3 najbolje destinacije za zimovanje u Srbiji

Bliži se zima, a sa njom i zimski raspust i odmor. Trebalo bi da iskoristite zimske čari negde van grada i gužve, a najbolje je na planinama. Srbija ima dosta planina na kojima možete da uživate u netaknutoj prirodi, sportu i snegu idealnom za skijanje. Predstavljamo vam tri planine, tri najbolje destinacije za odmor u Srbiji, na kojima ćete sigurno provesti nezaboravan odmor ispunjen različitim aktivnostima, prelepoj hrani i udobnom smeštaju.

Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik je idealan za zimovanje jer se u njemu nalazi najveći ski-centar u Srbiji, što znači više staza za skijanje, snowboarding, sankanje i kliskanje. Staze kojih ima više od 30 su podeljene na lake, srednje i teške i na njima se nalaze 24 žičare kojima možete da se popnete do njihovog početka. Za najmlađe postoji odvojeno mesto gde mogu da nauče da skijaju i da uživaju bez straha da će ih neko od starijih oboriti. Takođe, neke od ski staza imaju i noćno osvetljenje, tako da možete izbegnuti gužvu noćnim skijanjem. Te staze su Malo jezero, Karaman greben i Pančićev vrh. Pored staza postoje restorani i barovi u kojima se možete zagrejati i probati različita tradicionalna i internacionalna jela. Neki od njih su Koala – vila Bjanka, Komita, Kljunac Kop, Vučija staza i Pajino preslo. Ski centar radi od 8:30 do 16:30 i 18:00 do 22:00 časova. Ukoliko dolazite na Kopaonik na početku zimske sezone, možete uživati u manifestaciji Ski opening u toku koje se održavaju takmičenje snoubordera i dnevne i noćne žurke.

Zlatibor

Zlatibor je još jedna planina koja je omiljena među turistima tokom zime zbog svojih skijaških staza i jedan je od vodećih turističkih centara Srbije. U Ski centru Tornik možete uživati u skijanju i ostalim zimskim sportovima na pet staza svih kategorija ukupne dužine oko 10 kilometara. U okviru Ski centra se nalazi i šestosedna žičara koja je duga 1850 metara, kao i sistem za veštačko osneživanje čime je produžena zimska sezona na oko 100 dana. Na Zlatiboru postoje idealni uslovi za nordijsko skijanje i biatlon zbog njegove konfiguracije terena. Za decu tu je i Avantura park koji i zimi nudi sadržaje koji će  ih oduševiti. Takođe, postoje i ski staze namenjene početnicima i školama skijanja, te ne morate brinuti za bezbednost svoje dece dok uče da skijaju. Pored sportova na snegu, Zlatibor nudi mogućnost klizanja na ledu na terenu koji se tokom zimske sezone postavlja na prostoru iza autobuske stanice u turističkom centru. Ukoliko dolazite na Zlatibor u februaru, možete posetiti Pršutijadu u Mačkatu i okusiti  izuzetnu pršutu. A kad ste već u tom selu, posetite i restoran Mačkat koji je jedan od najstarijih i čiji je ambijent izgrađen u tradicionalnom rustičkom stilu.

Divčibare

Divčibare su jedna od najlepših planina i najstarijih turističkih destinacija u Srbiji i dom prirodnog rezervata Čalačka greda. Na Divčibarama se nalazi Divčibare Ski Resort sa 850 metara ski staze Crni vrh srednje težine koja se veštački osnežava i poseduje dvosednu žičaru. Takođe, postoje i druge staze van Ski Resort-a koje su namenjene različitim kategorijama skijaša, a neke od njih imaju i delove koji su prilagođeni deci, te na njima najmlađi mogu da postanu veštiji u skijanju na miru. Postoje škole skijanja čiji časovi se odvijaju u ograđenom prostoru. Trebalo bi da iskoristite vreme koje provodite u ovom kraju da posetite i sela u okolini i da uživate u miru, tišini i tradicionalnoj hrani u etno selima. Neka od tih sela su Etno selo na brdu Kosjerić, Etno selo Kutlačić u selu Zarube i vila Kraljev sto koji se nalazi u okviru Etno naselja na 4 km od centra Divčibara. Ukoliko se odlučite na zimovanje na Divčibarama, postoje mnogi apartmani koji su moderni, odlično održavani i udobni, kao i pristupačni. Na stranici smeštaj Divčibare pogledajte ponudu apartmana i odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Tara

Planina koja će vas oduševiti neverovatnim prirodnim lepotama i prostorima sa kojih pucaju pogledi na magične pejzaže. Vidikovci Tara možda nisu savršen izbor kada je zima u pitanju, ali zato su tu ostali sadržaji: ski staze, sjajni hoteli, restorani, prostori za sankanje i grudvanje. Osim toga, Tara će vas oduševiti izuzetno pristupačnim cenama, što je jedan od bitnih razloga da je posetite.

Skijanje i uživanje u snegu su ono čemu se svi nadaju tokom zime, a Kopaonik, Zlatibor i Divčibare su savršen izbor za zimovanje. Ove planine pružaju svima izuzetne aktivnosti i na njima ćete sigurno provesti nezaboravan odmor. Dobra stvar je to što su sve tri planine namenjene i porodičnom odmoru jer pružaju aktivnosti za sve generacije. Naravno, planine možda nisu svima prvi izbor. Želite malo drugačije zimovanje i ne želite da ga provedete na planini? Na blogu Zimovanje u Srbiji pročitajte koje sve destinacije možete da posetite, kao i praktične savete oko biranja mesta, smeštaja i planiranja budžeta.

Close Comments

Comments are closed.