Manastiri Crne Gore - Izdvajamo svetinje koje morate posetiti

Da Crna Gora pruža mnogo više od prelepih letovališta duž mora svedoče i brojna religiozna mesta koja se nalaze u ovoj državi. Prelepi manastiri raštrkani su duž cele Crne Gore. Ove fascinantne građevina karakteristične arhitekture obavezno su mesto za posetu mnogih turista. Tako u skolpu svog odmora u ovoj primorskoj državi obavezno morate uvrstiti bar neku od svetinja koje predstavljaju simbole vanvremenske lepote.

Magični manastir u Morači

U opštini Kolašin u Crnoj Gori nalazi se manastir Morača, koji je smešten na obali reke po kojoj je i dobio ime. Iza ovog manastira kriju se vekovi burne istorije s obzirom da je podignut davne 1252. godine. Veruje se da je zaslugu za izgradnju ovog manastira poneo Stefan Vukanović Nemanjić, sin Vukana Nemanjića. Manastir je izgrađen u raškom stilu i sastoji se iz dva dela a to su glavna crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice i manja crkva koja je posvećena Svetom Nikoli. Ceo kompleks svetinje na Kolašinu okružen je visokim zidovima na kojima se nalaze dve kapije. Ono što ljude dodatno privlači u manastir je potočić koji protiče kroz dvorište manastira a potom se spušta niz stene i tako pravi magičan prizor i vodopad Svetigora.

Gavran hrani proroka Iliju

Manastir Morača oslikan je ikonama ali se od svih najviše izdvaja freska Gavran Hrani proroka Iliju. Nastala je u 13. veku, najstarija je freska manastira i takođe je deo nekoliko fresaka koje opisuju život Svetog Ilije. Na pomenutom remek delu nepoznatog autora prikazan je prorok Ilija u pustinji na obali reke Horat sa gavranom koji mu donosi hranu. Koliko je ova freska poznata i značajna govori činjenica da je na svetskoj izložbi u Parizu 1952. godine proglašena za drugu najlepšu na celom svetu. Čak ju je i Pablo Pikaso uvrstio u remek dela svetske umetnosti.

Legende o ostrvu vernika – Gospa od Škrpjela

Izvor: ©Andrey Khrobostov via Canva.com

Crkva Gospe od Škrpjela po kome je i samo ostrvo nadomak Perasta dobilo ime, izdvaja se po svojoj lepoti i značaju koji ima za kulturu. Na mestu na kome su po predanju braća Moršić pronašli sliku Gospe sagrađen je 1452. godine hram posvećen Bogorodici. Sama crkva koja predstavlja jedan od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika Boka Kotorske izgrađena je 1630. godine. Tako se danas na ovom veštačkom ostrvcetu pored rimokatoličke crkve nalaze muzej i suvenirnica.

Legenda kaže da će vam se ispuniti želja ukoliko stavite ruku u otvor iza oltara na kome se nalazi ikona Bogorodice. Tu se nalaze i više hiljada reljefnih ploča koji su pomorci ostavljali pre odlaska na otvoreno more, verujući da će ih ova svetinja štititi od nesreća. Pored pločica ostavljani su i predmeti iz svakodnevnog života koje su vernici donosili kao zahvalnost za ispunjenje molitvi upućene Gospi od Škrpjela. Preko puta crkve nalazi se Pomirdbena dvorana koja je poznata kao mesto gde su mnoge zavađene strane našle zajednički jezik.

Goblen Jacinite Kunić 

Čekajući svog muža pomorca poznata Peraštanka Janika Kunić dugih 25 godina vezla je goblen kome se i danas dive svi turisti koji posete Gospu od Škrpjela. Prema legendi toliko je uporno radila na goblenu da je pri njegovom završetku postala slepa. Podloga za goblen je bila japanska svila koju je ukrašavala zlatnim i srebrnim nitima ali i raznobojnom kineskom svilom. Koristila je damast i raznobojne bisere a veruje se da je na glavama anđela, Isusa i Bogorodica utkala vlasi sopstvene kose.

Najlepši manastir Herceg Novog

Izvor: ©Andrey Khrobostov via Canva.com

U prelepoj mediteranskoj vegetaciji pored Herceg Novog nalazi se jedan on najlepših manastira Crne Gore, manastir Savina. Ne može se sa sigurnošću reći kada je podignut manastir niti ko ga je osnovao. Veruje se da je crkve Uspenja presvete Bogorodice, koja se nalazi uokviru manastira, podignuta još 1030. godine. A da je svoj današnji izgled poprimila tek u 15. veku. Prema predanju sam Sveti Sava osveštao je temelj na kome se danas nalazi crkva koja nosi njegovo ime. 

Manastirski kompleks sastoji se iz tri dela, Mali hram Uspenja Presvete Bogorodice, Veliki hram Uspenja Presvete Bogorodice i hram Svetog Save prema kom je i sam manastir dobio ime. U svojoj viševekovnoj istoriji manastir je više puta napuštan i iznova obnavljan. Međutim u 17. veku prostor manastira Savina trajno nastanjuju monasi iz porušenog manastira Tvrdoš. Početkom novog manastirskog života i kompletnom obnovom manastir Savina svoj vrhunac dostiže sredinom 18. veka. 

Presveta Savinska Bogorodica

Manastir Savina već vekovima čuva grandiozna ikona Presvete Bogorodice. Veruje se da pruža pomoć svima koji joj prilaze sa verom i ljubavlju. Tako su mnogi izlečeni i izbavljeni od raznih nevolja upravo zbog molitve nad njom. Prema legendi ona je i sam manastir Savina spasila od uništenja.  Zbog namere mletačke vojske da tokom noći napadne manastir iguman je sazvao narod na molitvu pred ovom ikonom. Pred ponoć dogodilo se nevreme i grom je pogodio mletačke brodova. Po predanjima upravo je ikona Presvete Bogorodice te večeri spasila manastir od sigurne propasti.

Najstarija crkva u Kotoru

Kotor je mesto koje je omiljen izbor za letovanje u Crnoj Gori, ali i grad gde se nalazi najstarija sačuvana crkva Svetog Luke. Sagrađena je 1195. godine za vreme vladavine Nemanjića, a njen ktitor bio je Mavros Kacafrangi. Po arhitekturi crkva predstavlja pravu mešavinu vizantijskog i romaničkog stila. Unutar nje mogu se videti otisci fresaka međutim većina njih je uništena tokom burnih vekova. Sačuvana je samo jedna freska na kojoj se nalazi Sveti Silvester Rimski, koji je po verovanjima krstio vizantijskog cara Konstantina Velikog. U periodu kada je Kotorom vladala Mletačka republika ova crkva pretvorena je u rimokatoličku, međutim u 17. veku iznova je vraćena u pravoslavnu. Zanimljivo je da je tada crkva iako pravoslavna zadržala i katolički oltar koji se nalazio na južnom zidu. Tako su u crkvu podjednako dolazili i katolici i pravoslavci. Sve do 1810. godine od kada se crkva Svetog Luke u Kotoru vodi kao isključivo pravoslavna. 

Ova ali i mnoga druga zdanja koja svedoče o religiiji na prostorima Crne Gore trebalo bi da se obavezno nađu na vašoj listi lokacija koje morate posetiti. U blogu manastiri u Crnoj Gori možete pronaći još neke od mnogobrojnih svetilišta u ovoj zemlji na Jadranu. Posetite ova autentična mesta i slušajte priče o turbulentnim vremenima gradnje svetinja u Crnoj Gori.

Close Comments

Comments are closed.