Odmor u Hrvatskoj - Top predlozi za putovanje

Hrvatska je zemlja koja nudi vrlo raznoliku turističku ponudu. Atraktivnom za posete je čine očuvane srednjevekovne građevine, kako mnogobrojne tvrđave, tako i katedrale, palate, trgovi. Pored toga, Hrvatska obiluje nestvarnim prirodnim lepotama. Sve ovo Hrvatsku čini idelanim mestom za vaš odmor. Stoga, u nastavku smo izdvojili predloge za idealan za odmor u Hrvatskoj.

Dubrovnik – Grad istorije

Dubrovnik je grad koji postaje pravi ponos hrvatske turističke ponude. Kulturno-istorijsko bogatstvo koje se očuvalo do dan danas, čini ovaj grad primamljiv svakome. Dodatnu popularnost stekao je nakon što je tu snimana čuvena serija Igre prestola, upravo zbog atraktivnih istorijskih lokaliteta koje poseduje ovaj grad.

Smešten, na samom jugu Hrvatske na obali Jadranskog mora, Dubrovnik je najposećeniji tokom leta i proleća. Ono što će vaš odmor u Dubrovniku da učini zanimljivim jeste jednistven izgled grada, njegova živost, ali i bogata ugostiteljska ponuda. Atrakcije Dubrovnika koje možete posetiti su Stari grad, koji je opsan sredenjvekovnim zidinima, a unutrašnjost bogata palatama i katedralama; zatim čuvena glavana ulica Dubrovnika, Stradun; tvrđava Minčeta iz 1319 godine, koja je ujedno i najviša tačka Dubrovnika, sa koje se pruža prelep panoramski pogled.

Opatija – Nasjtarije hrvatsko letovalište

Opatija je najstarije hrvatsko letovalište, i od samih početka svoje turističke istorije pa sve do danas važi za veliko i prestižno mesto za odmor. Parkovi, spomenici kulture, luksuzni hoteli, mnoštvo tragova istorije – sve to staje u Opatiju.  Iako malo mesto, Opatija je oduvek privlačila goste iz sveta umetnosti, kulture, biznisa. Dobrim delom jer svojim izgledom ona podseća na letovališta francuske rivijere. 

Priča o raskošnoj lepoti Opatije počinje sa Vilom Angiolina, koja je izgrađena u renesansnom, paladijevskom stilu sa površinom od 1000m². Oko vile se nalazi istoimeni i ništa manje raskošan park na površini od 2,7h i sa preko 150 različith biljaka iz različitih krajeva sveta. 

Tu je i čuveno šetalište Lungomare, koje se proteže na 12km duž obale mora. Upravo šetajući Lungomareom videćete čuveni simbol Opatije Devojku sa galebom. Poznati simboli Opatije su i Župna crkva Navještanja Blažene Djevice Marije i Crkva Svetog Jakova oko koga se nalazi i park Svetog Jakova koji neretko nosi titulu, najlepšeg hrvatskog paraka. Opatiju je kao i mnoge primorske gradove najlepše posetiti tokom proleća i leta, a u blogu Odmor u Hrvatskoj pronađite još predloga za letnje destinacije. 

Plitvička Jezera – Riznica prirodnih lepota

Šesnaest, vodopadima međuspobno povezanih, malih jezera čine najstariji i najpoznatiji hrvatski nacionalni park – Plitvička jezera. Ovo je mesto koje turiste privlači tokom svakog godišnjeg doba. I zaista je teško reći u kom dobu su Plitvička jezera lepša.

Plitvice se nalaze u Lici, kraju inače poznatom po prirodnim lepotama, pa i ne čudi odakle Plitvicama tolika lepota. Sama Plitvička Jezera su podeljena  na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su nastala na nepropusnoj podlozi i sa blažim su obalama od Donjih. Dok su Donja jezera nastala na krečnjačkoj podlozi, strmih su obala, ali se završavaju spektakularnim vodopadima koji odlaze u reku Koranu. 

Pored jezera možete videti i dve pećine, otvorene za posetioce, Šupljaru i Golubnjaču. Upravo zbog velike posećenosti, karte za obilazak nacionalnog parka se kupuju online, unapred. I ako ste odlučili da provedete odmor u Plitvicama spremite se na to da je nacionalni park Plitvička Jezera jedan od najskupljih nacionalnih parkova sa venom od 40 evra za odrasle i 16 evra za maloletne osobe.

Zagreb – Centar kulture i dešavanja u Hrvatskoj

Zagreb je jedan od onih gradova koji bogatu ponudu nudi kako tokom leta, tako i zimi. Jedan od najlepših gradova Evrope, leti u ponudi ima mnogobrojne manifestacije, dok zimi grad deluje magično za obilazak. Tome doprinose mnogobrojne zgrade, ali i kulturno-istorijski spomenici. Pomenimo samo Zagrebačku Katedralu, Hrvatsko Narodno kazalište, Trg Bana jelačića i Gornji Grad Zagreba koji je sam po sebi pun atrakcija. Ono što Zagreb dodatno čini atraktivnim za odmor je što se na njega naslanja planina Medvednica. Do nje se stiže od Zagreba brzo i lako, a vrlo je popularna leti, ali i zimi, najviše zbog skijališnog turizma.

Ako se nađete u Zagrebu na odmoru mi vam preporučujemo da posetite tri neobična muzeja, reč je o:

  • Muzeju prekinutih veza, koji je nastao baš u Zagrebu i posvećen je neuspešnim ljubavima. Cena ulaznice za ovaj muzej je 6.89 evra.  
  • Muzeju čokolade, gde možete saznati sve o istoriji čokolade, videti najrazličitije poslastice i skulpture od čokolade. Cena ulaznice je 8,63 evra, dok je za decu 5-18 godina cena 5,97 evra. Uz ulaznicu dobijate kutiju sa degustacijskim uzorcima čokolade.
  • Muzeju Dražena Petrovića, ovaj muzejsko-memorijalni centar posvećen je košarkaškom Mocartu i jednom od najtalentovanijih košarkaša svih vremena. Cena ulaznica za ovaj muzej iznosi 3,98 evra, dok je za mlađe cena niža: 1,33 evra.

Biser Zagorja – Netaknuto blago Hrvatske

Biser Zagorja je zapravo zajednica opštine Tuhelj, grada Klanjec i opštine Veliko Trgovište. Ova zajednica s razlogom nosi naziv Biser s obzirom da je jedinstven spoj prirodnih lepota, kulturne baštine i sjajne gastronomske ponude. Sve ovo nalazi se na malom prostoru, te ovu zajednicu čini idealnom za odmor kad god da se odlučite da posetite, bilo leti, bilo zimi.

Od prirodnih lepota izdvaja se Cesarska gora, koja se naslanja na Klanjec i koja je sa najvišim vrhom od 511m dostupna za obilazak čak i manje iskusnima u planinarenju. A na zapadnoj strani Cesarske gore nalazi se i Cesar grad, srednjevekovno utvrđenje iz XIV veka. Od kulturnih spoemnika, pored mngobrojnih kapela, izdvajamo nešto nesvakidšnje – Sarkofage porodice Erdödy. Reč je o raskošnim sarkofazima koji su rađeni u ranobaroknom stilu, od strane bečkog majstora. Smešteni su u crkvi Navještanja Blažene Djevice Marije u Klanjcu, otkriveni su tek krajem prošlog veka, a od skoro su otvoreni za posetioce i od tada privlače veliku pažnju. 

Prebogatu gastronomsku ponudu ovog kraja koja nudi razna jela i kvalitetna vina – prepuštamo vama da sami otkrijete. Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali. Ako jesu, očekujemo razglednicu sa vašeg odmora.

Close Comments

Comments are closed.