Najlepše planine u Srbiji koje morate posetiti

Naša zemlja obiluje različitim prirodnim bogatstvima, a planinski predeli čine značajan deo turističke ponude. Upravo su ovakva mesta postala izuzetno popularna kada je u pitanju organizovanje odmora i savršena su destinacija za beg iz gradske gužve i buke. Savremeni način života i ubrzani tempo koji nam svakodnevnica nameće, stvaraju sve veću potrebu za tišinom i relaksacijom, a planinski predeli predstavljaju pravu oazu mira. Srbija može da se pohvali bogatom ponudom atraktivnih lokacija – livade, nepregledni pašnjaci, kanjoni, stenoviti i pitomi vrhovi, i predeli od kojih zastaje dah. 

Za nezaboravnu avanturu i uživanje u istinskoj prirodi nisu potrebni sati i sati putovanja i značajna suma novca. Istražite lepote Srbije i posetite neke od najlepših planina koje se nalaze u našem okruženju!

Primamljivi Zlatibor

Već dugi niz godina, ova planina spada u jedne od najposećenijih, a mnogi odlučuju da letnje dane provedu upravo na ovoj poznatoj lepotici zapadne Srbije. Pripada grupi Starovlaških planina, a područje odlikuju zatalasane visoravne, sa najvišim vrhovima Tornik (1.496m) i Čigota (1.422m). Zlatibor u velikoj meri posećuju porodice sa decom, jer sadrži bogat sadržaj za mališane, a najistaknutije su svakako Avantura i Dino park. Turistički je izuzetno razvijena planina, te tamo možete pronaći široku ponudu restorana koji nude autentičnu kuhinju i zadovoljavaju i najistančanije ukuse. Čuvena pijaca sa proizvodima zlatiborskog kraja obavezna su destinacija za sve one koji posete ovu planinu. Ukoliko odlučite da provedete odmor na Zlatiboru, ne zaboravite da posetite Gostiljske vodopade i “Staro selo” Sirogojno, jedini muzej na otvorenom gde ćete imati priliku da vidite kako su izgledale nekadašnje planinske brvnare  i saznate kako je funkionisala svakodnevnica u jednom malom selu u zapadnoj Srbiji. 

Divčibare i njegova pristupačnost

Najpoznatije izletište Beograđana i njihova omiljena vikend destinacija nalazi se na udaljenosti od samo 100 km od glavnog grada i predstavlja jednu od najstarijih turističkih odmorišta u Srbiji. Visoravan Divčibare ušuškana je u centralnom delu planine Maljen, a čuvena blagotvorna klima ovog područja svake godine privlači mnoštvo posetilaca. Bogat sadržaj za decu idelan je za porodice, pa su vam tako na raspolaganju košarkaški, odbojkaški i tereni druge vrste, a ni zimska sezona nije zapostavljena, budući da odmorište sadrži više različitih ski staza prilagođenih spremnosti skijaša. Divčibare nudi smeštaj pogodan za svačiji džep – od luksuzno opremljenih hotela, pa do privanih vikendica i apartmana. Kroz Divčibare prolazi 5 pešačkih staza koje pokrivaju i atraktivne vrhove kao što su Ljuti krš, Paljba, Crni vrh, Velika pleća i Golubac, koji su lako dostupni zbog pristupačnog terena i male visinske razlike. 

Netaknuta priroda Stare planine

Autentični pejzaži, čuvena kleka i bezbroj vodopada karaktersitični su za predeo Stare planine, čuvenog planinskoh masiva Karpata. Ova planina spaja Srbiju i Bugarsku, te predstavlja njihovu prirodnu granicu, a na tom području se nalazi i drugi po redu najviši vrh Srbije Midžor (2169m). Svojom atraktivnošću privlači sve ljubitelje klasičnog planinarenja, ali i one kojima nedostaje adrenalina, pa je tako u zimskim mesecima Stara planina stecište mnogobrojnih skijaša. Zanimljiva je i činjenica da se čak trećina vodopada Srbije nalazi baš na Staroj planini, od kojih su najpoznatiji, Bigar, Kaluđerica i Tupavica. Tipična sela su zadržala autentičan izgled, pa ćete imati priliku da doživite pravo putovanje kroz vreme, kao i da uživate u gurmanlucima speifičnim za ovo područje. 

Tara i njeni magični vidikovci

Ovaj biser zapadne Srbije još uvek odoleva urbanizaciji i zadržava originalni planinski “šmek” koji svake godine privlači mnoštvo turista iz različitih krajeva Srbije. Guste šume i impresivni vidikovci su zaštitni znaci planine Tara, ali i mrki medvedi kojima je ovo područje najznačajnije stanište u Evropi. Nacionalni park Tara organizuje posmatranje mrkog medveda u prisustvu rendžera, što predstavlja svojevrsno iskustvo. Ukoliko odlučite da posetitu ovu lepoticu, onda nikako ne smete da izostavite posetu vidikovcu Banjska stena, da se okupate u jezeru Zaovine, kao i da se provozate čuvenom Šarganskom osmicom. 

Vojvođanska lepotica

Na samo 20 minuta udaljenosti od centra grada Novog Sada, nalazi se omiljeno izletište Novosađana – Fruška gora. Ovaj nacionalni park u Vojvodini jeste najveće nalazište lipe u Evrope, a specifično je i po broju manastira koji se tamo nalaze, pa je sa razlogom dobio naziv “srpska Sveta gora”. Neke od najpoznatijih lokacija na Fruškoj gori su svakako Iriški venac, Zmajevac, Popovica i Stražilovo, stoga je ova vojvođanska planina idelna destinacija za vikend omor.   

Nadamo se da su vas ovi redovi naveli da spoznate bogatsvo naše zemlje i inspirisali da prvom prilikom organizujete nezaboravno putovanje. Prepustite se čarima prirodnih lepota i na trenutak se izmestite daleko od užurbanosti i gradske buke. 

Close Comments

Comments are closed.