Kopaonik i Raška - Ispunjena Tura Kroz Srpsku Istoriju

Kolevka prve srpske države

Ako neka oblast u Srbiji ima najlepši spoj kulturno – istorijskih spomenika i modernog turizma, onda je to zasigurno oblast Raške. Smešten između planinskih venaca Golije i Kopaonika, Raški okrug obuhvata dolinu reke Ibar koja protiče kroz gradić Raška, zatim gradove Kraljevo, Novi Pazar, Tutin i Vrnjačku Banju.

Sa druge strane, Kopaonik koji se uzdiže sa istočne strane Ibra jedan je od najpoznatijih turističkih i sportskih centara. Pa tako, ovaj deo Srbije predstavlja destinaciju sa mnogo raznolikih ponuda. Ako ste spremni da naučite nešto novo i svedočite starim zdanjima, obavezno posetite Rašku oblast. Videćete sva bogatstva ove riznice srpske istorije, a imaćete priliku i da odmorite u planinskom okruženju kakvo se sreće samo na Kopaoniku.

Šta posetiti u Raškoj oblasti?

Čim budete kročili na ovo tlo osetićete promenu klime i atmosfere koja nosi duh nekih drugih vremena. Ovde ćete na maloj teritoriji videti veliki broj znamenitosti koje su poslužile kao temelji srpske istorije, identiteta, obrazovanja i pismenosti.

Kulturno – istorijski spomenici

Duž doline Ibra i na obroncima okolnih planina ređaju se spomenici koji godinama borave na ovom prostoru i rado pričaju priče iz prošlosti svakome ko se ka njima uputi.

 • Pančićev mauzolej – mesto počivališta našeg čuvenog prirodnjaka Josifa Pančića. Njegov mauzolej nalazi se na najvišoj tački Kopaonika – Pančićevom vrhu koji nosi njegovo ime.
 • Nebeske stolice – arheološko nalazište na kojem su nađeni ostaci bazlike iz ranohrišćanskog perioda. Na ovom mestu, imaćete priliku da vidite retke artefakte od perioda antike do srednjeg veka, a smatra se da Nebeske stolice u dubini kriju još slojeva od velikog značaja za saznanja iz oblasti istorije i arheologije ovog podneblja.
 • Brvenik – srednjovekovna tvrđava na uzvišenju Gradina, u blizini mesta Pavlica. Smatra se da se iz Brvenika upravljalo Brveničkom županijom, ali se osim toga o ovom mističnom mestu vrlo malo zna.
 • Spomen soba ratne prestonice Kraljevine Srbije – soba u okviru Centra za kulturu u Raškoj gde se čuvaju dokumenti i predmeti iz doba kada je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević boravio u ovom gradu (1915. godine). Jedan deo spomen sobe posvećen je Milunki Savić koja je učestvovala u balkanskim i Prvom svetskom ratu.
Nebeske stolice

Bogomolje

O važnosti ove oblasti, od Kraljeva do Novog Pazara svedoče i brojni manastiri i crkve. Raška oblast nosi veliku duhovnu snagu, pa ćete ovde videti zadužbine koje su godinama gradili srpski vladari i plemići.

 • Stara i Nova Pavlica – ovi manastiri nalaze se u mestu Pavlica i jedinstveni su po svom izgledu i funkciji. Manastir Stara Pavlica staro je zdanje nepoznatih ktitora u neobičnom stilu grčkih crkvi. Nova Pavlica čuva posmrtne ostatke svojih ktitora, braće Musića koji, su bili jedni od mnogih stradalnika Kosovskog boja.
 • Gradac – zadužbina kraljice Jelene Anžujske, koja predstavlja svojevrsan simbol prosvetiteljstva i procvata srpskih zemalja u doba kralja Uroša I. Veruje se da Gradac čuva grob kraljice Jelene koju srpski narod pamti kao plemenitu vladarku i prvu srpsku učiteljicu.
 • Sopoćani – jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Ovaj višestruko vredan spomenik istorije čuva sarkofag kralja Uroša I i grobove svetih lekara Kozme i Damjana. Pored toga, poznat je po slikarskim delima izvanredne izrade i negovanju umetnosti i zanata.
 • Đurđevi stupovi – zadužbina Stefana Nemanje izgrađena u raškom stilu. Ovaj hram u Novom Pazaru i dalje igra bitnu ulogu svetog mesta, a osim toga je kroz istoriju služio i kao odbrambena tačka. Njegov drugi ktitor je kralj Dragutin, koji je ovde i sahranjen.
 • Petrova crkva – najstarija crkva u Srbiji. Ova bogomolja bila je prvobitno sedište raške episkopije. Tačna izgradnja Petrove crkve nije poznata, ali se veruje da je lokacija crkve, brdo u današnjem Novom Pazaru,  od davnina bila svetilište.
Manastir Sopoćani

Ostale znamenitosti

Naravno, čim se budete uputili u obilazak ove regije, videćete još dosta jedinstvenih atrakcija koje nude za svakoga po nešto. Svaka od ovih lokacija deo je kulturno-istorijskog miljea Raške i Kopaonika koji je izrazito bogat i dragocen. Između ostalog, posetite još:

 • Kameni most na Ibru
 • Dolina Jorgovana
 • Spomenik Đački grob
 • Manastir Končul

Kada posetiti Rašku oblast?

Oblast Raške i Kopaonika možete posetiti u bilo koje doba godine. Neke ponude kao što su zahtevnije pešačke ture i obilasci zavise od vremenski uslova, ali većinu atrakcija možete videti kad god želite. Osim vrednih spomenika kulturne baštine, ovaj kraj se odlikuje prirodnim lepotama i nudi prostor za različite aktivnosti. Kopaonik, kao sportska planina, ima mnogo ponuda za aktivnosti u prirodi, a čitava regija ima velike kapacitete ugostiteljskih objekata.

Ako budete želeli da pođete na put kroz vreme i posetite znamenje Raške i Kopaonika, odvojite za to par dana. Ovde vrlo lako možete pronaći mesto da odsednete, naročito iz raznovrsne ponude apartmani Kopaonik, čije će vam planinsko okruženje omogućiti divan odmor.

Close Comments

Comments are closed.