Nova godina u Srbiji - 3 najbolje destinacije za praznični odmor

U periodu praznika želimo da darujemo svojim voljenim lepe poklone, ali i da se sami počastimo. Pa, postoji li boljeg poklona od zajedničkog putovanja, koje će vašu porodicu ili prijatelje oduševiti? Nakon donete odluke da se krene na putovanje, treba pronaći i odgovarajuću destinaciju. Srbija poslednjih godina sve više siri svoju ponudu, pa je moguće napraviti izbor između destinacija različitog tipa, koji nude različiti sadržaj. Međutim, određene destinacije čuvaju svoje mesto u vrhu liste mnogih turista, i to sa razlogom. U pitanju su planine, gradovi i etno-sela koja već dugi niz godina održavaju isti kvalitet i tradiciju.

Kopaonik

Teško je zamisliti zimsko putovanje bez odlaska na planinu. Pejzaži pokriveni snegom su mnogima primamljivi, a pomisao na sportove i zabavu u snegu svima mami osmeh na lice. Stoga ne čudi što se Kopaonik našao u našem tekstu. Odlazak na ovu planinu idealan je za porodice i grupe prijatelja koji žele da se prepuste prvenstveno skijanju. Skijališta su odlično opremljena, a staze povezuju žičare i ski-liftovi. Bilo da pravi put stajete na skije, ili se odlično na njima snalazite, uspećete da nađete stazu za sebe. Podeljene su po težinama, a ukoliko se bojite da se sami prvi put suočite sa spustom, možete posetiti ski-školu, gde će vas obučeni instruktori uputiti u tajne ovog zimskog sporta. Iako su alpsko i nordijsko skijanje među glavnim aktivnostima, mnogo toga vas još čeka na Sunčanoj planini. Šetnje planinskim stazama pokrivenim snegom sigurno će vas usrećiti, a ukoliko spadate u grupu avanturista i ljubitelja adrenalina, možete se oprobati u vožnji planinskog bicikla. Ukoliko na put polazite sa decom, bez sumnje ćete svi zajedno uživati. Deca vole sneg i sve što je vezano za njega, pa će moći da se sankaju i grudvaju do mile volje. S obzirom na to da u poslednje vreme sneg retko viđamo u gradovima, biće pravo osveženje naći se na planini koja ima i sisteme za veštačko osnežavanje, pa belog pokrivača nikada neće faliti.

Novi Sad

Boravak u gradovima tokom praznika ima posebnu čar. Novi Sad je, pored naše prestonice najposećeniji grad tokom čitave godine, a naročito za vreme zimskih praznika. Glavni simboli grada, kao što su Petrovaradinska tvrđava i stari deo grada posebno su lepi zimi, i iako ste možda već posećivali ovaj grad, poželećete da opet prošetate njime pod novogodišnjim ukrasima. Postoji i dosta aktivnosti koje Novi Sad u ovom periodu organizuje, a u kojima možete uživati. Jedna od njih je i Zimska fantazija, manifestacija koja traje tokom decembra i januara u okviru kog će se održavati koncerti na gradskim trgovima. Do kraja decembra možete uživati i u vožnji fijakerom kroz Trg slobode i okolne ulice, kao i u vojvođanskim specijalitetima koji će se prodavati na uličnim štandovima. Za decu, ali i njihove roditelje Novi Sad se potrudio da ponudi odličan program ispred tržnog centra Promenada. Svake večeri od 18 časova nastupaju dečiji horovi, nakon čega, od 19 časova, počinju koncerti novosadskih bendova. Ovaj grad se zaista potrudio da zimske i novogodišnje praznike upotpuni različitim događajima za sve generacije, i stoga ne treba propustiti da ga posetite.

Drvengrad

Poznato kao Kustendorf i Mećavnik, ovo etno-selo iz godine u godinu kupi pohvale od domaćih i inostranih posetilaca, kojih ima sve više. Poznati reditelj Emir Kusturica osnovao je i uredio ovo selo koje je postalo prestonica filma u Srbiji. Posebnost Drvengrada leži u tome što je ispunjen drvenim kućama koje su prenete iz okolnih zlatiborskih sela. Gosti mogu rezervisati smeštaj u ovim specifičnim kućicama koje čine zimsku bajku u Drvengradu još lepšom. Pored toga, možete uživati i u drugim aktivnostima u selu, s obzirom na tome da su ovde otvoreni i muzej, bioskop, sportski centar ali i brojni restorani domaće kuhinje koji se ne smeju zaobići. Još jedna od prednosti Mećavnika je ta što se nalazi u neposrednoj blizini drugih gradova koje biste mogli da posetite. Naša preporuka je da obiđete i Zlatibor, koji se nalazi na manje od 40 kilometara odavde. Ukoliko putujete automobilom, imaćete savršenu priliku da preko dana uživate na zlatiborksim skijalištima, a uveče u tradicionalnim specijalitetima koji se spremaju u Kustendorfu. Ukoliko vam to deluje suviše daleko, ili niste ljubitelji skijanja, šetnja kroz prirodu u okolini biće i te kako dovoljna da vaš odmor učini još lepšim.

Sredinom januara Drvengrad je i domaćin međunarodnom filmskom festivalu Kustendorf, koji iz godine u godinu dovodi sve veće svetske filmske zvezede u ovo slikovito selo na zapadu Srbije. Stoga, nemojte se iznenaditi ako vam se ukrste putevi sa glumcima kao što su Monika Beluči ili Džoni Dep, oni su ovde postali redovni gosti.  

Provozajte se čuvenim Ćirom

Posebnu atrakciju ovog kraja čini i poznata tura Šarganskom osmicom. Radi se o tradicionalnom vozu Ćiri koji vozi kroz pejzaže Mokre Gore svakoga dana. Zimi je ovo poseban doživljaj, kada vas Ćira vodi kroz prelepe prizore šuma prekrivenih snegom. Šarganska osmica nalazi se na samo 2 kilometra od Drvengrada, pa čak i laganom šetnjom možete stići do tamo. 

Period zimskih praznika treba da bude ispunjen radošću, poklonima i pažnjom prema onima koje volimo. Stoga iskoristite priliklu da ovo vreme provedete na što bolji način. Destinacija koje možete posetiti je zaista mnogo, a svaka od njih u sebi krije neku posebnu čar. Ukoliko ste odlučili da ove godine ostanete u našoj zemlji za praznike, zanimaće vas da pročitate i blog koji će vam pogazati gde i kako može da se provede Nova godina u Srbiji.

Close Comments

Comments are closed.