Smeštaj na planinama u Srbiji

Planine u Srbiji postaju sve popularnije turističke destinacije i iz godine u godinz privlače veliki broj turista. Veliki razlog za njihovu posećenost je to što predstavljaju mesta koja vredi posetiti i tokom zimske i tokom letnje sezone. Sadržaji koje naše planine nude pogoduju porodicama s decom, rekreativcima i svim ljubiteljima prirode uopšte. Danas se možete prepustiti čarima netaknute prirode na obroncima planina, a da ne žrtvujete sopstveni komfor. Na većini njih smeštaj se sve više razvija i poboljšava, s ciljem da turistima pruži prijatan i nezaboravan odmor.

Divčibare

Kao planinski centar najbliži Beogadu i vojvođanskoj ravnici, Divčibare su poslednjih decenija stekle izuzetnu popularnost. Ova visoravan na planini Maljen, smeštena u blizini grada Valjeva, nudi pregršt sadržaja pogodnih za različite uzraste. Piknici u gustim šumama, pustolovina po stazama koje vode do maglovitih vrhova i otkrivanje bogate tradicije divčibarskog kraja samo su neke od mnogih aktivnosti. Sa ubrzanim razvojem turizma na Divčibarama, broj raznovrsnih smeštajnih jedinica takođe se znatno povećao. Smeštaj Divčibare vrlo je bogat i rasprostranjen preko čitave visoravni i njene okoline, tako da ne bi trebalo da imate većih problema da pronađete onaj koji odgovara vašim ukusima.

Na Divčibarama se nalazi nekoliko hotela. Najpoznatiji su Crni vrh, smešten u blizini istoimene tačke na planini. Važi za jedan od luksuznijih hotela i nudi sadržaje kao što su wellness i spa, sportska hala, tereni i bazen. Tu je i odskora renovirani hotel Maljen, koji nosi tri zvezdice, i hotel Divčibare, smešten u samom centru turističkog mesta. Mnogo pristupačniju varijantu smeštaja nude privatni apartmani, stanovi i vikendice koje se u sve većem broju pojavljuju širom Divčibara. Uz njih, na visoravni se nalazi i nekoliko konačišta, kao i odmarališta za decu.

Tara

Krajolici koji okružuju šumovitu Taru neretko se proglašavaju za neke od najbakovitijih predela u čitavoj Srbiji. Obgrljena vijugavim meandrima Drine, Tara skriva neiscrpan broj prelepih vidikovaca, bistrih jezera, zagonetnih spomenika i pešačkih staza koje vode do prelepih blaga prirode. Ne treba da čudi zašto je ovo mesto toliko popularna destinacija tokom cele godine. Smeštaj Tara jednako je bogat kao i turistička ponuda planine. S obziom da je u pitanju destinacija sa dugom tradicijom, na njoj možete naći veliku i uigranu mrežu raznolikih tipova smeštaja.

Neka od uvek popularnih rešenja su hoteli. U najlepšem delu planine Tare smešten je hotel Omorika sa tri zvezdice koji svojim sadržajima pruža mogućnosti za odmor, zabavu i rekreaciju. Tu su i hoteli Beli bor, idelan za decu i sportiste, i hotel Turist u Bajinoj Bašti. Osim hotela, na Tari čeka dosta pristupačnija ponuda privatnog smeštaja. Najviše je apartmana, rasprostranjenih od ljupke Bajine Bašte pa sve do predela Mokre gore. Uz njih, Tarom dominiraju i brojne brvnare, vikendice, planinske kuće i etno domaćinstva, koja imaju nameru da donesu autentični dah života u zapadnoj Srbiji.

Zlatibor

Nema sumnje da je Zlatibor jedna od najposećenijih destinacija u zemlji, zbog čega mu se neretko pripisuje titula kralja planina. Aktuelan je tokom čitave sezone, pa ćete na ovoj planini uživati bez obzira na doba godine koje izaberete. Zimi je u centru pažnje ski-centar Tornik, koji pruža priliku za isprobavanje brojnih sportova na snegu. Leti pravu zabavu donose šetnje, istraživanje pećina i vodopada, izazovi u Avantura parku i mnogo štošta drugo. Zbog sve veće potražnje, raste potreba za smeštajnim kapacitetima, pa se turistički centar Zlatibor neprestano dograđuje. Mnogi posetioci nisu oduševljeni ovakovom situacijom, smatrajući da se time donekle narušava ono najbitnije, priroda planine. U svakom slučaju, njegova popularnost svakako ne opada, a smeštaj Zlatibor postaje toliko bogat i raznovrstan da je gotovo nemoguće ne pronaći nešto za svačije potrebe.

Već sam izbor hotela više je nego obiman i kreće se od onih skromnijih, ali i pristupačnijih, do znatno luksuznijih zdanja. Neki od najpoznatijih su luksuzni Grand Hotel Tornik, hoteli Palisad, Buket, Olimp, Mir i na desetine drugih. Treba, međutim, imati u vidu da se zbog ogromne popularnosti Zlatibora cene hotelskog smeštaja dosta jače nego na većini drugih destinacija u zemlji. U velikoj meri pristupačniju alternativu donosi privatni smeštaj, koji se prostire uzduž čitavog turističkog centra. Na Zlatiboru možete naći veliki broj apartmana, vila i privatnih naselja koje nude komfor bez ogromnih cena hotelskog smeštaja.

Kopaonik

Nezaobilazna tačka svih ljubitelja skijanja u Srbiji je Kopaonik. Sa više od neverovatnih trideset staza i složenim sistemom žičara, ski-liftova i školica za mališane koji se tek spremaju da stanu na skije, Kopaonik bez sumnje opravdava titulu najpopularnije zimske destinacije u zemlji. Zbog svoje prelepe prirode i zanimljivih arheoloških nalazišta, ova destinacija živ je i tokom letnjih meseci. Smeštaj Kopaonik lociran je i u samom centru, na užem prostoru oko ski staza, ali i u okolnim mestima. Po pravilu su smeštajne jedinice malo izdvojene od vreve centra dosta jeftinije, ali u oba slučaja, izbora je na pretek.

Kao svako veliko i razvijeno turističko mesto, Kopaoniku ne nedostaju hotelske jedinice. Najpoznatija su tri hotela sa četiri zvezdice, Grand Hotel&Spa, Putnik i Gorski Hotel&Spa. Izbora svakako ima dosta, ali su i cene u skladu s onim što se može očekivati od uvek traženog, velikog turističkog centra. Na planini su razvijene i različite vrste privatnih smeštajnih jedinica, pa svoj odmor možete isplanirati u zavisnosti od odgovarajućih cena i opremljenosti. Možete izabrati da li ćete se smestiti u vili, apartmanu, vikendici, hostelu ili, pak, planinskoj kući.

Sigurni smo da, bez obzira na to koju planinu izaberete, nećete pogrešiti. Svaka od njih lepa je na svoj način i posetiocima pruža čari još zelenih šuma, reski, blagotvorni vazduh i zanimljive sadržaje. Bilo da tragate za letnjom ili zimskom pustolovinom, bilo da ste neumorni ljubitelj odmora u pokretu ili želite prosto da predahnete u tišini šuma, planine su uvek odličan izbor destinacije.

Close Comments

Comments are closed.