Odmor u Crnoj Gori - izdvajamo nepravedno zapostavljene destinacije

Odmor u Crnoj Gori se najčešće povezuje sa primorskim gradovima. Iako ove destinacije zaslužuju svu pažnju, pored njih postoje destnacije koji su sasvim nepravedno zapostavljeni, a čija će vas ponuda sigurno oduševiti! U nasatvku govorimo o tim destinacijama.

Nikšić – grad koji nam nudi prirodu, istoriju i bogat noćni život

Na putovanje kroz zapostavljene destinacije Crne Gore, krećemo iz Nikišća. Iako drugi najveći grad u Crnoj Gori, jedan od gradova sa sjajnom letnjom i zimskom turističkom ponudom, blizu primorskih gradova, ovaj grad se često zaboravi. A ne bi trebalo!

Ne bi trebalo, pre svega zbog prirodnih fenomena, među kojima se na početku ističu jezera, najpopularnija su Krupačko i Slano jezero. Ovo jezero je najveće i najlepše kupalište u kontinentalnom delu Crne Gore. Jezero je okruženo planinama i prepoznatljivo je po svojoj zelenoj boji. Jezero je bogato ribom, a na jezeru su dostupne aktivnosti plivanja, ronnjenja, skijanja na vodi, sve uz instrukture, a moguće je iznajmiti i pedaline, kajak, kanue, vodene skije.

Izvor: Dean Milenkovic on Unsplash

Krnovo je planinska površina koja se nalazi severoistočno od Nikšića i zajedno sa Lukavicom čini visoravan čini visoravan poznatu pod imenom crnogorski Tibet. Prosečna nadmorska visina visoravni je 1.500 m. Ova atrakcija predstavlja  jednu od omiljenih među turistima iz celog sveta. 

Da je Nikšić mesto koje je oduvek delovalo provlačno, potvrđuje Crvena Stijena. Staro preko 180.000 godina, 31 kulturni sloj i preko 20.000 artefakata Crvenoj Stijeni je donelo status nalazišta od svetskog značaja i nezaobilazne atrakcije za sve turiste. 

Ljubitelji istorije sigurno će biti oduševljeni tvrđavom Onogošt. Sazidana na strmom brdu sa kog se danas vidi ceo grad, Bedem je bio idealno uporište još od davnih vremena. Njegova istorija, međutim, još uvijek nije dovoljno istražena i predstavlja pravi izazov za istoričare i arheologe.

Nikšić vam nudi mnogo opcija za izlaske, bilo da volite opuštene varijante ili noćne provode do zore. Kada je reč o prvoj vrsti provoda preporučujemo vam Propaganda bar, Caffe Amici i Wizard Caffe, dok od klubova preporučujemo nezaobilazni Diamond night club.

Važno je da napomenemo i da se Nikšić smeštaj može naći naći vrlo povoljno, pogotovo kada je reč o privatnom smeštaju. Tako se privatne smeštajne jedinice za dvoje mogu pronaći po cenama od 20 evra za noć. Hotelski smeštaj je nešto skuplji i iznosi oko 40 evra, pa na više.

Žabljak – Sve češći izbor za letovanje

Žabljak je raj za sve ljubitelje aktivnog turizma i odmora, a ukoliko do sada vi niste to bili, uz Žabljak sigurno postajete. Jer čini se da mesto koje nosi titulu najvišeg naseljenog mesta na Balkanu (1456m), sa 18 glacijalnih jezera, 5 kanjona, 748 prirodnih izvora i mnoštvom ledenih pećina nije moguće ne zavoleti.

Pritom, Žabljak smeštaj je vrlo povoljan i dalje i ako se broj turista povećava iz godine u godinu, što je dodatan razlog za posetu. Tako kada je reč o cenama u hotelu, one se u proseku kreću od 40 evra, pa na više za smeštaj za dve osobe. Dok se privatni smeštaj se može pronaći po cenama već od  20 evra za dvoje. Etno sela Smrčevo i Sljeme su popularan izbor među turistima, a cena polupansiona se kreće oko 50 evra.

Izvor: F1lter 88 on Pexels

Ukoliko se nađete na Žabljaku, među mnoštvom jezera, ne propustite da posetite Crno jezero, Vražje i Zminje. Ove gorske oči svakoga ostavljaju bez daha, a od koristi vam može biti informacija da su Crno i Vražje jezero pogodni za kupanje.

Mnoštvo letnjih aktivnosti se nudi na Žabljaku, što je i razlog da je ovo mesto sve posećenije leti. Tako se možete oprobati u jahanju, biciklizmu, planinarenju, kanjonigu, vožnji džipovima, slobodnom penjanju, via ferrati. Poseban doživaljaj je spuštanje zip line-om na čuvenom Đurđevića mostu na Tari.

Žabljak je mali grad pa se tako ne može pohvaliti preterano bogatom ponudom vezano za noćne izlaske, mada istini za volju, od jednog nacionalnog parka, to je poslednje što očekujemo. i Udmor u Žabljaku nije primer onoga što podrazumevamo pod odmorom u klasičnom, pogotovo letovanjem, ali je sigurno odmor koji se pamti celog života.

Skadarsko jezero – Posetite mesto prirode, istorije i mnogih legendi

Naše putovanje privodimo kraju na najvećem jezeru na Balkanu na Skadarskom jezeru. Iako vrlo poznato, ovo mesto se često preskoči prilikom izbora mesta za odmor. A posebnost Skadarskog jezera i lepota ogleda se u njegovom bogatstvu flore i faune. Dok je obala živopisna i obiluje poluostrvima i zalivima, močvarnog tipa. Skadarsko jezero krase i gorice, mala ostrva, obrasla divljim narom, lovorikom i bršljenom.

Skadarsko jezero je bogato i kulturno istorijskim spomenicima koji su rasuti po velikom delu ovog nacionalnog parka. Mala napustena ribarska naselja koja se nalaze tik uz vodu takodje predstavljaju izuzetno kulturno nasledje. 

Topla jezerska voda stvara idealne uslove za kupanje, dok su odmor i sunčanje mogući na nekoj od plaža duž jezera. Jedna od jako popularnih plaža na Skadarskom jezeru je plaža u Murićima. Ovo je ujedno jedina pesčana plaža na jezeru.

Na skoro svim ostrvima u Skadarskom jezeru postoje manastiri ili raznorazna utvrđenja i tvrdjave koja svedoče o burnoj crnogorskoj istoriji pa su i te kako zanimljiva za posete. Dok boravite na Skadru imaćete priliku da istražite svu okolinu kroz brojne ture sa vodičima, a popularne su i mnoge speleološke ture. A ako ste ljubitelj vodenih sportova, na Skadarskom jezeru se organizuju jedriličarske regate, ako i veslačke regate.

Ovim završvamo našu virtuelnu turu zapostavljenim destinacijama Crne Gore. Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali i da ćete posetiti neku od navedenih destinija!

Close Comments

Comments are closed.