Kako putovati u Srbiji za malo novca?

Ako na pitanje šta biste prvo uradili kada bi dobili na lutriji odgovarate sa otišao na putovanje na pravom ste mestu. Za putovanje nekada nije potrebno puno novca već malo istraživanja. Mi smo to uradili umesto Vas, a ovde ćete pronaći neke od najpovoljnijih načina da putujete po Srbiji.

Čime putovati?

Prva dilema javlja se prilikom izbora prevoznog sredstva. Visoke cene garantuju brzinu i udobnost, ali i jeftinije varijante imaju svoje prednosti.

  • Voz- ukoliko putujete sami ili u dvoje cena karte za putovanje železnicom najčešće je jeftinija varijanta od putovanja automobilom, a cene karata su niže i od autobuskih. Pruge koje prolaze kroz Suboticu, Novi Sad, Niš, Užice, Kragujevac i mnoge druge gradove omogućavaju da do svakog dela zemlje dođete ovim prevoznim sredstvom, ali naoružajte se strpljenjem jer osim čestih kašnjenja srpsku železnicu odlikuje i jako mala brzina putovanja.
  • BlaBlaCar- ova platforma spaja vozače i putnike sa istom destinacijom a cena putovanja je jednaka ceni utrošenog goriva, a što je više putnika cena će biti manja.
  • Autostop- ako za put ne želite da potrošite novac, a želite da se vratite bogatiji za novu priču i iskustvo zamolite vozača koji ide u istom pravcu da Vas poveze. Savetuje se da zbog bezbednosti ovako putujete samo ako ste u paru ili grupi.

Kako do jeftinog smeštaja?

Ako za smeštaj želite da potrošite manje novca, možda bi bilo najbolje da umesto hotela bacite pogled na neke druge opcije. Iako se najčešće ne radi o luksuznom prenočištu zabave Vam neće faliti.

Prva alternativa je kampovanje. Malo je poznato da u Srbiji postoji 20 mesta za to. To je najbolji način da uštedite novac jer iako se boravak u nekim kamp naseljima plaća cena može biti i oko 1000 dinara što je značajno manja od cene hotela.

Jedna vrsta besplatnog smeštaja se može pronaći na Couchurfing sajtu na kom nakon što napravite svoj profil i date osnovne informacije o sebi možete potražiti smeštaj u nečijem domu. Ako se odlučiete za ovu opciju spemite se na to da ćete deliti stan ili kuću sa domaćinima ali uz to možda dobiti i ručak, ipak ovakav smeštaj nije moguće naći u svakom mestu. 

Seoska domaćinstva stoje na raspolaganju onima koji žele da uživaju uz prirodu i tradicionalni doručak za oko 20e ili čak i manje, ali broj ovakvih mesta nije veliki i često se teško pronalaze. Opcija koja je ipak najpouzdanija je pronalaženje apartmana i hotela koji se uklapaju u ovakva jeftina putovanja. Njihova je ponuda raznovrsna ali važno je imati na umu da kvalitet zavisi od cene.

Atraktivne destinacije za svačiji džep

I dok smeštaju i načinu putovanja padom cena pada i kvalitet, u slučaju destinacija situacija je drugačija. Jeftino ne znači ni manje lepo ni manje atraktivno, samo možda malo manje poznato. Ali zar baš u tome nije lepota putovanja, da vidite nešzo što još uvek nije obišlo baš sve društvene mreže? Ovde su samo neke od mogućnosti.

Golija – Skijanje ne mora biti skupo

Ljubiteljima prirode i planina u ponudi je Golija planina u jugozapadnom delu Srbije, zapadno od Raške, koja je zbog netaknute prirode proglašena Parkom prirode I kategorije  ali i Rezervatom biosfere Golija-Studenica koji je jedini ovakav rezervat u zemlji. U podnožju planina nalazi se manastir Gradac. Sagrađen u 13. veku, zadužbina kraljice Jelene Anžujske. Tu je i vek stariji manastir Studenica posvećen Uspenju Presvete Bogotodice.

Pešačenje i planinarenje su obavezne aktivnosti ove planine, uređene i dobro obeležene planinske staze vode kroz jedinstvenu prirodu. Na Goliji se nalaze i brojni izvori planinske vode, pa osim 3 jezera i brojnih izvora i potoka kroz nju protiču reke Moravica i Studenica. Na gornjem toku reke Moravice još od srednjeg veka stoji kameni Rimski most čije je viševekovno postojanje učinilo da se stopi sa prirodom. Za ljubitelje skijanja ova planina ima pravu ponudu jer cena dnevnog ski pass-a iznosi oko 500 dinara za odrasle i 250 za decu, dok cene ove propusnice na drugim srpskim planinama dosežu i više od 3.500 dinara.

Prolom Banja – Spa odmor koji ne lomi kasu 

Osim planinskog ambijenta za manje novca možete otići i u neku od mnogobrojnih banja koje su davno prestale da budu sinonim za lečenje i oporavak. Jedna od najposećenijih je Prolom banja gde osim uživanja i oporavka u termomineralnim vodama  možete da se uputite i na sportske terene ili bazene idealne za odmor. 

Cena ulaznice na bazen u okviru koje imate mogućnost korišćenja i drugih usluga wellness centra iznosi 1200dinara. U blizini možete pronaći i tradicionalnu hranu u jedinstvenom etno ambijentu. Ne propustite i turističke obilaske Đavolje Varoši koja se nalazi u blizini ove banje a izleti su organizovani i po nekoliko puta u toku nedelje. Ovaj lokalitet sa dva retka fenomena- zemljanim figuama i dva izvora izuzetno kisele vode, privlači mnoge turiste a legenda o nastanku ovog mesta dodaje posebnu misterioznost. 

Erdevik – Miran odmor za malo novca 

Ako želite da brdoviti jug Srbije zamenite za ravnu Vojvodinu, u Sremu, između Šida i i Sremske Mitrovice, na obroncima Fruške Gore smešteno je selo Erdevik. Popularnost ovog mirnog sela neprestano raste ali bez obzira na to prenoćišta u okolini se mogu naći po pristupačnim cenama  već od 20e za noć. 

Dane možete provesti uživajući u vinu i kulenu po kojima je ovaj kraj poznat, ali se možete i uputiti na izlet do fruškogorskih manastira ili se okupati u jednom od dva jezera, posetiti lokalne vinarije ili samo uživati u prirodi i ravnici. Ukusnu hranu u ovakvim malim mestima najlakše ćete pronaći pitajući lokalno stanovništvo jer oni najbolje znaju gde je hrana instagramična a gde ukusna. Ako ne Erdevik, tu su i druga mala vojvođanska mesta bogata manifestacijama, od Sabora pčelara u Čurugu do Slatkih dana u Belom Blatu i Uličnih trka, koje se održavaju u Ečkoj. 

Na svakom koraku je nešto drugačije na Vama je samo da odaberete nešto za sebe i za malo novca priredite sebi nezaboravno putovanje u Srbiji.

Close Comments

Comments are closed.