Seoski turizam u Srbiji

Predstavljamo vam jednu od najpopularnijih kategorija srpskog turizma, čiji su predstavnici destinacije savršene za poptun odmor i oporavak od svakodnevice u gradskim sredinama. Kada je o seoskom turizmu reč, na pamet nam prvo padaju nadaleko poznata etno-sela, koja iz sezone u sezonu razvijaju i usavršavaju svoju ponudu. No, osim njih, naša zemlja poseduje i prava seoske prostore, koji su manje poznati, a podjednako lepi i zanimljivi. U nastavku vam predstavljamo najbolje predstavnike jedne i druge klategorije seoskog turizma.

Najbolje etno-sela u Srbiji

izvor/https://suncanareka.rs/

Kada je reč o najboljim etno-selima u Srbiji, vrlo je teško izdvojiti dva ili tri prostora i označiti ih kao najbolje. Stvoren je veliki broj etno-sela širom Srbije i apsolutno sva imaju svoje specifičnosti i osobenosti, ali se u isto vreme svojski trude da sačuvaju tradicionalne karakteristike krajeva u kojima se nalaze i autentične detalje života u prošlosti. Naš izbor će prikazati jedno etno-selo koje je o našem mišljenju na najbolji način razvilo svoju ponudu i može turistima da priušti ispunjene trenutke.

Etno-selo Sunčana reka

Najrazvijeniji etno-kompleks u Srbiji nalazi se u podno planine Gučevo, na obali najlepše reke u Srbiji. Prostire se na 7 hektara, na kojima su stvorene kućice za smeštaj, ugostiteljski objekti, prostori za dečju igru i odmor, uređen plaže, mesta za šetnju i druženje sa životinjama. Tokom boravka u Sunčanoj reci, na raspolaganju će vam biti:

  • Restorani: Kafana pod vrbom, Letnja bašta
  • Dečji zabavni park; Veselo dvorište
  • Farma sa konjima i domaćim životinjama
  • Sportski tereni za fudbal, košarku, odbojku na pesku
  • Prostor za avanturističke aktivnosti: orijentiring, paraglajding
  • Kulturni sadržaji: muzej Drina kroz vekove, Hram Sretenja Gospodnjeg
  • Šotrina plaža – mesto na kome ćete uživati u sunčanju, pogledu na reku i sa koga se možete otisnuti u zabavnu avanturu na vodi

Osim ovih sadržaja, tokom boravka u ovom etno-prostoru uživaćete u vrlo zanimljivom smeštaju, koji u potpunosti čuva osobenosti kuća, u kojima se živelo u 19. veku, U njima su sačuvani kredenci, ćilimi, slike na zidu, visoki kreveti sa slamom.

izvor/https://suncanareka.rs/

Najlepša skrivena sela u Srbiji

Drugi najbolji prime seoskog turizma jesu sela u Srbiji, koja su uglavnom skrivena i manje poznata, a izuzetno lepa i privlačna. Gotovo svaki kraj u Srbiji ima po neko uređeno, predivno selo, koje jeoš uvek nije postalo poznata turistička destinacija, a koje ima itekako potencijala za to. U nastavku vam predstavljamo jedno od sela koje se mora naći na listi obaveznih destinacija tokom vašeg odmora u Srbiji.

Struganik

Аутор: Original uploader was Krle ue at sr.wikipedia; https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7876472

Struganik je selo koje se nalazi u opštini Mionica, na zapadu Srbije. Smešteno je na 3 kilometra od Banje Vrujci, te je stoga savršeno za ispunjene odmore. Osim svojih, prirodnih lepota selo se može pohvaliti i bogatim kulturno-istorijskim sadržajima. Selo je poznato kao mesto rođenja velikog Živojina Mišića. U njemu se i danas nalazi njegova rodna kuća sa svim pratećim objektima, koji su čini domaćinstvo Mišića. U kući je smešten Muzej, koji izlaže eksponate iz Živojinovog života i perioda ratovanja. U selu se nalazi i nekoliko odličnih smeštajnih kompleksa, koji pružaju odličan smeštaj i najukusnije domaće specijalitete.

Odmor na selu je jedan od najboljih izbora kada je u pitanje odluka gde na odmor u Srbiji. Sela u Srbiji su prostori koji su najviše od svih ostalih turističkih destinacija sačuvali prirodne lepote, koje nimalo nisu narušene stvorenim sadržajima. Izaberite neku od ponuđenih opcija i prepustite se uživanju u odmoru i odličnim domaćim specijalitetima.

Close Comments

Comments are closed.