Putovanje u Amsterdam - Kako provesti produženi vikend u Venciji severa

Liberalizam, kanali, umetnost, bicikli, ovo i još mnogo toga je Amsterdam. Prestonica Holandije inspiracija je za turiste već decenijama unazad. Koja god da su vaša intersovanja ili očekivanja od putovanja, ovaj grad ih ispunjava. Ako već niste, definitivno bi trebalo da ga posetite. Ako već planirate mi sa vama delimo savete kako da provedete produženi vikend u Amsterdamu.

Obiđite kuću Ane Frank

Smeštena u vrlo lepom delu Amsterdama, Jordanu, kuća Ane Frank je nezaobilazna znamenitost ovog grada. Reč je o kući na čijem tavanu se skrivala Ana Fank i u kom je pisala svoj čuveni dnevnik. Ana Frank i priča o njenoj targičnoj sudbini tokom drugog svetskog rata postala je simbol stradanja svih Jevreja od strane nacista. 

Kuća je danas pretvorena u muzej, otvoren za posetioce. Karte za muzej se mogu kupiti isključivo online, a zbog velike posećnosti, naš savet je da na vreme rezervišete karte. Od petka  do nedelje radno vreme muzeja je 9-22 h. Cena karte za odrasle je 14 evra, a za decu od 10 do 17 godina 7 evra. 

Postetite muzej Van Goga

Muzej Van Goga je zasigurno najpoznatiji muzej Amsterdama posle Rijksmuseum-a. Muzej se nalazi na Muzejskom trgu. U njemu se nalazi čuvena slika Suncokreti i najveća kolekcija Van Gogovih slika. Pored slika i crteža, u muzeju su izložena i Van Gogova pisma kroz koje ćete doživeti priču o teškom životu ovog umetnika. 

foto: unsplash.com

Pored Van Gogovih remek dela u muzeju su izložene i slike čuvenih umetnika kao što su Mone, Sezan, Gogen, i ostali. Ulaznice za muzej koštaju 19€ za odrasle, a za mlađe od 18 godina je ulaz besplatan. Vikendom je radno vreme muzeja od 10-18h.

Tri načina za obilazak Amsterdama

Sama arhitektura Amsterdama, uske uličice, veliki broj mostova i kanala čine obilazak Venecije na severu jedinstvenim iskustvom. Imate priliku da obiđete Amsterdam na jedan od tri načina: šetnja, vožnja biciklom i krstarenje kanalima.

Šetnju Amsterdamom možete da obavite uz pratnju vodiča, koji će vas upoznati sa svim znamenitostima grada. Tura je besplatna, mada se preporučuje da vodiču ostavite bakšiš. Reč je o lokalnim vodičima, pa će vas na sjajan način upoznati sa kulturom Amsterdama. Rezervaciju mesta možete da obavite online, pošto je ograničen broj ljudi po turi na 20 osoba.

Vožnja bicikle Amestradamom je definitivno iskustvo koje ne bi trebalo da propustite. Verovatno nećete sresti grad sa toliko bicikala. Jedan podatak kaže da ih ima 800.000 Iako je reč o velikom gradu, vožnja bicikla će biti bezbedna jer je ovo dobro poznata tradicija u Amsterdamu i svi su prijateljski nastrojeni prema biciklistima. Bicikl možete iznajmiti na gotovo svakom koraku. Cena zavisi od bicikla koji iznajmite, ali uglavnom ne prelazi 15 evra, za 24h.

Kako bi se zaštitio od nadolezećeg mora, s obzirom da je ispod nivoa mora, Amsterdam je kroz istoriju morao da gradi kanale. Tako je izgrađeno preko 100km kanala koji služe praktično kao ulice i odvajaju delove grada. Zahvaljujući tome danas imamo priliku da na jedinstven način vidimo Amsterdam, krstarenjem, što je ujedno i aktivnost koju morate uvrstiti u svoje planove za Amsterdam putovanje.  

foto: unsplash.com

Krstarenje možete da obavite u organizovanim turama ili jednostavno uskočiti u bilo koji brodić koji redovno saobraća. Turistički brodići omogućavaju obilazak uz vodiča koji vas sve vreme upoznaje sa istorijom, i kulturom Amsterdama. Ovakva tura traje oko sat vremena. Tematske ture su takođe vrlo popularne, a kao najposećenije izdvajaju se Dinner Cruise, Champagne Cruise, Kids Cruise. Agencija koje organizuju krstarenja ima dosta, i polasci su česti, pa ćete se lako uklopiti sa ostalim planovima.

Izlasci u Amsterdamu, kofišopovi i kofi šopovi, hrana

Jedan od najliberalnijih gradova na svetu je Amsterdam, putovanje u ovaj grad ne bi bilo kompletno bez upoznavanja ove strane holandske prestonice. Pre upoznavanja trebalo bi da znate par sitnica. Kada je reč o noćnim klubovima oni se nalaze u dve velike oblasti Rembrandtplein i Leidseplein, gde možete pronaći razne plesne klubove, barove ali i ležerne klubove.

Coffee shop, café, coffee house su termini koji se koriste za kafiće, Coffeeshop ili koffieshop je naziv za kafiće u kojima možete da kupite i konzumirate marihuanu. I jednih i drugih u Amsterdamu ima zaista mnogo, prepuni su kako lokalnog stanovništva, tako i turista. I mahom su vrlo autentičnog izgleda i atmosfere i vrlo zabavni. Naš savet je da pažljivo čitajte jer jedan razmak u nazivu vodi vas da dve potpuno različite zabave.

Vredna pomena je i hrana u Amsterdamu, koja je atrakcija po sebi. Tokom šetnje preporučujemo vam da svratite u neku od brojnih lokalnih prodavnica hrane i isprobate njhove jedinstvene specijalitete. Izdvajaju se bitterballen, pržene hrskave ćufte, stroopwafel, dva tanka vafla spojena sa slojem slatkog sirupa, haringa i sendvič sa haringom, gusti pomfrit i holandske palačinke. 

foto: unsplash.com

Ako ste ljubitelj sireva, Amsterdam, kao prestonica jedne od vodećih zemalja u proizvodnji sireva, je raj za vas. Na svakom koraku pronaći ćete prodavnice najrazličitijih sireva i ne propustite da probate njihovu gaudu. Za prave entuzijaste i ljubitelje na raspolaganju je i Muzej sira.

Za kraj, korisno je da znate da su periodi kada ima najmanje turista u Amsterdamu maj/april ili jesen. Ukoliko ne volite gužve i želite maksimalno da se posvetite Amsterdamu ovo je najbolje vreme za posetu.

Mi vam želimo srećan put i nezaboravan provod!

Close Comments

Comments are closed.