Ako planirate da provedete odmor pored reke ovo su destinacije koje ne smete propustiti

Kako nam se približavaju proleće i lepo vreme, sve su bolje prilike da odmor provedemo pored neke reke. Srbija je bogata raznolikim rekama, te se pružaju prilike da odmor provedete mirno, kupajući se; adrenalinski, uz rafting; ili uživajući na krstarenju. 

Ukoliko već imate ideju kako biste da provedete odmor na reci, a ne znate gde, ostanite sa nama. Ako pak nemate ni ideju, sigurni smo da će se do kraja ovog teksta roditi neka sjajna ideja. 

Provedite odmor u Ćupriji kraj Velike Morave

Iako je Velika Morava naša najveća reka, malo gradova se nalazi u njenoj neposrednoj blizini, odnosno na njenim obalama. Razlog tome je “ćudljiva” priroda Morave koja neretko plavi svoju okolinu. Ćuprija međutim stoji upravo na obalama Velike Morave. 

Građani Ćuprije osveženje nalaze na levoj obali reke, pored Žutog mosta, gde se nalazi gradska plaža. Na desnoj obali reke nalazi se Moravski park koji nudi opcije za šetnju, sport i rekreaciju. 

Velika Morava je vrlo popularna reka za sve ribolovce. U njoj možete upecati mrenu, smuđ, soma i šarana. Iako mirna reka, Velika Morava je plovna samo jednim svojim delom, blizu ušća u Dunav.

Područje tri Morave, Velike, Zapadne i Južne bilo je značajno i u doba Rimljana. Do danas se pamti rimski naziv za Veliku Moravu – Margus. 

U srednjem veku ovde su se nalazili značajni istorijski gradovi: Ostrovica, Petrus (nedaleko od Paraćina), Kruševac, Todor od Stalaća, Manasija…Čitav ovaj potez nekada je nosio naziv Moravska Srbija. Kao sećanje na ovaj period danas su ostali manastiri Ravanca i Manasija, nedaleko od Ćuprije.

Ćuprija je odlično povezana sa severom i jugom naše zemlje, s obzirom da se nalazi nedaleko od autoputa Beograd-Niš. Par kilometara od isključenja sa autoputa, i u Ćupriji ste. Smeštaj je povoljan, pa sve ovo, ovaj gradić čini idealnim ako želite odmor da provedete kraj Morave.

Upoznajte Ibar i Dolinu kraljeva 

Ibar je reka koja prolazi kroz jugozapadni deo naše zemlje. Desna je pritoka Zapadne Morave i u nju se uliva kod Kraljeva. Reka nije plovna svojom dužinom, međutim, uprkos tome vrlo je popularna među ribolovcima i ljubiteljima rafting koji se održava od maja do oktobra. Ibar je bogat je klenom, somom, šaranom, krkušom i belicom. 

Ibar inače izvire u Crnoj Gori i celim svojim tokom on je brza planinska reka. Kao što to po pravilu biva, upravo ovakve reke svoje mesto nalaze u najlepšim kanjonima. Tako je i sa Ibrom u dolini kraljeva. Ovaj deo toka Ibra između Raške i Kraljeva obiluje prirodnim lepotama, ali i istorijskim znamenitostima. 

Izdvajaju se manastiri Žiča, Sopoćani, Studenica, Petrova Crkva, dok se na 15 kilometara jugozapadno od Kraljeva nalazi Maglič – fascinantno sredenjevekovno utvrđenje za koje se veruje da je postojalo još u vreme Vizantije.

Ako želite da upoznate Ibar u punom sjaju i da ujedno imate priliku da obiđete sve znamenitosti, naš savet je da odsednete u Kraljevu. Sam grad je vrlo lep, a  imaćete i priliku da uživate u Ibru i na gradskom keju. Kraljevo je odlično pozicinirano i za obilaske svih znamenitosti dolinom jorgovana, a nedaleko od njega se nalazi i čuvena Mataruška banja, jedna od najlepših banja Srbije.

Upoznajte se sa nezaboravnim brzacima Drine

Ne mogu se najlepše reke u Srbiji nabrajati, a da se ne pomene Drina. Ova planinska reka ima svetsku reputaciju, a pogotovo njena atrakcija – kućica na steni. Ovo je reka na kojoj se održavaju najpoznatije i najmasovnije regate – Drinska regata, Zvornička regata i Bratunačka regata. Brzaci i veliki bukovi, promeniljivost celim svojom tokom uslovljava da se različite vrste riba mogu loviti, u zavisnosti od dela Drine gde pecate.

Ako želite da provedete odmor i upoznate Drinu idealno mesto je Bajina Bašta. Ovo je mali gradić, ali na idealnoj poziciji. Nalazi se na obalama Drine, a nedaleko od njega su i jezera Zaovine i Perućac. Planina Tara se takođe nalazi nedaleko od Bajine Bašte.

Da je reč o reci svetske lepote govori to da je čuvena kućica na steni pobedila kao fotografija meseca u čuvenom listu Nacionalna geografija. Zanimljivo je i to da ćerka čuvenog Roberta De Nira nosi ime Drina, upravo po ovoj reci.

Dunav – Kraljica evropskih reka

Našu današnju plovidbu završamo na reci koja je upravo celim svojim tokom kroz Srbiju plovna, a to je Dunav. Upravo ova karakteristika, pružila je priliku da isprobate krstarenje Dunavom u kom god srpskom gradu na Dunavu da se nađete. Beograd svakako nudi najrazličitije opcije za krstarenje, i vrlo je zanimljivo videti prestonicu iz ovog ugla. Cene ovih krstarenja su pristupačne i za one rute koje traju oko 45-60 minuta prosečna cena karte za odrasle iznosi oko 10 evra.

 Dunav je često znao da bude poprište ratnih borbi. Ovo je razlog zašto se na njegovom toku kroz Srbiju mogu videti čak četiri utvrđenja: Beogradsko, Smederevsko, Ramsko i verovatno najlepše Golubačko utvrđenje. Nedaleko od Golubačke tvrđave nalazi se i Trajanova tabla, svedočanstvo o rimskim pohodima iz II veka nove ere.

Četiri naša velika grada, Beograd, Novi Sad, Smederevo i Kladovo, se nalaze na Dunavu i svaki je vredan posete. Ali ukoliko želite da upoznate Dunav i Đerdapsku klisuru u punom sjaju koji mu je priroda dodelila, onda posetite Kladovo. Druga opcija je da uplatite krstarenje Beograd-Kladovo, tokom kog ćete videti sve pomenute atrakcije Dunava!

Naša zajednička plovidba je ovime završena. Sada je red na vašu, samostalnu plovidbu. Za koju god reku se odlučili, mi vam želimo lep i nezaboravan provod!

Close Comments

Comments are closed.