Srem, Banat ili Bačka? Predlažemo vam top destinacije za odmor u Vojvodini

Planirate posetu Vojvodini, ali ne znate odakle da krenete? Saznajte koji su to glavni predstavnici turističke ponude tri srca junačka i šta možete u njima videti!

Sremska Mitrovica – Posetite carski grad

Kada se kaže Srem, zasigurno je među prvim asocijacijama Sremska Mitrovica. S obzirom na to da je reč o glavnom gradu Sremskog okruga, gradu sa bogatom i dugom istorijom, ali i sjajnom turističkom ponudom.

Obilazak Sremske Mitrovice, pa i celog Srema se ne može zamisliti bez posete Carskoj palati. Carska palata je natkriveni kompleks koji se nalazi u samom centru Sremske Mitrovice i na ovom prostoru se nalazi preko 300 kvadrata mozaičkih podova, a među mozaičkim kockicama se nalaze i kockice od zlata. U ovoj palati pre osamnaest vekova boravili  su rimski imperatori. Zanimljivo je i da palata ima podno grejanje. 

Bogato istorijsko nasleđe se ogleda i ostacima bazilike antičke iz V veka. Kako biste se na pravi način upoznali sa istorijom Srema prepručujemo vam posetu Muzeju Srema, gde je prikazana prošlost Srema kroz arehološku postavku i sjajnu istorijsku postavku Srem kroz vekove. 

Jedan od najlepših delova grada, pored gradskog trga je kej. Ovo mesto je idealno za šetnju i odmor, a na keju ćete videti i most Svetog Irineja koji se pruža preko Save i koji je najduži pešački most u Evropi. Kod keja vas čeka i šljunkovita, uređena, gradska plaža. Koja sa kafićima i ležaljkama predstavlja pravu oazu u centru grada.

Photo by Pavel Inozemtsev on Unsplash

Prirodni rezervat Zasavica koji se nalazi na 13 km od Sremske Mitrovice je nezaobilazno i sjajno mesto za jednodnevni izlet. U Zasavici ćete imati priliku da probate jedinstveni i naširoko poznati gulaš od mangulice. A kada smo kod gurmanskih specijaliteta, savetujemo vam da odvojite i jedan dan i posetite neko etno selo, u okolini Sremske Mitrovice, gde vas pored autnetičnih salaša čekaju sjajni specijaliteti.

Kada je reč o smeštaju, stan dan Sremska Mitrovica se može pronaći vrlo povoljno. Tako se apartmani za dvoje u samom centru mogu pronaći po cenama več od 30 evra.

Bačka Palanka – Zelena šumovita oaza, raj za miran odmor

Na 45 km od Novog Sada nalazi se Bačka Palanka. Grad koji je nastanjen od praistorije do danas neprekidno. Prva naselja se podižu u 11. veku, a naziv Palanka se pominje 1593. godine. Od 11 veka na ovim prostorima živeli su Ugari i Srbi.

U opštini Čelarevo čeka vas jedan od najčuvenijih dvoraca u Srbiji – Dvorac Dunđerski. Ovaj dvorac potiče iz prve polovine XIX veka, a poznat nam je i zahvaljujući ljubavi između Laze Kostića i Lenke Dunđerski. Pored dvorca i njegova okolina, koju čini park, je prelepa. Park je jedan od vrednijih predstavnika vrtne umetnosti XIX veka na teritoriji Srbije. Primer je mešovitog stila koji je kombinacija engleskog i francuskog stila vrtarstva.

Atrakcija Bačke Palanke je i Kotlić, koji može da nahrani 12.000 ljudi, smešten je na Kaloš čardi u Bačkoj Palanci. Početkom 2002. godine, u ovom kotiliću skuvana je riblja čorba za Ginisa. Danas je kotlić turistička atrakcija i nalazi se u vlasništvu Turističke organizacije Bačke Palanke, a povremeno se sprema neka čorba ili gulaš u njemu.

Park prirode Tikvara predstavlja zaštićeno prirodno dobro od velikog značaja. Nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i sa šumovitim ambijentom predstavlja raj za rekreativce – šetače, jahače, bicikliste.

Autor: @deteoktobra

Ergela Karađorđevo je nešto ne biste smeli da preskočite kada se nađete u Bačkoj Palanci. Ovo je ujedno i prirodni rezervat, pa je samo mesto vrlo prijatno za šetnje ili izlete. Sjajna je destinacija ukoliko putujete porodično, pošto će deci sigurno pored konja zanimaciju predstavljati i uređena igrališta. 

Atrakcija Bačke Palanke su jahačke ture tokom kojih obilazite najlepše prirodne atrakcije ovog grada. Cene ovih tura su, pritom sasvim pristupačne i kreću se 1000-1500 dinara. Stan na dan Bačka Palanka je najpovoljnija opcija za smeštaj, s obzirom da apartmane možete pronaći po cenama već od 10 evra po osobi.

Kikinda – Istražite domovinu Kike

Za kraj nam je ostao još Banat i njegova predstavnica Kikinda. A u obilazak ovog grada krećemo od verovatno najčuveniji ulice, ulice generala Drapšina. Ova Zelena ulica nalazi se u centru Kikinde i bila je uvrštena u 50 najlepših ulica na svetu. 

Jedan od podataka koji dosta govori šta će vas dočekati u Kikindi je taj da je staro gradsko jezgro Kikinde prostorna kulturno-istorijska celina, koja je proglašena značajnim kulturnim dobrom za Srbiju. U ovom delu grada mogu se videti objekti u stilu baroka, klasicizma, romantizma, eklektike, secesije, pa i objekti moderne, nastali u periodu između dva svetska rata, pa je ovo deo grada gde vas obična šetnja vraća kroz vreme na najlepši način.

Izvor: wikipedia; autor: Dobrislava – Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0

Govoreći o značajnim zgradama nemoguće je ne pomenuti Nardoni muzej u Kikindi, koji je postao širom poznat zahvaljujući replici mamuta Kike u prirodnoj veličini. Kupovinom ulaznice (200 dinara) imate priliku i da vidite autentične ostatje mamuta Kike.

Ljubiteljima umetnosti preporučujemo da posete atelje i muzej Terra koji spada u najveće galerije na otvorenom na ovim prostorima. U okviru nje će imati priliku da vidite najrazličitije figure i skulpture od gline. 

Za ljubitelje izleta, odlična destinacija je jezero Laguna koje se nalazi u Banatskom Velikom selu. Ovo jezero naročito je popularno među pecarošima, s obzirom da je poribljeno šaranskom ribom. Obala jezera je izuzetno lepo uređena, sa suncobranima i klupama. 

Kada smo kod izleta preporučujemo i Etno selo Torontal koje se nalazi u Ruskom Selu. Na ovom mestu svake godine održava se Dečji etno kamp „Torontal“, koji okuplja veliki broj mališana za koje se organizuju različite radionice.

Nadamo se da vam se dopala naša virtuelna tura kroz tri srca junačka. Za koji grad ste se vi opredelili da ga posetite?

Close Comments

Comments are closed.