Najpoznatiji rezervati prirode u Srbiji

U vremenima kada sve brža urbanizacija guta naše šume i planine, neophodno je naći način da se iznova stupi u kontakt sa prirodom. Prirodni rezervati u Srbiji imaju misiju da sačuvaju vrednosti divljine i pomognu brojnim retkim vrstama životinja i biljaka da prežive sve prepreke koje pred njih postavlja moderno doba. Tu su i da obuče posetioce na koji način i oni mogu pomoću da neprocenjiva blaga naše zemlje ostanu netaknuta. Danas prirodni rezervati na celoj teritoriji Srbije širom otvaraju vrata zainteresovanim turistima, pa postaju sjajne destinacije za kratak izlet i beg iz grada. Pružaju priliku da se duh napuni u miru i tišini prirode, ali i da se sazna nešto novo i doživi jedan potpuno drugačiji način života.

Specijalni rezervat prirode Uvac

Kao jedan od najpoznatijih specijalnih rezervata prirode izdvaja se prelepi kanjon reke Uvac. Brojne prirodne lepote, nezaboravan pogled na meandre reke sa nekog od vidikovaca i gigantski, misteriozni pećinski sistemi učinili su ovo mesto u zapadnoj Srbiji jednom od najtraženijih turističkih destinacija. Iz mnoštva zanimljivih turističkih sadržaja posebno se izdvajaju oni posvećeni brizi i očuvanju prirode. Najveća zvezda rezervata je beloglavi sup, izuzetno retka vrsta ptice i najveći lešinar Srbije. Uloženo je mnogo truda da se ova interesantna vrsta sačuva od izumiranja, pa posetioci danas u ovom rezervatu mogu posmatrati ove gigantske ptice kako krstare nebom i hrane svoje mlade.

Sem beloglavog supa, Uvac je dom i za mnoge druge retke vrste ptica i riba. Možete uživati u posmatranju ovih stvorenja ili u ribolovu, koji je posebno popularan u ovim krajevima. Krstarenje kanjonom reke još jedno je od nezaboravnih iskustava, a da bi ugođaj bio kompletan, možete uživati i na jednom od tri uvačka jezera. Ona su posebno zanimljiva tokom letnje sezone, kada postaju jedan od centara zbivanja u zapadnoj Srbiji.

Specijalni rezervat prirode Goč

Planina Goč već duže vreme važi za jednu od najpopularnijih oaza prirode u centralnoj Srbiji. Zbog svog raskošnog zelenila i lepota prirode sa pravom je zaradila tu titulu. Istorijski interesantan grad Kraljevo nalazi se na oko 30 kilometara od planine, pa je izlet koji uključuje i planinu i grad odlična ideja. U blizini kraljeva nalaze se mnogi od najvažnijih srednjovekovnih spomenika kulture, poput manastira Žiče i Studenice. U centru pažnje nalazi se Specijalni rezervat prirode Goč, koji vodi računa o velikom broju retkih biljnih i životinjskih vrsta koje se na prostoru planine mogu naći. Planina je najpoznatija po ogromnom broju jestivih vrsta gljiva, koje svake godine privlače veliki broj skupljača.

Sem gljiva, na Goču se može naći i mnoštvo lekovitoh bilja i čak 25 vrsta lekovitog bilja, od kojih se izdvajaju endemit Balkanskog poluostrva, planinski javor, i varijetet crnog bora. Tu je, naravno, i mnogo raznovrsnih životinja, od kojih posebnu pažnju zaslužuje retka vidra. Goč je idealna destinacija za sve ljubitelje iskonske prirode, za sve turiste koji žele da pobegnu daleko od smoga i gužve grada. Ovde možete napuniti baterije dugim šetnjama kroz guste šume četinara i listopadnog drveća ili po poljima obraslim planinskim travama, divljim jagodama i borovnicama.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara

Potpuno drugačiju sliku možemo zateći ako se uputimo u čuvenu Deliblatsku peščaru, specijalni rezervat prirode smešten uz sam grad Pančevo. Ovo mesto krije izuzetno redak prirodni fenomen u Evropi, pojavu peščanih dina. Zbog svog neobičnog izgleda, Deliblatska peščara pridobila je nadimak Evropska Sahara, a mnogi je smatraju i najvećom pustinjom na evropskom kontinentu. Poslednjih godina, u peščari se sve više razvija turizam i dodaju novi sadržaji koji je čine sve zanimljivijim mestom za kratak izlet. U samom centru rezervata prirode nalazi se Školsko-rekreativni centar Čardak, izgrađen sa idejom da pruži sjajno mesto i za edukaciju i za zabavu u samom srcu peščare.

Kroz Deliblatsku peščaru pružaju se duge pešačke staze, obeležene edukativnim tablama. Zaputite li se ovim putanjima, imaćete najbolju priliku da doživite peščaru iz prve ruke i upoznate njene biljne i životinjske stanovnike. Za ljubitelje fizičkih aktivnosti tu su i mnogi tereni namenjeni različitim sportovima, ali i mnogi drugi raznovrsni sadržaji namenjeni različitim uzrastima. Na ovom neobičnom prostoru održali su se iskonski peščarski i šumsko-stepski ekosistemi, dok su se u rečnom koritu, na obalama i adama Dunava, razvile vodene, močvarne i šumske zajednice. Deliblatska peščara je jedno od retkih mesta u Srbiji na kom se i danas mogu sresti retke stepske vrste neuobičajene za ovaj deo kontinenta, kao što su slepo kuče i stepski skočimiš. Zbog toga se smatra veoma važnim prirodnim rezervatom na globalnom nivou.

Uprkos svim izazovima, ove male oaze prirode i dalje uspevaju da opstanu i izbore se sa svim nedaćama sve napadnije urbanizacije i zagađenja. Za preživljavanje ovih neprocenjivo vrednih mesta potrebno je mnogo energije, vremena, ali i novca. Ukoliko imate priliku, zaputite se u jednu od ovih poslednjih zelenih oaza Srbije. Nagradićete sebe nezaboravnim odmorom, a dobićete i priliku da podržite plemenite misije prirodnih rezervata.

Close Comments

Comments are closed.