Pripremite se za proleće - Organizujte beg u prirodu

Proleće je doba godine koje budi i pokreće! Doba kada punimo naše baterije. Nema idealnijeg načina za to od boravka prirodi. Zelenilo, prijatne temperature i nagoveštaj leta je sve što nam je potrebno za odličan odmor. Ako želite ovakav odmor, a ne znate gde biste, mi smo tu sa idejama. Pogledajte najbolje destinacije u Srbiji da provedete prolećni odmor. Krećemo!

Srebrno jezero pruža odmor zlata vredan

Na desnoj obali Dunava i svega 2 km od Velikog Gradišta smešteno je Srebrno jezero. Ovo mesto je iz godine u godinu sve posećenije i danas je jedna od naših najpopularnijih destinacija. Njena turistička ponuda u potpunosti opravdava posećenost.

Srebrno jezero zbog uređenih plaža i čiste vode zavredelo je nadimak srpsko more. I samo ovo dosta govori o njegovom potencijalu. Jezgro dešavanja na Srebrnom jezeru čini samo šetalište pokraj jezera. Šetalište je jako lepo uređeno i bogato je kafićima, restoranima, prodavnicama, objektima brze hrane. Nasuprot šetališta je obala na kojoj se nalazi veliki broj kuća i vikendica, a koju rado posećuju pecaroši. Ljubitelji pecanja treba da znaju da je Srebrno jezero bogato amurom, šaranom, somom, štukom i smuđom. 

Nedaleko od pomenutog šetališta je i Aqua park Silver lake. Akva park je sa svojim atrakcijama jednako zabavan kako za odrasle, tako i za mlade. Cena celodnevne ulaznice za odrasle u parku je 600 RSD, a za decu 400 RSD. 

Uređeni deo plaže Srebrnog jezera je prekriven šljunkom, i u jednom delu plaže, koji je u sklopu kafića možete da iznajmite ležaljke. U nastavku je travnata, ali takođe lepo uređena plaža, na kojoj pod bogatom hladovinom možete pronaći prijatan zaklon od sunca. 

Ono što Srebrno jezero dodatno čini pogodnim jeste što se nedaleko od njega nalaze i druge čuvene atrakcije – Ramska i Golubačka tvrđava, a na 35 km je i manastir Tumane. Tako vaš odmor na Srebrnom jezeru može da bude začinjen posetom ovih čuvenih mesta.

Kopaonik – Otisnite se na krov Srbije

Kopaonik, koji je najposećeniji tokom zime zbog skijanja, ima da ponudi dosta toga i tokom toplijih dana. Brojne aktivnosti na Kopaoniku privlače jednako i mlade i ljude u nešto zrelijim godinama. Kopaonik ovo čini idealnim mestom za porodični boravak ili boravak sa društvom.

Ako biste da vaš odmor pretvorite u avanturu i zabavu, Kopaonik vam nudi panoramsku vožnju, brojne staze za pešačenje i mountain biking, a u okviru Zabavnog parka: bob na šinama, zip line, tjubing. Cene svih ovih aktivnosti su vrlo pristupačne i iznose: bob na šinama, pojedinačna vožnja – 500 RSD, zip line 500 RSD, tjubing 100 RSD, panoranska vožnja žičarom 500 RSD, Navedene cene se odnose na cene za odrasle, a za decu su povoljnije.

Ako želite pravu planinsku avanturu ili pravi beg u prirodu pritom ste sa većim društvom ili porodično, onda su za vas rešenje Kopaonik brvnare. Ova planina ima zaista dosta brvnara u ponudi, a pored toga što same  predstavljaju jedinstveno iskustvo, ovaj vid smeštaja koštaće vas manje od ostalih. 

Cene zakupa tokom letnje sezone budu povoljnije, a ukupnu cenu zakupa delite sa ostalim saputnicima.  Brvnare su pritom opremljene i funkcionalne za duže boravke, pa ako vam je izolacija nešto što vam je potrebno ili želite, samo se obezbedite potrebnim namirnicama i vaš “beg” je spreman.

Zlatibor – Pobegnite u najlepšu panoramu zapadne Srbije

Zlatibor je planina koja je jednako živa i posećena kako tokom zime tako i tokom proleća i leta. Osim prelepe prirode i čistog vazduha brojne aktivnosti privlače turiste. Jedna od najintersantnijih, ali i najuzbudljivijih je paraglajding. Tako imate priliku da iz jedinstvenog ugla posmatrate panoramu celog Zlatibora. Nakon leta dobijate i snimak ovog nezaboravnog iskustva. Let kreće sa vrha Zlatibora, Čigote, a cena ture iznosi 9.600 RSD.

Jahanje konja je još jedno nezaboravno iskustvo, i predstavlja pravi dodir sa prirodom. Cene iznajmljivanja konja za rekreativno jahanje kreću se od 500 do 1.500 RSD, dok su cene časova jahanja od 2.000 do 2.500 dinara. Iznajmljivanje konja za terensko jahanje košta od 2.500 RSD po satu. 

Zlatibor je tokom proleća i leta znatno jeftini za boravak, prvenstveno kada govorimo o smeštaju. Zima predstavlja pik sezone za ovu planinu, kada cene dostižu vrhunac. Zato je proleće pravo vreme da posetite Zlatibor. Kuće za izdavanje su idealna opcija za boravak i ujedno najbolji način da uštedite. Pogotovo ako putujete porodično ili sa prijateljima. Ono što je dodatna pogodnost je što kuću možete iznajmiti i dalje od centra Zlatibora, ako želite da budete što bliže prirodi, a dalje od gužve.

Đerdapska klisura – Jedinstvena avantura Dunavom

Đerdapska klisura je mesto gde se susreću, vekovi, civilizacije, brojne istorije i nestvarne prirodne lepote. Avantura ovom klisurom je nešto što bi trebalo barem jednom sebi da priuštite.

Đerdapska klisura smeštena je u nacionalnom parku Đerdap i predstavlja najdužu klisuru u Evropi. Ova prirodna granica između Srbije i Rumunije sačinjena je od 4 klisure i 3 kotline. O kakvom prirodnom fenomenu je reč, govori podatak da je u klisuri Veliki kazan postoje džinovski lonci čija dubina dostiže nivo mora. 

foto: pixabay.com

Pored prirodnih lepota, Đerdapska klisura nudi i mnoge kulturno-istorijske atrakcije. Kao najznačajnije izdvajaju se: Golubačka tvrđava, Trajanova tabla, ostaci Trajanovog mosta, i naravno Lepenski vir. Obilazak šumsko brdovitih delova nacionalnog parka Đerdap je nešto ne bi trebalo da preskočite. 

Najzanimljiviji i najbolji način da se upoznate sa Đerdapom, Dunavom i klisurom je krstarenje. Ukoliko želite da uplatite neku od tura koja traje ceo dan i obilazite sve pobrojane atrakcije, potrebno je da izdvojite u proseku 5.000-6.000 RSD dok se kraće vožnje u trajanju od 1.5-2 sata kreću oko 1500 dinara. 

Nadamo se da su vam se naše ideje za prolećni odmor dopale i da su vas inspirisale na put. Mi vam želimo prijatan i zanimljiv beg u prirodu. I pune baterije!

Close Comments

Comments are closed.