Ovo su planinske atrakcije za koje morate na vreme kupiti ulaznicu 

Turistički procvat koji doživljavaju naše planine poslednjih godina je impresivan. Sve veći broj noćenja i poseta turističkim atrakcijama su za divljenje. Međutim, upravo zbog ovolikog interesovanja, može se desiti da ostanete uskraćeni za posetu nekoj atrakciji. Kako ne bi došlo do toga, mi ćemo vam predstaviti one planinske atrakcije za koje je bolje da unapred kupite ulaznicu ili rezervište turu, a za pojedine je rezervacija unapred čak i obavezna.

Stopića pećina – Nezaobilazna atrakcija Zlatibora

Na oko 19 km od Zlatibora nalazi se nezaobilazna atrakcija za svakoga ko se nađe na Zlatiboru. Po broju poseta prošle godine, reklo bi se da je malo onih koji je zaobilaze. Prema procenama zabeleženo je više od 100.000 poseta. Njena raskošna lepota, sasvim opravdava ove brojke.

Reč je o pećini čija je dužina 1.692 metra, ali se prilikom obilaska vidi njenih 330 metara. Na samom početku pećine dočekaće vas impozantna ulaz visine 18 metara i širine 45 metara. Unutrašnjost pećine atraktivna je kako zbog krečnjačke prirode tako i zbog hidrološke aktivnosti. Tako su možda i najveća atrakcija ove pećine Bigrene kade, udubljenja u kojima se voda preliva i stvara slapove. 

Još jedna atrakcija pećine je vodopad “Izvor živora” sa visinom od 9.44 metra. Formira se u rečnom kanalu, ali onda kada ima zadovoljavajuća količina vode. Inače sama pećina je podeljena na 5 celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Svi delovi se lepo i atraktivno osvetljeni. Cena ulaznice je 250 dinara, a obilazak traje oko 30 minuta, i za to vreme će vam vodiči predstavljati ovu pećinu. Pećina se može posetiti od 10.00h do 18.30h, a nedaleko od nje se nalazi parking koji se naplaćuje 70 dinara.

Šarganska osmica – Vožnja tokom koje vidite Zlatibor, Taru i Zlatar

Tokom letnje sezone, kada je i najatraktivnija, Šargansku osmicu poseti oko 70.000 ljudi, Šarganska osmica je muzejsko turistički kompleks, koji predstavlja prugu iz XX veka, kojom danas, isključivo u turističke svrhe, saobraća voz “Nostalgija”.

Ovaj voz saobraća na relaciji Mokra gora – Šargan Vitasi – Mokra gora i tom prilikom prelazi se udaljenost od nešto više od 15km. Na toj relaciji proći ćete kroz 22 tunela, 5 mostova i isto toliko prelepih vidikovaca. S obzirom na to da se Šargan nalazi na tromeđi Zlatibora, Tare i Zlatara pogledi sa ovih vdikovaca su zaista nestvarni. Šarganska osmica spada u najlepše železničke trase na svetu. Ovo je deo pruge koja je nekada je povezivala Beograd, Višegrad, Sarajevo i Dubrovnik. Znate li zašto je Šarganska osmica baš takvog oblika? Zapravo jedini način da se savlada visinska razlika od samo 300 metara bila je izgradnja petlje u obliku osmice.  Cena karte iznosi 1200 dinara za odrasle, 600 za decu. Vožnja traje dva i po sata i tri polaska su zakazana za 10.30h, 13.30h, 16.10h.

Uvac – Biser netaknute prirode Sjenice

Planine koje spadaju među najlepše planine u Srbiji Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik, okružuju čuveni prirodni rezervat Uvac. Jedna od najvećih turističkih atrakcija poslednjih godina nalazi se nedaleko od Sjenice i Nove Varoši. Ovo prirodno stanište beloglavog supa najposećenije je tokom proleća i leta, a interesovanje za pojedine aktivnosti je toliko da su rezervacije karata obavezne.

Atrakcije Uvca, pored samog rezervata, su i njegova jezera: Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Upravo na Uvačkom jezeru možete da uplatite vožnju kajakom.   Cena je 1.250 dinara po osobi, a u cenu je uključen i obilazak Ledene pećine i ulaznica za kamp.

Opcija za krstarenje Uvcem ima dosta, a mi smo izdvojili najsveobuhvatniju. Tura podrazumeva polazak na splavarenje Uvačkim jezerom sa lokaliteta Krstac ili Markova ravan, zatim splavarenje jezerom u dužini od oko 12 km, posmatranje beloglavih supova, poseta Ledenoj pećini u dužini od oko 700 metara, penjanje na neki od vidikovaca, među kojima Molitva, Ravni krš ili Veliki vrh i povratak na mesto polaska, koji može biti splavarenjem ili  šetnjom u dužini od oko 6 km. 

Prilikom posete vidikovcima imaćete priliku da vidite kanjon Uvca i njegove meandre u punom sjaju. Ceo izlet traje oko 4-6 sati. Cena po plovilu, iznosi 13.000 dinara, s tim da plovila primaju maksimalno 12 ljudi. Zbog velikog intersovanja, možete da uplatite ovu turu samo uz prethodnu rezervaciju. 

Ako ste planirali i vi da posetite neku od navedenih atrakcija, na vreme rezervišite svoju turu i kupite ulaznicu!

Close Comments

Comments are closed.