Letnji Odmor na Kopaoniku

Kopaonik leti

Poznat kao zimska planina koja u to doba godine nudi raznovrsne aktivnosti za turiste, Kopaonik je jedna od najposećenijih planina Srbije. Od atraktivnih mesta za odmaranje do sportskih aktivnosti, kao što je skijanje, ova planina nudi za svakoga po nešto. Međutim, da li je Kopaonik dobar izbor samo zimi? Naravno da ne.

Lepote i potencijali ove najmasovnije planine Srbije nude široku lepezu letnjih aktivnosti koje vas mogu i te kako osvežiti tokom vrelih letnjih dana. Bilo da želite mesto da lagano provedete svoj odmor ili šansu da probate uzbudljive nove stvari, sve to možete naći na Kopaoniku. Treba napomenuti i da su neki putevi prohodniji leti, a neka mesta pristupačnija kad nema snega, tako da Kopaonik u letnjem izdanju može da vam pruži sasvim nov doživljaj.

Šta posetiti na Kopaoniku?

Sama planina i okolina zaista obiluju prirodnim fenomenima kao što su reke, doline, vodopadi i jezera, sa bogatom florom i faunom. Osim toga, ovde možete naići i na tragove ljudske istorije, kao što su manastiri, crkve, mesta od arheološkog i istorijskog značaja. Jedno je sigurno, kuda kod se budete zaputili naići ćete na neku od istaknutijih znamenitosti, kao što su:

 • Vodopad Jelovarnik – jedan od najviših vodopada Srbije (1116m)Dolina Jorgovana – dolina reke Ibra oplemenjena jorgovanima koje je zasadio kralj Stefan Uroš I kao poklon svojoj budućoj ženi i kraljici Jeleni Anžujskoj
 • Pančićev vrh – najviši vrh Kopaonika. On nosi ime po čuvenom prirodnjaku Josifu Pančiću, koji je u istraživanjima flore i faune Balkana otkrio endemsku vrstu četinara na Tari – Pančićevu omoriku. Danas na samom vrhu možete videti i Pančićev mauzolej.
 • Manastiri (Sopoćani, Gradac, Stara i Nova Pavlica) – verski i kulturni objekti od velikog značaja za srpsku istoriju. Kao zadužbine srpskih velikana čuvaju istorijske podatke, a svojim elementima se ističu i kao dela umetnosti i arhitekture.
 • Nebeske stolice – bogato arheološko nalazište koje još uvek krije tragove epoha od Rima do srednjeg veka.

Letnje aktivnosti na Kopaoniku

Sportske aktivnosti

Osim divnog izgleda, mnogi lokaliteti u okviru svojih prirodnih lepota nude veliku ponudu aktivnosti. Upustite se u istraživanje planine i oprobavanju adrenalinskih sportova kao što su:

 • Planinarenje i alpinizam
 • Paraglajding
 • Tjubing
 • Zip lajn
 • Bob na šinama
 • Rafting na reci Ibar

Za one koji nisu spremni na ovakve izazove, u ponudi su i klasični sportovi: fudbal, košarka, odbojka na pesku, tenis, kao i lagani džoging.

Ako želite da udahnete planinski vazduh punim plućima, preporučujemo vam da pođete u neku od pešačkih i biciklističkih tura. Osim što će vas na kraju svake ture čekati neka znamenitost Kopaonika, moći ćete natenane da zavirite u svaki kutak ove prelepe planine. Pre polaska u obilazak planine pešaka ili na dva točka, obavezno se raspitajte o dužini i težini samih tura. Takođe, opremite se dobro za prolazak kroz nepredvidive planinske predele.

Aktivnosti za decu

Za najmljađe Kopaonik nudi jedinstven Avantura park. Ovaj tematski park je zabavna verzija planinarskih izazova za decu. Veliki broj penjalica, staza za igru, sprava za provlačenje i poligona drže pažnju i najživahnijoj deci. Park sadrži i mini zip lajn, krugove za sinhrono hodanje, brdo i kućicu za odmaranje. Sasvim je sigurno da će vaša deca poželeti da ovde provedu ceo dan u nezaboravnoj igri.

Nešto u čemu može učestvovati cela porodica su lagane porodične vožnje biciklom i panoramska vožnja žičarom. Za decu su pogodne i adrenalinske aktivnosti bob na šinama i tjubing.

Mesta za opuštanje

Iako na Kopaonik dolaze oni spremni za istraživanje i željni adrenalina, postoje i drugi načini da se telo okrepi. Najlepša mesta za fino opuštanje i preporod nude kvalitetni spa centri, kao i zasebni hoteli.

Za najbolju relaksaciju tu su:

 • Zatvoreni bazeni
 • Đakuzi kade i saune
 • Slano-ledene pećine
 • Razne vrste masaža

Za rasterećene šetnje po prirodi i uživanje u planinskom zdravom okruženju, Kopaonik nudi brojna pristupačna izletišta, odmarališta i letnjikovce. Ko voli da istražuje planinu na neki drugi način može da proba neko od tradicionalnih jela koja se služe na poznatim mestima Kopaonika. Kako je ovaj prostor uvek živahan, tu su fast food objekti koji nude brzu i ukusnu klopu, kao i kafići u finom planinskom ambijentu.

Klubovi kao što su Caffe Exit, Pub & Ko i Olympic Ice caffe mesta su na kojima se do jutarnjih časova pušta najraznovrsnija muzika. Iako ovde najčešće boravi omladina, klupske žurke privlače i ljude zrelijih generacija koji vole da uživaju u dobroj muzici.

Manifestacije Kopaonika u letnjim periodima

Ako na Kopaonik dođete u pravo vreme pružiće vam se prilika da prisustvujete nekoj od divnih manifestacija. Tokom leta ovde se održavaju:

 • Dani Borovnice (poslednja nedelja jula) – takmičenje u kojem poznavaoci i ljubitelji šumskih plodova prave proizvode od borovnice.
 • Tri strane Kopaonika (30. jul) – biciklistički maraton po izazovnim planinskim stazama.
 • Raške duhovne svečanosti (od 15. do 19. jula) – manifestacija za stare i mlade koja promoviše nauku, umetnost i književnost Raške oblasti.

Smeštaj na Kopaoniku

Kopaonik svojom klimom, prirodnim potencijalima i uvek zanimljivim sadržajem nudi dosta razloga da ga posetite baš leti. Mesta za boravak na Kopaoniku naći ćete lako, jer je ponuda velikog kapaciteta i različitog kvaliteta. Bilo da želite da odsednete u vikednici, apartmanu ili vili, smeštaj na Kopaoniku nudi objekte koji mogu da ispune i najzahtevnije uslove posetilaca.

Close Comments

Comments are closed.