Nekoliko idealnih destinacija za vikend putovanja

Uvek je pametna odluka napraviti presek od rutine, ujednačenog ritma koji imamo radnim danima i začiniti vikend. Za skoro tri dana odmora, jer petkom smo glavom u vikendu, moguće je isplanirati kratko i jednostavno putovanje koje će obnoviti vašu energiju. 

Pritom vikend putovanja su idealna jer vas organizacija neće preopteretiti niti mnogo poremetiti i izbaciti iz vašeg standarnog, radnog koloseka. 

Crna Gora – i leti i zimi 

Za ljubitelje mora, ono je dobrodošlo za svako doba godine, bez obzira da li je moguće pokvasiti se. Crna Gora ima svoje lepote i draži i kada ne uprži sunce, a dobra stvar je što su hoteli sa 5 zvezdica na moru povoljniji sa cenama kada nastupi vansezonski režim. 

Kad je temperatura prijatna i podnošljiva, moguće je usresrediti se na obilaske starih gradova – Kotor, Ulcinj, Bar, Herceg Novi, na razgledanje luksuznih luka kao što su Porto Montenegro i Porto Novi, oblizak muzeja (Njegošev muzej na Cetinju ili Muzej Marka Miljanova u Podgorici koji je organizovan kao rodna kuća čuvenog crnogorskog vojvode i pisca).

Ima pregršt opcija – a kako vam dva dana ne bi bila preopterećena, odlučite se za jednu sferu – umetnost ili šetnja i razgledanje i dobra hrana u prijatnim ugostiteljskim objektima. Takođe, ukoliko finansijska situacija to dozvoljava, savetujemo vam da putujete avionom jer će avionske karte van letnje sezone biti povoljnije, a do Crne Gore se stiže za manje od dva sata.

I Budim i Pešta, i cela Budimpešta

Ovaj glavni grad Mađarske nikad neće dosaditi, a u jesenim mesecima navlači na sebe neku posebnu paletu boja. Arhitektura ovog grada će vas ostaviti bez daha, a mi vam savetujemo da posetitie i dvorac Vajdanhunjad, a zatim i dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti – Budimski dvorac, prošetate čuvenom ulicom Vaci koja se nalazi u Pešti, i kupite unikatni suvenir, pojedete njihove specijalitete (obratite pažnju na njihova mesa koja se nalivaju posebnim, slatkim sosevima) i napravite dobre fotke. 

Na putovanje biste mogli krenuti u petak uveče, a dva dana sa jednim prenoćištem je sasvim dovoljno da se udahne istorija, kultura i duh prestonice Mađarske.

Trebinje – prebacite se u neko drugo vreme

I da jeste i da niste fan Ranjenog orla morate posetiti Trebinje i slikati se ispred Anđelkine kapije. Ako volite Dučićevu poeziju, putopise ili Blago cara Radovana, onda će vas možda rodni grad ovog pesnika moderniste inspirisati. 

Trebinje je mali grad sa velikom dušom, dobrom turskom kafom i preukusnim ćevapima u somunu. Vrlo brzo ćete ga obići, te vreme možete ispuniti obilaženjem manastira Hercegovačka Gračanica i manastira Tvrdoš. Možete uz Trebinje posetiti i Dubrovnik – 2 u 1 iskustvo.

Dubrovnik – postanite deo fikcijskog sveta 

U Dubrovnik se pored bogate istrorije dubrovačke književnosti Marina Držića, Šiška Menčetića i Gundulića, upisala sudbina Deneris, Džona Snoua, pesma leda i vatre i njihova fiktivna istorijska priča koju doživljavamo jednako stvarno. Dubrovnik je mala riznica bogatog kulturnog nasleđa, a njegova kompaktnost dzovoljava da ga uzduž i popreko, više puta, obiđete za tri sata. Savršeno se uklapa uz Trebinje.

Temišvar ili poseta Malom Beču

Temišvar je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Zovu ga i Mali Beč jer su austrijski uticaji i te kako primetni – bogata arhitektura, raskošni trgovi i parkovi, ali i bogatstvo ukusa njihove kuhinje. 

Temišvar nije daleko od Beograda, pa ga je moguće, ukoliko poranite, obići u jednom dahu – kao jednodnevni izlet. Vredi prošetati trgovima Temišvara – Trg pobede (pandan beogradskom Trgu republike) i Trg slobode. 

Zaustavite i svoj pogled na Temišvarskoj pravoslavnoj crkvi, kao i na Srpskoj pravolsavnoj crkvi, a i na zgradi Opere. Svoje stomake ispraznite i pripremite ih za temišvarske specijalitete mititei (rumunski ćevapčići), bečka šnicla, i ćufte perişoare u sosu.

Za ljubitelje šopinga postoji tržni centar, džin, Iulius, kao i Šoping Grad Temišvar sa besplatnim parkingom, za razliku od Iuliusa.

Sarajevo – grad s posebnom dušom

Upoznajte srce i dušu Bosne i Hercegovine, rodno mesto Zdravka Čolića i sjaj lepote sarajevskih žena koje ovaj umetnik opisuje. Sarajevo nudi mogućnosti da se upoznate sa istorijom i kulturom grada. Dovoljno je da obiđete Muzej Sarajevskog atentata i Latinsku ćupriju

Ukoliko želite da odmorite misli i dušu i da uživate u lepotama prirode tu je vodopad Skakavac. Za večernju (ali i dnevnu) šetnju uz dobru hranu, piće i muziku nudi vam se Baščaršija, simbol grada. 

Skoplje – šarenilo od arhitekture

Ovaj grad će vas vešto uvući u svoju heterogenu arhitekturu, gde jasno možete podeliti delove grada – one na koje je uticao komunizam i na delove koji su sačuvali  tragove srednjovekovne istorije. Ogroman beli most razdvaja dva sveta, staro i novo, pa ćete imati utisak da istovremeno šetate kroz dva različita, daleka istorijska perioda.

Stari deo Skoplja miriše na nostalgiju. Oduševiće vas šarenim visećim kišobranima, mnoštvom cveća, malih kafića i restorana, svetlucavih kič suvenira, a sigurni smo da nećete moći da se vratite bez kutije ratluka i turske kafe (sa ukusima).Nakon ove liste, na svoje radno mesto u ponedeljak stižete sa mnoštvom utisaka i ukusa, okrepljeni da jako izgurate novu radnu nedelju. Jedini problem koji se ovde sada nameće je – šta prvo obići? Za još zanimljivih tekstova, pratite naš sajt!

Close Comments

Comments are closed.