Letnje manifestacije u Srbiji

Ako je nešto ikada bilo jača strana srpskog naroda, to je sposobnost za slavlje i radost uprkos svim poteškoćama. Iz te strasti razvio se i izuzetno bogat festivalski program u Srbiji, u slavu naše duge tradicije, žive muzike i izvrsne kuhinje. Kalendar manifestacija i dešavanja pogotovo je raznolik i širok tokom vrelih letnjih meseci, kada je temperatura prijatna za organizaciju raznovrsnih sportskih, muzičkih i gastronomskih dešavanja. Svima onima koji se odluče da leto provedu u našoj zemlji, festivali u Srbiji mogu doneti dodatnu zabavu i osveženje.

Drinska regata

Zbog zanimljivih sadržaja koje ova reka nudi, odmor na Drini je u poslednje vreme sve popularniji među turistima koji letuju u Srbiji. Atrakcije koje možete obići i izazovi u kojima se možete okušati jedinstveni za podrinjske krajeve Srbije. Jedan od nezaboravnih doživljaja jeste i čuvena Drinska regata, manifestacija koja se u Bajinoj Bašti održava svakog jula. Tokom poslednje sedmice jula, tok reke Drine predstavlja se u jedinstveni spust. Stanovnice Bajine Bašte, ali i mnogi turisti iz čitave Srbije, ukrcavaju se u čamce, splavove, ali i neobična originalna plovila, pa se rekom spuštaju duž veliki deo njenog toka. Ovaj spust onima koji se u njemu oprobaju donosi sjajno letnje osveženje, a nagrađuje im pogledom na prirodne lepote na obalama reke.

Spust Drinom uvek se organizuje subotom. Avantura počinje na divnom jezeru Perućac, u blizini Hidroelektrane Bajina Bašta. Odatle spust vodi kraj čuvene atrakcije Bajine Bašte, Kućice na Drini, pa sve do sela Rogačice gde sledi iskrcavanje. Sem spusta rekom, Drinsku regatu ulepšava i bogat propratni program koji traje nekoliko dana. U večernjim časovima petka i subote tradicionalno se održava muzički festival Most fest, koji okuplja najbolje muzičke bendove sa prostora bivše Jugoslavije. U prelepom ambijentu pokraj rečice Vrelo, koja se uliva u Drinu, organizuje se i takmičenje u pripravljanju riblje čorbe.

EXIT

U divnom ambijentu drevne Petrovaradinske tvrđave kraj Novog Sada, tokom leta se već dugi niz godina održava višestruko nagrađivani internacionalni muzički festival EXIT. Zbog neobičnosti mesta na kom se koncerti odvijaju, mnogi svetski portali proglasili su tvrđavu za jednu od najboljih festivalskih lokacija na svetu. EXIT važi za jedan od najvećih festivala u Srbiji, jer su o njemu pisali brojni svetski medijski giganti, a na njegovim binama nastupale su brojne popularne internacionalne zvezde. Zastupljeni su raznovrsni muzički žanrovi, poput roka, popa, elektronike, hevi metala i hip hopa. EXIT je osvojio mnoge prestižne titule i nagrade, poput zvanja Najboljeg evropskog festivala osvojenog na Evropskim festivalskim nagradama.

Tradicionalno, festival se održava svakog drugog četvrtka u julu i traje četiri dana. Svake godine festival ima drugačiji raspored scena, ali neke od njih se posebno izdvajaju i stalna su postavka festivala. Glavna scena, na kojoj gostuju najpopularniji izvođači, i Dance arena, najveća plesna arena u Evropi, neke su od njih. Explosive scena namenjena je ljubiteljima metal i pank muzike, dok je Fusion scena rezervisana samo za balkanske izvođače. U svakom slučaju, raznovrsnost festivalskog programa i muzičkig žanrova obećava za svakog po nešto.

Beogradski festival piva

Beogradski festival piva, poznat još i kao Belgrade Beer Fest, tradicionalno se održava svakog avgusta, obično krajem meseca. Manifestacija se odigrava u prostranom Parku Ušće, s novobeogradske strane glavnog grada. Bine, štandovi i ostali propratni sadržaji postavljaju se na prostoru između Dunavskog keja i Parka prijateljstva. Već dvadesetak godina ova manifestacija je centar zagarantovanog provoda i dobre zabave. Jedan je od najposećenijih festivala, ne samo u Srbiji, već i u celoj jugoistočnoj Evopi. Dobar muzički program, bogata ponuda raznovrsnih pivskih ukusa, kao i gostoprimljivost po kojoj je poznata prestonica Srbije samo su neki od razloga koji su ovaj festival piva učinili nadaleko prepoznatljivim.

U centru pažnje festivala je, naravno, pivo. Tokom trajanja manifestacije, kraj keja se postavlja ogroman broj štandova na kojima izlagači nude veliki izbor domaćih i stranih pivskih brendova, ali i roštilja, poslastica i mnogo čega drugog. Posebnu pažnju Beogradski festival piva stekao je kao veliki petodnevni muzički festival. On uglavnom ugošćava rok, pop i metal bendove sa prostora bivše Jugoslavije, ali neretko se na koncertima nađu i internacionalne zvezde.

Ovo je samo delić izuzetno bogatog letnjeg festivalskog programa Srbije. Većina gradova Srbije u periodu od juna do avgusta transformiše su u mesta žive festivalske atmosfere. U čast izvrsne kuhinje organizuju se brojne gastronomske manifestacije, a žitelji različitih krajeva Srbije trude se da prikažu i sačuvaju lokalne specijalitete. Leto je najbolje vreme i za organizovanje zabavnih muzičkih i sportskih festivala pod vedrim nebom. Ukoliko želite da unesete boju u vrele letnje dane, odaberite manifestaciju koja vas najviše privlači i otkrijte neke od čari koje naša zemlja nudi.

Close Comments

Comments are closed.