Uživajte u zvukovima i ukusima s juga: ovo su najbolji festivali ovog dela Srbije

Muzika i dobra hrana – sve što je potrebno za sjajnu atmosferu! A našim sugrađinama sa juga priznajemo da su majstori i u jednom i u drugom. Zato ako ste ljubitelj ovakve zabave jug je destinacija za vas, a mi vas vodimo na najbolje festivale južne Srbije!

Sajam peglane kobasice – Raj za ljubitelje pikantnog ukusa u Pirotu

Recept za peglanu kobasicu nije jedinstven. Ono što je univerzalno međutim je da se za izradu nikad ne koristi svinjsko meso, već to bude uglavnom goveđe, ovčije, kozije, čak i konjsko. Pored toga za ovu kobasicu karaktersitični su i raznovrsni začini: ljuta paprika, beli luk, so zatim kombinacija raznih trava koje daju poseban šmek. 

Pirot je prepoznao značaj peglane kobasice, pa se tako od 2013. godine, u sportskoj dvorani Kej, poslednjeg vikenda u januaru, održava Sajam peglane kobasice. Danas je ovo jedna od najvećih grastronomskih manifestacija naše zemlje.

Leskovačka roštiljijada – Najveća grastronomska smotra u Srbiji

Leskovac se na našoj, a bogami i na svetskoj gastronomskoj sceni proslavio zahvaljujući roštilju.Leskovački roštilj se uglavnom pravi od junetine – uz dodatak povrća i začina, a karakteriše ga ljuti ukus. 

Iskusni majstori tvrde da je pored sastojaka i sama priprema jednako važna. Tako, samleveno meso se ostavlja da odstoji čak 24h, na temperaturi od 4 stepena, da bi se još jednom samlelo i zamesilo u ćevape, pljeskavice, uštipke od mesa ili kobasice.

Od 2008. godine, leskovački roštilj je zaštićeni brend, pa sertifikat da prave leskovački roštilj mogu da dobiju samo oni koji su prošli određene obuke i prave ga na tradicionalan način.

Roštiljijada, na kojoj možete probati sve ove specijalitete, održava se svake godine u Leskovcu, krajem avgusta ili početkom septembra.

Dani bureka u Nišu – Prilika da probate jelo 5 vekova staro

Burek ima jako dugu tradiciju u Nišu. Naime, 1498. godine dolazi čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula i tom prilikom on Nišlijama predstavlja recept bureka kakav danas znamo. Burek je, po definiciji, vrsta pečenog peciva ili „jufka“ ispunjena slanim sirom, mlevenim mesom, krompirom i drugim povrćem. 

Nišlije su 2007. godine oborile rekord napravivši najveću burek do tada koji je težio 100kg i u prečniku imao 2m. Koliko je ovo jelo značajno za grad i koliko je ugrađeno u njegov duh, govori činjenica da se svake godine, sredinom avgusta održava manifestacija “Dani bureka”. 

Župska berba u Aleksandrovcu – Karnevalska atmosfera u čast vina i grožđa

Manifestacija “Župska berba”, održava se u Aleksandrovcu od 1963. godine, dok sama proizvodnja vina u ovoj regiji seže davno u istoriju. U to se tokom posete možete uveriti posetom jedinstvenog Muzeja vinarstva i vinogradarstva.

Župska berba je festival ne samo vina i grožđa već i dobrog raspoloženja. Jer uz gurmanluke posetioci imaju priliku da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika “Župske berbe”, da posete brojne koncerte i izložbe. Župska berba se održava uglavnom polovinom septembra.

Nišvil džez festival – Jedan od najznačajnih festivala ove vrste na svetu

Internacionalni džez festival Nišvil, najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope i jedan od najpoznatijih festivals ove vrste uopšte u Evropi. Pored džeza na ovom festivalu se neguje i tradcionalna muzika, te muzika koja spaja različite i naizgled nespojive žanrove. Ovo doprinosi tome da ovaj festival posećuju ljubitelji najrazličitijih muzičkih ukusa.

Da je reč o zaista prestižnom festivalu potvrđuje i činjenica je čuveni britanski The Guradian ovaj festival smestio među desert najboljih džez festivala na svetu. Festival se tradicionalno održava na Niškoj tvrđavi ali i na par lokacija van nje. Period održavanja

Overload festival u Vladičinom Hanu – Poslastica za sve ljubitelje tvrđeg zvuka

Više od decenije, prvo pod imenom “Reload” – a sada “Overload festival”  na sportskim terenima centra “Kunjak” u Vladičinom Hanu, se održava festival metal i hard rock muzike. Na festivalu učestvuju mladi neafirmisani bendovi, uglavnom prvog dana, dok drugog dana festivala nastupaju velika imena domaće rok scene. Festival je praćen i tradicionalnim moto skupom.

Svi programi festivala održavaju se na sportskim terenima centra “Kunjak”, ulaz za posetioce je besplatan, a za one koji vikend žele da provedu vikend u Vladičinom Hanu organizuje se i besplatni kamp. Festival se održava poslednjeg vikenda u julu.

Gde odsesti tokom posete jugu?

Najbolji izbor za odsedanje tokom posete jugu su njegova dva najveća grada Niš i Leskovac. Ovo su gradovi koji kao najveći nude i najviše od svih gradova na jugu. Najviše festivala održava se upravo u Leskovcu i Nišu, najbogatiji noćni život je u ova dva grada, i sami gradovi nude najviše znamenitosti. 

Ono što je posebno važno je da su ovo gradovi sa najvećom ponudom smeštajnih jedinica, pa ćete lako pronaći odgovarajući smeštaj. U ovo ćete se uveriti ako posetite stranicu – stan na dan Leskovac, gde ćete pronaći veliki izbor povoljnih smeštajnih jedinica.

Ovo su takođe gradovi do kojih se najlakše stiže iz bilo kog dela Srbije, povezani su auto-putem, pa ne morate brinuti za prevoz bilo da dolazite svojim autom ili autobusom. Nama ostaje da vam poželimo lep i nezaboravan provod. Uživajte!

Close Comments

Comments are closed.