Izlet na Divcibarama

Izleti u Srbiji pružaju idealnu priliku za organizovanje odmora u prirodi za ccelu porodicu. Mnogo je destinacija širom zemlje koje su lepotama prirode i bogatim sadržajem zaslužile veliku pažnju posetilaca. Jedna od njih su Divčibare, visoravan na planini Maljen, smeštena u blizini grada Valjeva. Divčibare ima izuzetno dobar geografski položaj. Posebnu čar daju im planinski visovi koji ih okružuju, time ih štiteći od vetrova. Tako nastaje čuvena blagotvorna klima Divčibara. Proleća i leta karakteriše prijatna temperatura, dok su zime duge i obiluju snežnim padavinama. Zato su Divčibare istovremeno i odlična lokacija za prijatan izlet i ze nezaboravno zimovanje.

Izletišta na Divčibarama

Ukoliko čeznete za tradicionalnim izletničkim predahom uz roštilj i čari prirode, onda su izletišta na visoravni dobro rešenje. U okolini turističkog mesta nalazi se veliki broj lepo uređenih tačaka sa stolovima i klupama u prijatnom hladu drveća. Jedan od mnogih prirodnih dragulja Divčibara je izletište Čalačka greda. Naziv je dobilo po istoimenom potoku, a ceo predeo koji ga okružuje je tako lep da je proglašen za zaštićeni prirodni rezervat. Čalačka greda poznata je po očuvanim šumama jele, bukve, belog i crnog bora i smrče koji stvaraju prijatnu atmosferu. Osim Čalačke grede, na Divčibarama se nalaze još tri rezervata prirode, Crna reka, Zabalac i Vražji vir.

Poseta planinskim visovima

Ljubitelji zdravog života mogu uživati u dugim, prijatnim šetnjama na stazama koje vode do najlepših kutaka Divčibara. Ukoliko krenete u ovu avanturu, prava nagrada će vas sačekati a kraju puta. Većina pešačkih staza vodi do samih vrhova i vidikovaca sa kojih se pruža veličanstven pogled na valjevski kraj. Sem pešice, do nekih od njih možete stići i lepo uređenim biciklističkim stazama. Mnogo je truda uloženo da oava mala oaza prirode postane pravi raj za sve ljubitelje biciklizma. A da bi i najmlađi posetioci koji nisu spremni za duge šetnje mogli jednako da uživaju u čarima prirode, tu je i turistički vozić. On svakodnevno saobraća do vrha Kraljev sto i vidikovca Paljba.

Najpoznatiji vrh Divčibara je Crni vrh. Do njega vodi jedna od zahtevnijih pešačkih staza, ali je fantastičan pogled koji se pruža na planine Suvobor, Ovčar i Kablar vredan svih napora. Od turističkog centra do ovog vrha potrebno je oko pola sata šetnje kroz borovu šumu. Ako niste raspoloženi za šetnju do Crnog vrha možete se uspeti i žičarom, pa tako izlet obogatiti još jednim zanimljivim iskustvom.

Vodopad Skakalo

Od mnogobrojnih bisera prirode Divčibara, posebno vredi izdvojiti vodopad Skakalo. Vodopad je visok čak 30 metara i nastaje naglim obrušavanjem reke Manastirice. Sam prilazak vodopadu jeste sam po sebi jedna prava mala pustolovina. Do njega vodi put kroz netaknutu prirodu visoravni. Vodopad Skakalo smatra se jednim od najgrandioznijih vodopada u zemlji, a anegdote posetioca govore da se huk vodopada ušuškanog u šumi može čuti sve do asfaltnog puta. Najviše vode se vodopadom sliva se u periodu proleća i tokom svih kišnih perioda, pa je to najbolje vreme da se ovaj prizor doživi u svoj svojoj lepoti. Vodopad se sastoji od jednog velikog vodopada i dva manja, koja izgledaju kao da voda pokušava da razbije stene i da iz njih izađe svom svojom snagom.

Sadržaji za decu

Divčibare su bez trunke sumnje stekle titule jedne od najprijatnijih turističkih destinacija za porodice. Delimično to je zbog blagotvornog dejstva vazdušne banje i šuma koje posebno pogoduju deci. Drugi razlog je i veliki broj sadržaja koji su namenjeni prvenstveno porodicama. Jedna od najpopularnijih atrakcija za decu je Avantura park Divčibare, smeštenom u sklopu Divčibare ski resorta. Najinteresantniji sadržaj Avantura parka je veliki zip line, a tu je i mnoštvo drugih prepreka, penjalica i drugih zabavnih elemenata koje će deci upotpuniti boravak u prirodi i naterati ih da budu fizički aktivna.

Tu su i vožnja šarenim turističkim vozićem koji vodi do svih najvažnijih tačaka na planini. Panoramska vožnja žičarom i vožnja bicikala na jednoj od tri staze još su neke od aktivnosti kojima deca ne mogu odoleti. Ono čime se Divčibare mogu pohvaliti i što ih čini sjajnom turističkom destinacijom jeste to veliki broj smeštajnih objekata koji može primiti sve zainteresovane turiste. Pored nekoliko popularnih hotela koji se nalaze u ovom mestu, turistima koji žele da odsednu ovde na raspolaganju su i brojni apartmani. Apartmani Divčibare rasprostranjeni su širom planine i predstavljaju pristupačan smeštaj ukoliko vaš izlet na Divčibarama žlite da pretvorite u nešto duži odmor.

Verujemo da smo vam ovim tekstom približili delić turističke ponude Divčibara. Lepota njihove prirode i svežina vazduha je nešto što se teško može opisati. Može se samo doživeti. Zato vam toplo preporučujemo da se sami uputite ka ovoj visoravni i zaista iskusite magiju njenih šuma i veličanstvenih visova. Nagradite sebe divnim izletom u zelenoj oazi smeštenoj nedaleko od glavnog grada.

Close Comments

Comments are closed.