Gradovi u Zapadnoj Srbiji

Zapadna Srbija bez sumnje se izdvaja kao jedan od najlepših krajeva u čitavoj zemlji, mesto koje nikada nećete zaboraviti. Neukrotiva Drina, šumovite planine Tare, Zlatibora i Zlatara, nestvarno čista gorska jezera i vodopadi zajedno stvaraju jednu upečatljivu sliku. Kada se na ovaj mozaik dodaju i ljupki gradovi, priča postaje upotpunjena. Gradovi u Srbiji poznati su po tome što je svaki uspeo da očuva svoj lični pečat i tradiciju koja ulicama daje posebnu boju. To se posebno odnosi na gradove na zapadu zemlje, što ih čini veoma zanimljivim turističkim destinacijama.

Loznica

autor: Katarina Krasavčić

Jedan od najvažnijih gradova na kulturnoj mapi Srbije je Loznica. Ovaj grad u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom prvenstveno je poznat kao postojbina Vuka Stefanovića Karadžića i kao mesto gde se govori najčistijim srpskim jezikom. O pažnji koju Lozničani posvećuju očuvanju tradicije kraja svedoči veliki broj kulturnih manifestacija. Najpoznatija od njih je Vukov sabor, koja se tradicionalno svakog septembra održava u selu Tršić. Istoriji i kulturnom značaju grada posvećeno je nekoliko muzeja. Najpoznatiji je Muzej Jadra, u čijoj se postavci, između ostalog, nalazi praistorijski čamac monoksil. Kulturno središte Loznice je Dom kulture Vuk Karadžić, u kom se održavaju izložbe najprestižnijih likovnih stvaralaca, pozorišne predstave, koncerti i mnogi drugi raznovrsni sadržaji.

Okolina Loznice jednako je bogata kao i sama teritorija grada. Najčuvenija znamenitost u njenoj blizini jeste salo Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Danas je pretvoreno u interesantan muzej pod vedrim nebom u kom možete doživeti autentični duh zapadne Srbije. Loznički kraj poznat je i po velikom broju divnih, starih manastira. Najpoznatiji od njih je Tronoša, kompleks smešten na 17 kilometara od grada. Njegov ktitor je srednjovekovni srpski kralj Draguutin Nemanjić. Ispred manastira nalazi se kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića koju je narod Podrinja izgradio u čast Jug Bogdana i njegovih sinova koji su po legendi pred odlazak na Kosovski boj ovde prenoćili i napili se vode sa ovog izvora.

Dodatnu čar Loznici dodaje predivna reka Drina, koja kroz nju protiče. U bistrim vodama Drine tokom leta brojni posetioci uživaju u kupanju. Duž reke napravljene su mnoge šljunkovite plaže, od kojih je najpoznatija Žićina plaža, duga nekoliko kilometara, u neposrednoj blizini Banje Koviljače. Zbog ovih atrakcija, Loznica je postala i jedna od zanimljivih letnjih destinacija na zapadu države.

Bajina Bašta

Kada se govori o gradovima koji su se izborili za status sjajnih letnjih destinacija, vredi pomenuti i Bajinu Baštu. Mnogi koji su se u njoj zatekli smatraju ovo naselje na krajnjem zapadu jednim od najlepših gradova u čitavoj Srbiji. Bajina Bašta veliku popularnost koju je stekla opravdava sve većim brojem sadržaja i aktivnosti za turiste. Kroz sam grad protiče reka Drina, pružajući ljubiteljima ekstremnih aktivnosti da se oprobaju u neuobičajenim sportovima koje ćete jedino ovde naći u Srbiji. Kajaking, veslanje na dasci, rafting i tradicionalno splavarenje samo su neki od njih.

Za one koje više privlači više opuštajuća varijanta putovanja tu je i krstarenje Drinom, koje obećava nezaboravan način da upoznate Bajinu Baštu i okolinu iz nešto drugačijeg ugla. Verovatno najprepoznatljiviji simbol Bajine Bašte je Kućica na Drini, neobičan objekat postavljen na maloj steni u sred neukrotive Drine, čijoj silini naizgled večito prkosi. U blizini se nalazi i jedan od najpopularnijih vidikovaca u zemlji, Banjska stena. S njega se pruža neverovatan pogled na šumovite obronke, kanjon Drine i smaragdno jezero Perućac. Kada su jezera već spomenuta, vredi i njih posebno izdvojiti kao veliki deo čarolije Bajine Bašte. Bistra voda veštačkog jezera Perućac tokom vrelih letnjih meseci odlična je za kupanje, pa nije previše čudno to što je ovo jezer postalo još jedna popularna atrakcija okoline Bajine Bašte.

Sem Perućca, u blizini Bajine Bašte nalazi se još jedno veštačko jezero bajkovitog izgleda: Zaovine. Najpoznatije je po svojoj izuzetno čistoj vodi, uzgoju pastrmke i kao mesto u blizini kog je Josif Pančić otkrio živi fosil biljnog sveta, čuvenu Pančićevu omoriku. Malo je gradova u zemlji koji imaju tako bogatu turističku ponudu kao malena Bajina Bašta. Božanstvena priroda koja je okružuje nikoga ko se u ove krajeve uputi ne ostavlja ravnodušnim.

Šabac

autor: Adam Radosavljević

Kada se govori o gradovima na zapadu Srbije, obavezno treba pomenuti i slavni Šabac. Šabac je privredni, administrativni i kulturni centar Mačvanskog okruga i jedan od najlepših gradova Srbije. Kroz dugu i burnu istoriju Srbije, ovaj grad je često bio mesto na kom su se odigravale presudne bitke i događaji. Grad Mišara i Cera veoma je bogat tradicijom i kulturom, što ga čini mestom interesantnim za turiste. U Šapcu se i danas nalazi njen negdašnji ovek budni čuvar, srednjovekovna tvrđava Stari grad. Danas su ostaci tvrđave Stari grad simbol grada Šapca i po prvi put u istoriji dobijaju drugačiju, mirnodopsku namenu. Tvrđava i njena okolina pretvoreni su u jedno od najlepših izletišta u gradu, obogaćeno zelenilom i prelepim hladom.

Jedno od najlepših mesta za šetnju je Gospodar Jevremova ulica, koja se proteže kroz samo srce grada. U njoj je u potpunosti očuvan šarmantni duh evropskog grada XIX veka. Baš ovde možete videti većinu najpoznatijih zdanja u gradu i uživati u mešavini arhitektonskih stilova koja Šabac čini toliko specijalnim. U neposrednoj blizini možete obići neka od presudnih mesta za razvoj istorje Srbije. U znamenitom mestu Mišar požete stajati na tački gde se nekada odvijala jedna od najvažnijih bitaka Prvog srpskog ustanka. Na mestu ovog sukoba danas je postavljen spomenik Karađorđu i mišarskim junacima. Narodni muzej Šapca uredio je stalnu memorijalnu muzejsku postavku Mišarska bitka, koja je smeštena u tri odeljenja Doma kulture na Mišaru.

Neiscrpno bogata posebnom kulturom, istorijom i neponovljivim lepotama prirode, zapadna Srbija nikoga ko je poseti ne ostavlja ravnodušnim. Jedna je od teritorija naše zemlje kojoj zaista vredi posvetiti posebnu pažnju i detaljno je obići. Nezaobilazna tačka na svakog putovanju ovim krajevima su i slavni gradovi koji se u njoj nalaze.

Close Comments

Comments are closed.