Kako organizovati putovanje kroz Srbiju

Planiranje i organizacija putovanja često umeju da predstavljaju pravi napor, a zasluženi odmor neretko biva zasenjen mnogobrojnim neizbežnim nedoumicama i mukama oko pripreme za put. Organizacija putovanja, ipak, ne mora biti toliko naporna kao što se to na prvi pogled čini. Ukoliko odlučite za odmor u Srbiji, bićete oslobođenih mnogih poteškoća koje sa sobom donosi internacionalno putovanje, pogotovo tokom turbulentnih vremena u kojima živimo.

Mnogi su i danas skeptični kada je reč o odmoru o Srbiji, ali naša zemlja skriva mnogobrojne fascinantne destinacije, a turističke agencije u Srbiji spremile su za vas raznovrsne inovativne aranžmane. Donosimo nekoliko predloga i saveta kako organizovati putovanje kroz Srbiju.

Zašto je Srbija savršen izbor?

Turistička ponuda Srbije često ostaje u senci mnogo bolje promovisanih stranih destinacija. To, međutim, ne znači da su atrakcije i gradovi u našoj zemlji nužno manje zanimljivi i komforni od onih stranih. Tragajući za dalekim i egzotičnim destinacijama, često nismo svesni šta se sve skriva samo na korak od nas. Putovanje kroz Srbiju sa sobom takođe nosi veliki broj olakšica i prednosti. Zašto je Srbija vaše sledeće savršeno mesto za odmor?

Kao jednu od najvećih prednosti odmora u Srbiji odmah vredi izdvojiti znatno povoljnije cene. Širom Srbije možete pronaći obilje raznovrsnog smeštaja u kome možete provesti višednevni odmor za veoma malo novca. Sem troškova smeštaja, cene putovanja, hrane, ulaznica za razne atrakcije takođe su manje u Srbiji. Putovanje kroz Srbiju ne zahteva ekstenzivnu dokumentaciju, kao što je to slučaj sa većinom stranih destinacija. Pribavljanje svih neophodnih dokumenata i papira uglavnom je najnaporniji deo svakog putovanja. Priča se ne završava sa pasošima i vizama, jer treba voditi računa i o putnom zdravstvenom osiguranju, zelenom kartonu, vinjetama za različite države, saglasnostima roditelja za putovanje u slučaju da želite da pustite mlađe ukućane da se sami upuste na odmor…Za obilazak Srbije potrebna vam je samo lična karta, zdravstvena knjižica i malo dobre volje.

Srbija je dosta mala zemlja, pa se i najudaljenije destinacije sasvim blizu i pristupačne skoro svima. Putevi do većine traženih turističkih destinacija su dosta dobri, a solidne veze sa velikim gradskim centrima po pravilu postoje. Ovo je posebno velika prednost ukoliko putujete sa decom ili ne želite da izgubite ogroman deo vašeg odmora na mukotrpan, dugačak put.

Kako odabrati odgovarajuću destinaciju?

Turistička ponuda Srbije mnogo je raznovrsnija nego što se na prvi pogled čini. Mogućnosti je u Srbiji zaista mnogo, a postoji ponešto za svaki uzrast i tip turiste. Ključ ispunjenog odmora je odabir destinacije koja u potpunosti odgovara našim potrebama i senzibilitetima. Od drevnih utvrđenja do uzbudljivih akva parkova, od relaksiranja u banjama do adrenalinskih spustova brzacima neukrotivih reka: Srbija zaista ima mnogo toga da ponudi. Potrebno je samo izabrati mesto koje obećava odgovarajući tip zabave.

Vrnjačka Banja, na primer, zanimljiva je destinacije za sve uzraste. Mesto je svoju slavu steklo kao izuzetno lečilište čije blagotvorne vode potpomažu prilikom lečenja mnogih oboljenja. Iako je zdravstveni turizam nekada bio glavni razlog koji je turiste vodio u ovu banju, danas je ona daleko nadrasla njenu prvobitnu funkciju. Veliki broj bazena, tobogana i sportskih terena mami sve one koji tragaju za aktivnim odmorom. Atrakcije poput predivnoh parka, Zamka kulture, japanskog vrta i mnogobrojnih igrališta i terena učinile su je omiljenim mestom za porodično putovanje. Ovo mesto dosta je zanimljivo i za mlade, pre svega zbog bogatog letnjeg festivalskog programa i uvek žive glavne promenade. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih je ona konstantno u samom vrhu najposećenijih destinacija u Srbiji, a apartmani Vrnjačka Banja uvek traženi.

U Srbiji ćete nači za svakog ponešto. Ukoliko želite da istražite fascinantnto kulturno nasleđe naše zemlje, istorijom bogata područja oko Kraljeva ili Raške savršene su destinacije za vas. Tragate za odmorom u prirodi? Prepustite se magiji netaknute Tare ili nezaboravnim predelima oko reke Uvac. Želite da doživite pravu adrenalinsku avanturu? Krenite u istraživanje velikih vodopada Stare planine ili se okušajte u osvajanju najviših kula misterioznog Golubačkog grada. Bez obzira na to da li želite da putujete zimi ili leti, da li maštate za relaksacijom u tišini ili neumornim istraživanjem okoline, u Srbiji možete naći nešto za vas.

Nadamo se da je naš tekst uspeo da vam ponudi neke ideje i savete za organizaciju nezaboravnog putovanja kroz Srbiju. Srbija je zemlja kontrasta, uzbuđenja, gostoljubivih domaćina i duge tradicije. Od pitomog severa gde vreme sporije teče, preko pričama bogate Šumadije do još zagonetnih planina juga; od neukrotive Drine na zapadu do silovitog toka Dunava na istoku: gde god da se zaputite, Srbija će vam podariti čarobno mesto za nezaboravan odmor.

Close Comments

Comments are closed.