Najlepši manastiri u Srbiji

Fruška gora je poznata po najlepšim manastirima koji su smešteni u bajkovitu prirodu ove prelepe i jedine vojvođanske planine. Prema nekim podacima na Fruškoj gori je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira od kojih je sačuvano svega 17. Svi značajni manastiri impozantne arhitekture su izgrađeni u periodu između XV do XVIII veka. Zbog velikog broja manastira Fruška gora je u narodu poznata kao srpska Sveta gora.  Upravo zbog toga, za vas izdvajamo 5 manastira Fruške gore koji su nam ostavili najveći utisak. Verujemo da će vam se dopasti naš izbor. Naravno, pored Fruške gore, pisaćemo i o ostalim prelepim delovima naše zemlje koji se ponose svojim značajnim i istaknutim manastirima.

Novo Hopovo 

Na svega par kilometara od Iriga nalazi se autentično sveto mesto Novo Hopovo. Prema nekim predanjima osnovao ga Đurađ Branković početkom XVI veka sa crkvom posvećenom Svetom NIkoli, veruje se da je nastalo 1576. god. Manastir je bio i prosvetni centar, tokom više vekova Srbi iz Beograda su dolazili u ovaj manastir da uče da čitaju i pišu. Ovaj manastir je poznat i po tome što se u njemu zamonašio Dositej Obradović. 

Mala Remeta

U istoimenom mestu se nalazi i manastir Mala Remeta, ovaj manastir je osnovao Kralj Dragutin Nemanjić. Ovaj ženski manastir je izuzetno posećen od strane putnika i turista. Trenutno se u tom delu Fruške gore grade i vikend naselja što je dokaz da netaknuta priorda i vidikovci privlače i zadržavaju veliki broj turista.
Manastirski kompleks predstavlja pravi primer srpsko-vizantijskog stila bez baroknih primesa. Manastir je tokom istorije više puta obnavljan.

Krušedol

Krušedol je u blizini varošice Irig, na južnim padinama Fruške gore. On je zadužbina Đorđa Brankovića koji ga je podigao početkom 16. veka. Ovaj manastir čuva bogatu istoriju i kulturu Srbije.
Osim moštiju Brankovića, ovde počivaju i mošti Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenović. Ovaj manastir je jedan od retkih koji nije pretrpeo razaranja. 

Jazak

Manastir Jazak se nalazi u istoimenom mestu, smešten između dva brda na obroncima Fruške gore, stari Jazak je manastir koj je po predanju podigao despot Jovan Brnković krajem XV veka. Manastir je počeo da uživa veliki ugleda nakon Velike seobe Srba kada su mošti Uroša Nejakog prenete u ovaj manastir. Ovaj manastir je građen u baroknom stilu. Tokom Drugog svetskog rata, manastir je pretrpeo velika oštećenja i manastirska riznica je opljačkana. Danas ovaj manastir predstavlja mirno i tiho mesto koje je idealno za odmor i uživanje u prelepoj prirodi.

Vrdnik

Manastir Vrdnik se nalazi na južnim padinama jedne od najposećenijih planina u Srbiji. Smatra se da je podignut tokom XVI veka. Tokom seobe Srba monasi manastira Ravanica su bežeći od Turaka naselili ovaj manastir, od tada ovaj manastir nazivaju i Mala Ravanica. U ovom manastiru su su ležale mošti kneza Lazara sve do 1942. godine. Obilazak ovog manastira bi bila savršena prilika i za upoznavanje etno kompleksa Vrdnička kula.

Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure

Na svega 20 minuta od Čačka, kada se krene u pravcu Užica i Požege, nalazi se niz značajnih manastira koji krase prelepe predele klisure između Ovčara i Kablara. Ceo predeo izgleda sasvim bajkovito i nestvarno, a tu se odmah nalazi i lekovita Ovčar banja sa svojim toplim, mineralnim vodama. Izdvojili smo za vas neke od manastira koje možete posetiti u ovoj klisuri: Manastir Vavedenje, Manastir Vaznesenje, Manastir Preobraženje. Ukoliko vas zanima da svoj odmor produžite na nekoliko dana kako bi uživali u svim čarima i lepotama ovog šumadijskog kraja, onda je naša topla preporuka da rezervišete odličan smeštaj upravo u Čačku. Stan na dan Čačak je tu da vam pruži samo najbolju ponudu kvalitetnog i bezbednog smeštaja i to po veoma dobrim i pristupačnim cenama.

Manastiri u valjevskom kraju

Ceo valjevski kraj je bogat prelepim i značajnim manastirima. Manastir Lalić je jedan od njih, baš kao i Manastir Pustinja. Manastir Lalić je poznat po predivnom ikonostasu, moravskom stilu sa novim arhitektonskim rešenjima i živopisu koji urađen po zamisli Vladike Nikolaja, dok je manastir Pustinja poznat po tome što je okružen gustom šumom, zaklonjen i skriven. Krajem dvadesetog veka Pustinja je obnovljena i izgrađeni su objekti potrebni za njeno funkcionisanje. Pored ova dva veoma popularna i često posećena manastira, obavezno posetite i manastir Ćelije, kao i manastir Jovanja. Ukoliko se pitate gde da odsednete u Valjevu, onda je stan na dan Valjevo pravo rešenje za vas. Pored odličnih cena, apartmani koje vam nudimo izuzetno su moderni, kompletno opremljeni, uredni i komforni. Sve to je na samo jedan klik od vas, a na vama je da pažljivo birate i vidite šta vama najviše odgovara.

Manastiri u okolini Raške

Veliki značaj čitave Raške oblasti danas se može sasvim jasno videti na osnovu brojnih istorijskih spomenika koji potiču još iz davnog srednjeg veka kada je nekadašnja srpska država tek formirala svoje granice i stvarala svoju slavnu istoriju. Među tim značajnim istorijskim spomenicima su in najistaknutiji srpski, pravoslavni manastiri, sveta mesta od velikog značaja za našu kulturnu baštinu. Kako bi ste imali dovoljno vremena da obiđete sva značjana mesta ovog kraja, naš savet je da ostanete u ovoj oblati nekoliko dana. Potreban vam je dobar i komforan smeštaj koji će uspeti da zadovolji sve vaše potrebe. Na pravom ste mestu jer Raška smeštaj se nalazi samo na jedan klik od vas. Sve smeštajne jedinice koje se nalaze u našoj ponudi su izuzetno moderne, odlično uređene i opremljene svim potrebnim elementima.

Manastir Gradac

Ovaj veličanstveni i impoznatni manastir se nalazi nalazi se na strmim i predivnim obroncima planine Golije, na svega 22 km udaljenosti od Raške. Slavna Jelena Anžujska, žena kralja Uroša I, sagradila je ovaj manastir kao svoju zadužbinu. Manastir se sastoji od velike Bogorodičine crkve i Hrama Svetog Nikole Čudotvorca. Upravo je u Bogorodičninoj crkvi položeno telo kraljice Jelene 1314. godine, ali su, za vreme ratova, monasi uspeli da sakriju telo na još uvek nepoznatu lokaciju.

Nadamo se da smo vas inspirisali da krenete u istraživanje fruškogorskih manastira i da se bolje upoznate sa našom istorijom. Manastiri su naša sveta mesta. Mesta koja čuvaju dugu i burnu srpsku istoriju. Mesta koja su neizostavan deo naše bogate i značajne kulturne baštine. Ove veličanstvene, svete građevine deo su srpskog, nacionalnog identita i kao takve duboko su i neraskidivo vezane za naše same korene, za naše slavne pretke. U manastirima mnogi pronalaze mir, mnogi se okreću ne samo veri i Bogu, već sami sebi. Povratak sebi i povratak svojim korenama nešto je što nema cenu, a upravo to nam je današnji način života oduzeo. Zbog toga, zastanite, udahnite, posetite ove manastire i ponovo pronađite sebe.

Close Comments

Comments are closed.