Šta posetiti u Bosni i Hercegovini?

U zemlji džamija, mostova, dobre kafe i još bolje hrane na svakom koraku može se pronaći atrakcija i destinacija vredna pažnje. Ukoliko tragate za putovanjem ispunjenim uzbudljivim istorijskim turama i celodnevnim boravkom u netaknutoj prirodi, Bosna i Hercegovina je mesto za vas. Na svetsko sportskoj mapi sija od 80ih godina, a nije strana ni svetskim i domaćim filmadžijama. Pođimo zajedno na kratku virtuelnu turu kroz lepote BiH, koja će vam zagolicati maštu taman toliko da vas inspiriše na putovanje.

Od Baščaršije do planina – Posetite živopisno Sarajevo

Na putu kroz Bosnu i Hercegovinu ne smete zaobiđi njene gradove, centre kulture i istorije. Rustična energija kojom odišu njihove kaldrme, miris sveže samlevene kafe i panorama kroz koju se prepliću zelenilo i raznovrsna arhitektura samo su početak onoga što će vas dočekati. Zavirite u Sarajevo, koje čuva Begovu džamiju iz 16.veka, prvu u svetu koja je u svoje odaje uvela struju. Pravi duh kulturnog centra ova lepe zemlje osetićete šetnjom kroz čuvenu Baščaršiju. Uličice koje se prepliću i čuvaju tajne starih zanata vodiće vas do centralnog mesta, sebilja iz 19 veka.

Mesto susreta starih i mladih, omiljena lokacija lokalni golubova i idealna lokacija za fotografisanje u jednom, stari deo Sarajeva neizbežan je deo svake posete Bosni. Ukoliko se u Sarajevo uputite tokom avgusta ne propustite i filmski festival sa dugom tradicijom, a možda vam se posreći da vidite i po koju Holivudsku zvezdu. Na svega 30 minuta od centra Sarajeva ponosno stoje Olimpijske planine Bosne i Hercegovine. Oči sveta 1984. godine bile su uprte u Jahorinu, Igman, Trebević i Bjelašnicu, koje danas možete posetiti u bilo koje doba godine. Jedan klik vas deli od stranice Sarajevo, na kojoj ćete pronaći skup korisnih turističkih informacija.

Prošetajte mostovima Bosne i Hercegovine

Nesumnjivo je da su mostovi simbol Bosne i Hercegovine. Da li biste smeli da skočite u hladnu Neretvu? Bilo da želite da se oprobate u ekstremnom sportu zavidne tradicije ili ste ljubitelji arhitekture, Stari most u Mostaru će vas ostavti bez daha. Istorija Starog mosta obojena je nizom rušenja, ali ovo kameno čudo iz 16. veka opstalo je dovoljno dugo da bude svrstano na listu Uneskove svetske baštine. Svakog jula na njegovim ogradama videćete hrabre skakače u borbi za titulu najboljeg. Stari most je ušuškan između kamenih kućica i džamija, te nas ne čudi što u ove magične predele dolaze turisti u velikom broju.

Na drugom kraju zemlje, u lepom starom Višegradu, čeka vas na Drini ćuprija. Most Mehmed- Paše Sokolivića, ovekovečen nobelovskim delom Ive Andrića, vredan je razglednica. Odoleo je turbulentnoj istoriji, čestim oštećenjima tokom ratovanja i zubu vremena, pa je tako danas jedna od najposećenijih atrakcija Bosne i Hercegovine. Prepoznatljiv je po lukovima, čak 11 njih koji dostižu širinu i do 15 metara i oslikavaju se u bistroj vodi iznad koje se uzdiže. Primetićete blagi uspon u središtu mosta, koji vas poziva da se na njemu zaustavite i uživate u prirodi koja vas okružuje.

Vodopadi Bosne i Hercegovine

Nije tajna da se brojni turisti upute u ove krajeve Evrope upravo sa namerom da istraže čuvene vodopade u Bosni. Na toj listi visoko se kotira vodopad Kravica, izvanredno delo prirode na reci Trebižat. Slapovi impresivne visine od 25 metara tokm letnjih meseci dočekuju i par hiljada ljudi dnevno, koji se u njihovom podnožju kupaju ili voze u gumenim čamcima. Ne propustite da do Kravice dođete nakon što se spusti mrak, žubor vode i osvetljeni slapovi prirediće vam nenadmašivu atmosferu. Ne čudi nas što je baš ovaj vodopad našao svoje mesto u kultnom filmu Orlovi rano lete. Za svega 4 KM (oko 240 dinara), koliko će vas koštati ulaznica, moći ćete da uživate u njegovoj snazi i lepoti, kampiralištu i interesantnoj pećini u neposrednoj blizini. Priuštite sebi ručak u nekom od lokalnih restorana, uživajte u lokalnim specijalitetima i time upotpunite doživljaj.

Ne smete propustiti ni najviši vodopad Nacionalnog parka Una, Štrbački buk. Sa 24 metara visine pada vode impozantne snage, koja se dalje nadovezuje na niz nižih vodopada. Vodena zavesa bajkovitog izgleda odličan je uvod u prirodne lepote koje vam ovaj nacionalni park Bosne i Hercegovine sprema. Odvojite vreme da se divide mestu koje je nekada bilo dom brojnim mlinovima, a danas rado dočekuje niz zadivljenih ljubitelja prirode. Uputite se na obližnje Martinbrodske slapove ukoliko se rado upuštate u adrenalinske sportove na vodi, ili pak odmorite svoje telo i um pecanjem na nekoj od obala.

Nemojte se zaustaviti sa istraživanjem, za koje smo sigurni da vam je zabavno pored toga što je korisno. U blogu Atrakcije u Bosni i Hercegovini, koji vas pozivamo da posetite, pronaći ćete detaljan prikaz najposećenijih atrakcija. Mi jedva čekamo neke od njih ponovo da posetimo, posebno tokom aktivnih letnjih meseci. Nadamo se da ćete dati šansu biseru Balkana već na svom sledećem odmoru.

Close Comments

Comments are closed.