Mauricijus kao nestvarno lepa afrička zemlja

Republika Mauricijus je ostrvska država koja se nalazi u jugozapadnom delu Indijskog okeana. Poznata je po bogatoj istoriji, a tome je doprinela mešavina indijskog, afričkog i evropskog uticaja. Možda je njen najbolji opis dao Mark Tven, rekavši: Najpre je napravljen Mauricijus, a zatim raj. Mauricijus je najrazvijenija država afričkog kontinenta, poznata kao veliki proizvođač i izvoznik šećera. Osim toga, država značajan prihod ostvaruje i od turizma.

Danas je Mauricijus veoma popularna turistička destinacija koja privlači turiste iz celog sveta. Prekrasno more, retke životinje, divna priroda i beskrajno duge bele peščane plaže su samo deo bogate ponude Mauricijusa. Ono što je posebno privlačno turistima osim uživanja na vodi je svakako planinarenje po šumovitim predelima, posmatranje neobičnih ptica, kao i organizovani obilazak najudaljenijih krajeva. Kako biste stigli na neku od željenih destinacija, možete po vrlo povoljnoj ceni rezervisati taksi koji će vam neprestano biti na usluzi.

Koje je najbolje vreme za putovanje na Mauricijus?

Ova destinacija je aktuelna tokom cele godine, jer zimski period traje od decembra do aprila, a letnji period od maja do oktobra. Tokom letnjeg perioda temperature su visoke i prisutan je veći procenat vlažnosti. Za razliku od njega, iako se zimski period takođe odlikuje visokim temperaturama, procenat vlažnosti je tokom njega znatno niži. Više o klimi, sezonama, valuti, letovima, venčanjima i smeštaju na Mauricijusu pročitajte u ovom fenomenalnom vodiču.

Iskustvo brojnih turista koji svake godine u sve većem broju posećuju ovo bajkovito mesto govori u prilog tome da je ovo ostrvo očaravajuće i nudi niz zanimljivih sadržaja. Lokalno stanovništvo je veoma ljubazno i prijateljski raspoloženo, tako da će vam sa zadovoljstvom pričati o svom načinu života, običajima, a neretko će vas ponuditi i tradicionalnim specijalitetima. Na Mauricijusu je život sporiji, ali i neuporedivo lepši.

Stanovništvo Mauricijusa

Posebna draž Mauricijusa se ogleda u šarenolikosti, jer se na jednom mestu sreću različite kulture i rase ljudi. S obzirom na to da ima dosta Evropljana, Afrikanaca, Indijaca, Pakistanaca i Kineza to je sasvim razumljivo. Zvanični jezici su engleski i francuski, ali su dosta zastupljeni kreolski i mauricijuski jezik. Glavni grad Mauricijusa je Port Luis koji istovremeno predstavlja i najveću luku u Indijskom okeanu. Port Luis je kulturni, ekonomski i politički centar Mauricijusa.

Kakva je hrana na Mauricijusu?

Bez obzira na to da li je reč o hrani ili o piću, ovde možete da očekujete nesvakidašnje ukuse. Hrana na Mauricijusu predstavlja kombinaciju kreolske, evropske, indijske i kineske kuhinje, a samim tim i mešavinu različitih ukusa.

Glavni specijaliteti su riba i morski plodovi, a prilozi koji idu uz to su pirinač, razne vrste indijskih začina i nudle. Obavezno pre nego što naručite neko jelo probajte stepen ljutine, jer uglavnom su sva jela začinjena ljutim sosom. Hobotnica takođe predstavlja jedan od specijaliteta i služi se na razne načine. Osim morskih plodova, na meniju su često i kreolske kobasice kuvane u kreolskom sosu, koje takođe predstavljaju jedan od specijaliteta na ovom rajskom ostrvu.

Obavezno probajte rum sa Mauricijusa, koji je izuzetno aromatičan. Gotovo svi voćni kokteli koji se služe na ostrvu su pravljeni na bazi ruma. Ukoliko ste ljubitelj piva ne propustite da probate Feniks. Reč je o lokalnom pivu koje je izuzetnog ukusa. Omiljeni bezalkoholni napici su čaj, bademovo mleko i indijski jogurt.

Kako provesti vreme na Mauricijusu?

Odmor na Mauricijusu predstavlja istinsko uživanje za svakoga, jer obiluje raznovrsnim sadržajima. Bilo da odaberete šetnju morskim dnom sa specijalnom kacigom, ili da plivate sa delfinima i uživate u njihovoj igri, svakako nećete pogrešiti. Krstarenje oko Mauricijusa je nešto što ne bi trebalo da propustite, jer predstavlja nesvakidašnji doživljaj. O prošlosti Mauricijusa ćete najviše saznati kroz sjajnu muzejsku postavku u Port Luisu. A o uživanju na prelepim plažama Mauricijusa, izlišno je i govoriti.

Doživite čari hodanja po Indijskom okeanu

Ovde ćete imati jedinstvenu priliku da prošetate morskim dnom noseći specijalnu kacigu, koja je tako dizajnirana da će vam kosa ostati potpuno suva. U pratnji vodiča možete sasvim bezbedno ušetati u jato riba. Osećaj je neprocenjiv.

Plivajte sa delfinima

Ne samo da možete posmatrati uzbudljivu igru delfina već ovde u pratnji lokalnog vodiča možete plivati zajedno sa njima. Od vaših afiniteta zavisi koju opciju ćete odabrati, a svaka od njih ima posebnih draži.

Ne propustite krstarenje oko Mauricijusa

Vožnja katamaranom je ovde izuzetno popularna, tako da ćete u lokalnim agencijama moći da odaberete jednu od više ponuđenih varijanti krstarenja. Uživaćete u vožnji do manjih ostrva a ništa manji užitak neće predstavljati ni romantična vožnja u večernjim satima.

Upoznajte istoriju Mauricijusa

Ukoliko ste zaljubljenik u istoriju, obavezno posetite Apravaši gat. Uvršten je u Uneskovu listu svetske baštine i nalazi se u glavnom gradu Mauricijusa, Port Luisu. Apravaši gat simbolizuje mesto na koje se davnih godina doselilo pola miliona ljudi iz raznih krajeva Afrike, Male Azije, Indije, Singapura i Malezije, kako bi radili na plantažama šećerne trske. Zahvaljujući neverovatnoj muzejskoj postavci, moći ćete mnogo da saznate o stanovništvu, običajima i uopšte o prošlosti Mauricijusa.

Plaže na Mauricijusu – od usamljenih do luksuznih

Mauricijus predstavlja pravi raj za sve one koji vole istinski kontakt sa prirodom, jer postoje plaže koje nisu komercijalizovane i na kojima ćete imati samo ono što ponesete sa sobom. Na takvim plažama se ne izdaju ležaljke i ne postoje restorani. A ono što predstavlja ogromnu prednost je prirodna hladovina koje ima svuda zahvaljujući bujnoj vegetaciji. Naravno, postoje i one druge koje se odlikuju luksuznim rizortovima, ali dovoljan je sam pogled na bele plaže, tirkiznu vodu, koralne grebene i čarobnu vegetaciju kako biste osetili neopisiv mir i spokoj.

Plaža Belle Mare

Ova prelepa plaža se nalazi na istočnoj obali Mauricijusa. Dugačka je oko 10 km i predstavlja parče zemaljskog raja.

Plaža Blue Bay (Plavi zaliv)

Kada sletite na Mauricijus, dah će vam zastati od pogleda koji se pruža na ovu plažu. Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva i smatra se jednom od najlepših plaža. Bogata je podvodnim svetom, tako da je dobila status pomorskog rezervata.

Plaža Gris Gris

Ova neobična plaža se nalazi na krajnjem jugu Mauricijusa. Okružena je vulkanskim stenama. More je ovde neprestano uzburkano i zbog toga je zabranjeno kupanje.

Plaža Flic en Flac

Ovo je omiljena plaža lokalnog stanovništva. Smeštena je na zapadnom delu Mauricijusa i oduše nestvarnom lepotom. Dužinom cele plaže su smešteni brojni apartmani, restorani, barovi i luksuzni hoteli.

Bez obzira na to da li ćete veći deo odmora provesti aktivno ili ćete uživati u ispijanju koktela na nekoj od prelepih plaža, sigurni smo da će poseta ovoj nestvarno lepoj afričkoj zemlji biti doživljaj koji se ne zaboravlja.

Close Comments

Comments are closed.