod i dodatno doprineti odmoru i relaksaciji. 

Seoski turizam u Crnoj Gori polako ali sigurno ide uzlaznom putanjom. Tome su doprinela izuzetna prirodna bogatstva koje ona poseduje, čiste reke, jezera i vodopadi kao i mnoštvo planinskih masiva od kojih zastaje dah. Etno-sela u Crnoj Gori tema su bloga koji vas pozivamo da posetite i dodatno se informišete, ali su i primer seoskog načina života.  Svako od njih otkriva posebnu priču, na koju niko neće ostati ravnodušan. 

Close Comments

Comments are closed.