Najlepša etno-sela u Srbiji

Dobro došli u tradicionalnu avanturu kroz Srbiju. U narednim redovima vas vodimo kroz najlepše etno-prostore u našoj zemlji, mesta koja predstavljaju savršen spoj prirodnih lepota, mnoštva sadržaja i odlične usluge. Zato i ne čudi što su postali omiljena destinacija turista kako za kraće, tako i za duže odmore. Pogledajte naš izbor i odlučite koja je vaša sledeća savršena destinacija.

Aktivan odmor u Sunčanoj reci

Možda i najpoznatije etno selo u Srbiji razvilo je svoje kapacitete tako da se sada može nazvati malim, tradicionalnim prostorom. Nalazi se u neposrednoj blizini Loznice, Banje Koviljače, planine Gučevo, turističkih atrakcija koje selo čine još primamljivijim. Osim predivne okoline, Sunčana reka se može pohvaliti mnogobrojnim sadržajima, mogućnostima za rekreaciju, odmor, uživanje, isprobavanje specijalitete. Najpoznatija ja po:

  • Šotrinoj plaži – uređenom prostoru na Drini, koji je opremljen suncobranima ležaljakama. Poseduje uređen prostor za dečju igru, a nudi i mogućnost iznajmljivanja čamaca za plovidbu po najlepšoj reci u Srbiji.
  • Prostorima za razne sportove, farmi sa konjima konjima, paunovima, ukrasnim kokama, vežbalištu u prirodi i zabavnom parku za decu: Veselo dvorište. U Sunčanoj reci se možete oprobati i u: orijentiringu i paraglajdingu.
  • Kulturno-istorijskim znamenitostima – muzejske postavke koje svedoče o važnim događajima naše istorije: Mesto na kom je počeo I svetski rat i muzej Drina kroz vekove.
  • Odličnim ugostiteljskim objektima, koji nose tradicionalna imena: Drina, Ružica, Trebinje, Nada, a koji su u potpunosti izgrađeni u tradicionalnom stilu, od cigala, sa enterijerom koji poseduje ćilime, zavese i krevete od slame.

Uživajte u lepotama lozničkog kraja, izaberite najbolji prostor za odmor i napunite baterije zahvaljujući najboljoj mogućoj usluzi.

Vojvođanska idila u Tiganjici

Vodimo vas do pravog malog lalinskog raja i sve poznatijeg prostora za miran i u isto vreme ispunjen odmor. Tiganjica se nalazi na adresi: Beogradski put bb, u neposrednoj blizini Zrenjanina. Udaljena je svega 60 kilometara od Beograda, te je pogodna i za vikend odmore i kratak beg od svakodnevice.

Tiganjica je najpoznatija po svom restoranu Trofej, u kome se svakog dana traži mesto više. Razlozi za to su brojni: od odlične hrane i vrhunskog ambijenta do mogućnosti da posetioci učestvuju u pripremi riblje čorbe i tradicionalnog vojvođanskog paprikaša. Sve ovo pratiće blagi zvuci tamburaša, koji ponekad uveseljavaju goste i do ranih jutarnjih časova.

Osim restorana, tokom boravka u Tiganjici možete uživati u druženju sa konjima, smeštenim u ergeli etno-sela, jahanju ponija, dok se najmlađi mogu zabavljati u igralištu sa brojnim spravama. Ovo lalinsko etno-selo poznato je i po odličnim smeštajnim jedinicama, koje predstavljaju savršen spoj tradicionalnog i modernog. Kompleks raspolaže sa 6 dvokrevetnih i trokrevetnih soba, koje nose imena vlasnica: Dunjina, Ninina, Mladenačka, Nanina.

Osim sadržaja u selu, oduševiće vas i lepote koje se nalaze u njegovoj okolini. Ne prospustite da posetite Carsku baru, prostor koji čuva preko 500 biljnih i 230 ptičjih vrsta. Verujemo da je Tiganjica savršen način da iskoristite svoje slobodne dane, odmorite telo i duh i priremite se za izazove koji slede.

Odmor u čarobnom Drvengradu

Drvengrad s punim pravom zaslužuje da se nađe među 3 najbolja etno-sela u Srbiji. Nalazi se u zlatiborskom okrugu, na putu izmešu Tare i Zlatibora. Ovaj magični gradić od drveta prerastao je u kompleks koji svojim posetiociocima pruža sve što im je potrebno kako za kraće, tako i za duže boravke. Nastao je po ideji čuvenog režisera Emira Kusturice, koji je opisao svoje prostor: Izmislio sam grad za koji ćete pomisliti da se u njemu nekada živelo. A nije nikada.

Nije lako izdvojiti određen broj sadržaja koji se nalaze u Drvengradu jer je svaka od izgrađenih kućica mala priča za sebe. Jedna predstavlja bar, nazvan po Momi Kaporu, u drugoj je smeštena sauna i prostor za masaže, treća je pretvorena u biskop. Ovde je stvorena i trim staza, teniski tereni, ali i crkva Svetog Save, u kojoj se svakodnevno održavaju liturgije. Tokom boravka u Drvengradu uživaćete u predivnim pogledima, degustaciji najukusnijih zlatiborskih specijaliteta ili domaćih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Što se tiče smeštaja, ovo etno-selo poseduje kvalitetne jedinice različite strukture, kapaciteta i cena. Etno-selo poseduje apartmane, sobe, rezidenciju i kuću. Sve sobe su opremljene najmodernijim aparatima, ali i dalje čuvaju autentičan tradicionalni izgled koji su kuće imale u prošlosti.

Posetite Drvengrad i druga izdvojena etno-sela. Osetite mir kakav grad ne može da vam pruži kakav nam je svima preko potreban. Uživajte u domaćim specijalitetima, napunite plića svežim vazduhom, zabavite se, rekreirajte, naspavajte. Uradite sve ono što danima niste. Etno-sela su savršeni prostori za tako nešto.

Close Comments

Comments are closed.