Kakav odmor nude najposećenija ostrva i poluostrva Hrvatske?

Duh Mediterana obogaćen brojnim letnjim i adrenalinskim aktivnostima. Ovako bi se najkraće mogla opisati turistička ponuda hrvatskih ostrva i poluostrva. Mediteranski stil koji se neguje ogleda se u čuvenoj garstronomskoj ponudi i još čuvenijim hrvatskim vinima, ali i tipičnoj arhitekturi i načinu života karakterističnim za ovaj deo sveta. Brojni i dobro očuvani spomenici iz perioda Rima i srednjeg veka sreću se širom Hrvatske. Zahvaljujući prelepim plažama, hrvatska ostrva i poluostrva često završe na listama najlepših u Evropi, ali i svetu. I sve ovo, obogaćeno je brojnim aktivnostima tokom leta, ali i izvrsnim gostoprimstvom. 

Vođeni svime ovime, odlučili smo da vas bliže i konkretnije upoznamo sa turističkom ponudom hrvatskih ostrva i poluostrva.

Ostrvo Krk – Otkrijte riznicu prelepih plaža

Ostrvo Krk, smešteno u Primorsko-goranskoj županiji tradicionalno je jedno od najposećenijih ostrva Hrvatske. Prva ostrvska atrakcija je most Krk, kojim je ostrvo povezano sa kopnom, pa je dolazak do ostrva dodatno time olakšan. Ulaskom u grad Krk nailazite na trg Kamplin, gde se nalazi srednjovekovni fankopanski kaštel, koji je odlično očuvan. Na zapadnoj strani ovog  trga nalazi se crkva svetog Kvirina. Malo dalje u blizini severnih gradskih vrata Porta Su, nalazi se Trg glagoljaša, gde su nekada živeli franjevci, benediktinci, čiji su samostani i dalje ostali sačuvani i funkcionalni.

Za ljubitelje aktivnosti i avanture tu su pećina Biserujka, gde su  pronađene i neke endemske vrste životinja i ostaci špiljskog medveda stari čak 16.000 godina. Lepota plaža se ne može preneti rečima, to je nešto što se mora doživeti, a preporučujemo da posetite plaže Njivice, Zaliv Oprna, kao i veliku plažu Baška. 

Od aktivnosti na ostrvu možete naći razne vodene sportove a na ostrvu se nalazi adrenalin park, podvodni park, ljubavna staza kao i mnoga mesta za šetnje. Ostrvo Krk najbliže je hrvatsko ostrvo Beogradu, pa je ovo dodatni razlog da ga posetite.

Ostrvo Vis – Mesto istorije i bogate gastronomske ponude

Ako želite autentičan Mediteran, posetite ostrvo Vis. Najudaljenija pozicija od kopna, kao i skrivenost, zahvaljujući Braču, Hvaru i Šoltu, omogućili su da Vis sačuva karakterističan mediteranski stil života sa polovine XX veka. Udaljenost je omogućila i da priroda ostane netaknuta, pa ovo danas važi za jedno od najčistijih ostrva Jadrana, a ujedno su prirodne atrakcije glavne atrakcije ostrva. Među njima se izdvajaju Stiniva pećina, i plaža istog naziva, zatim plaža Sreberena, koja se nalazi nedaleko od mesta Rukavac, te plaža nestvarne lepote plaža Zaglav.

Vis se može pohvaliti i bogatom istorijom, pa tako prvo naselje na ovom ostrvu bila je grčka kolonija Issa, osnovana još u IV veku p.n.e. Kasnije, u toku vladavine Rimljana, na poluostrvu Pirovo, napravljeni su spa i teatar na čijim je ruševinama napravljen Franjevački manastir u XV veku.

Gastronomska ponuda je bogata i raznovrsna. Pored raznih ribljih specijaliteta možete probati i čuvena vina, koja se već vekovima prave na ovom ostrvu, a među njima se izdvajaju Plavac mali, Kurteloška Vugava ili Bugava. Zanimljivo je i da se na Visu proizvodi rakija lozovača, kojoj se dodaju razne travke radi poboljšanja aromatičnih svojstava.

Istra – Poluostrvo koje iznova inspiriše 

Polustrvo Istra je jedno od onih mesta kojem se uvek rado vraćate. Atrakcija je toliko, da je vremena uvek malo za sve. Raznolika gastronomska ponuda, čuvena istarska vina, veliki broj istorijskih lokaliteta, sve ovo privlači turiste već decenijama unazad i Istru čini idealnom za odmor. Kao jedan od simbola Istre izdvaja se srednjovjekovni grad Motovun karakterističan po kamenim uličicama i čuvenim gradskim zidinama. Nezaobilazna atrakcija je i Hum, najmanji grad na svetu, za koji se vezuje legenda da su ga izgradili divovi, a šetnjom kroz njega videćete autentičan izgled gradova iz XI veka.

Jedno od najposećejnijih mesta Istre je i grad Rovinj i nemoguće je zaobići ga. Crkva Svete Eufemije je nezaobilazna atrakcija ovog grada, a najbolji način da osetite Rovinj je da posetite neku od mnogobrojnih gradskih konoba ili budete tu kada se održava neki od festivala.

Još jedno mesto, koje je simbol Istre, ali i simbol samo po sebi, je čuvena Pula. Toliko istorijskih atrakcija u jednom gradu da ne znate odakle da krenete. Zato je najbolje početi od najveće atrakcije, amfiteatra, jednog od najočuvanijih amfiteatara na svetu iz perioda Rima – čuvene Arene. Tu su i druge atrakcije: Forum, Augustov hram, Zlatna vrata, Kaštel, malo rimsko kazalište, Arheološki muzej, ali i još dosta toga. A nedaleko od Pule, isto tako, vredan posete je i čuveni nacionalni park Brioni.

Sve ovo je samo deo Istre, još dosta toga ona nudi, ali i krije. Za avanturiste radoznalog duha, spremnih da istražuju, Istra je pravi raj. Tu su i brojne adrenalinske aktivnosti, kao što su ronjenje, paraglajding, jedrenje, kajaking, planinarenje, speleo avanture.

Ostrva i poluostrva Hrvatske nepresušna su inspiracija za ljubitelje kako aktivnog tako i tradicionalnog odmora. Lepi dani nam se približavaju, pa je već sada pravo vreme da odaberete neko od mesta u Hrvatskoj gde ćete provesti odmor. Koje god odabrali, sigurni smo da se nećete pokajati.

Close Comments

Comments are closed.