Istražujemo: Da li svako može priuštiti posetu popularnim muzejima Srbije?

Poseta muzejima je sjajan način da provedete vreme sa porodicom, ali i samostalno. Ovo je jedinstven način da se vratite decenijama i vekovima unazad, ali i da se na najrazličitiije načine upoznate sa kulturom i istorijom čovečanstva. Ujedno, posete muzejima spadaju u najpovoljnije posete. Kroz primere naših pet najpopularnijih muzeja upoznajte se sa sadržinom muzeja i cenama ulaznica. U nastavku teksta saznajte i koliko će vas izneti putni troškovi.

Prirodnjački centar – Mesto koje okuplja sve uzraste

Prirodnjački centar u Svilajncu je mesto koje se vrlo često posećuje porodično. Eksponati i replike jednako su zanimljivi kako mladima tako i starijima. U Centru ćete imati prilike da vidite eksponate iz oblasti flore i faune, perioda ledenog doba, primerke minerala, replike meteorite, ali i mnogo toga drugog. Najmlađima je posebno zanimljiv dino park kao i replike dinosaurusa.

Prirodnjački centar Svilajnac se nalazi na 7 km od auto-puta E75 , a pored regionalnog puta Markovac-Svilajnac-Despotovac. Udaljenost od Beograda je 110 km, od Kragujevca 45 km, Niša 132 km; Smedereva 60 km.

Cena ulaznice za odrasle iznosi 600 dinara, za decu do 3 do 12 godina cena iznosi 400 dinara. Porodične ulaznice, za dve odrasle osobe i dva deteta iznosi 1800 dinara. Ukoliko muzej posećujete u periodu jul-avgust, karte za Prirodnjački centar važe i za gradske bazene tog dana.

Muzej iluzija – Najzabavniji muzej u Srbiji

Muzej iluzija je mesto koje svojom postavkom izlazi iz okvira standardne muzejske ponude. Eksponati u Muzeju iluzija su predmeti koji će se na najrazličitije načine poigrati sa vašom percepcijom. Još jedna odlika Muzeja je da je veliki broj eksponata interaktivne prirode, pa ste kao posetalac aktivni učesnik izložbe i deo ste same iluzije. 

Muzej iluzija se nalazi u samom centru Beograda, na adresi Nušićeva 11. Cena ulaznice za odrasle iznosi 750 dinara, za decu od 5 do 15 godina 450 dinara, dok porodična ulaznica za dvoje odraslih i dva deteta iznosi 1.750 dinara. 

Muzej Nikole Tesle – Lik i delo našeg čuvenog naučnika

Muzej Nikole Tesle smešten je u Krunskoj ulici 51, u Beogadu u vili industrijalca Đorđa Gengića. Stalna postavka Muzeja posvećena je životu i delu jednog od najvećih svetskih naučnika svih vremena. 

Jedan deo Muzeja tako zauzimaju izumi i eksponati iz oblasti magnetizma i elektriciteta, od kojih su neki interaktivne prirorde. Drugi deo muzeja su autentični dokumenti i predmeti iz Teslinog života. Zanimljivo je da je i sama zgrada u kojoj je smešten Muzej proglašena za spomenik kulture.

Cena ulaznice za muzej iznosi 400 dinara. Ukoliko želite da kupite neki od suvenira, biće vam potrebno oko 300 dinara, izuzev za piblikacije koje su skuplje.

Narodni muzej u Zrenjaninu – Celokupna istorija Srednjeg Banata na jednom mestu

Muzeji u Srbiji su jedinstvena mesta gde se možete vratiti vekovima unazad i jedan prostor sagledati iz različitih perspektiva. Jedan takav muzej je i Narodni muzej u Zrenjaninu.

Ovaj muzej podeljen je na 5 celina: prirodnjačko, etnološko, arheološko, istorijsko i na kraju umetničko odeljenje. U okviru samog muzeja tako možete videti predmete i umetnička dela koja su obeležila prostor Srednjeg Banata. 

Arheološko odeljenje jedno je od najbogatijih odeljenja u Srbiji ovog tipa. Više od 500 eksponata svedoči o epohama: neolita – starčevačke, vinčanske, potiske kultura, eneolita, bronzanog doba, rimsko-provincijske kulture, sarmatske kulture, seobi naroda i srednjem veku.

Umetničko odeljenje je posebno značajno, pošto je njegov segment likovne umetnosti jedan od najbogatijih u Vojvodini. Drugi segment ovog odeljenja, primenjena umetnost, obuhvata eksponate od  porcelana, fajansa, stakla, metala kao i komade stilskog nameštaja. Reč je o predmetima koji su prikupljani od osnivanja muzeja 1906. godine do danas.

Ulaz je besplatan za sve individualne posete i za grupne posete sa teritorije Srednjobanatskog okruga. Cena ulaznica za stalnu postavku za grupne posete van Srednjobanatskog okruga je 150 dinara za odrasle i 100 dinara za decu.

Muzej savremene umetnosti – Tokovi moderne umetnosti na Ušću

Muzej savremene umetnosti počeo je sa radom 1958. godine kako bi na jednom mestu bio izložen umetnički opus tadašnje Jugoslavije. I sama zgrada Muzeja savremene umetnosti je u duhu tadašnje arhitekture.

Stalnu postavku muzeja čine: Zbirka fotografije, filma, videa i digitalnih medija, Zbirka grafike i crteža, Zbirka skulpture i instalacija, Zbirka slikarstva od 1900. do 1945. godine i Zbirka slikarstva posle 1950. godine. Pored stalne postavke u ovom muzeju izlažu i velika imena savremene umetničke scene.

Cena ulaznice za odrasle iznosi 600 dinara, dok je za studente, đake i penzionere ulaznica 300 dinara. Ulaz je besplatan svake prve srede u mesecu. 

Sumirano, posete muzejima ne spadaju u skupe izlete i posete, pogotovo kada se uzme u obzir da smo troškove računali za celu porodicu. Na vama je samo da odvojite nešto malo novca, vremena i dosta lepog raspoloženja i kvalitetan i kreativan izlet je zagarantovan!

Close Comments

Comments are closed.