Šta videti u Vojvodini - Upoznajte čaroliju ravnice

Vojvodina sa svojim specifičnim destinacijama i prostranom ravnicom jeste pravi unikat Srbije. Mnogobrojni manastiri, autentični salaši, prelepi vidikovci i ogromna prostranstva su lepote koje Vojvodinu odvajaju od ostatka Srbije i daju joj lični pečat. Jedinstven spoj kulture, naroda, običaja i jezika, uz dobru tradicionalnu kuhinju na salašima, a sve to tik uz Dunav koji grli ovu prelepu ravnicu, učiniće vaš obilazak Vojvodine nezaboravnim.

Osvojite planinske vrhove Vojvodine – Fruška gora i Vršačke planine

Dve ostrvske planine, Fruška gora i Vršačke planine, našle su svoj kutak u prostranim ravnicama Vojvodine. Fruška gora je prva u Srbiji proglašena za nacionalni park, a krase je mnoge skrivene pećine, vidikovci, izletišta i jezera. Ono što ostavlja najjači utisak na turiste jeste činjenica da je Fruška gora riznica pravoslavnih manastira, kojih ima 16. Svi su oni zadužbine srpskih vladarskih porodica, a nalaze se duž cele planine. 

Vršačke planine, Vršac i okolni vinogradi prava su slika Vojvodine i njenog mentaliteta. Govori se da prava košava može da se oseti upravo ovde, a najbolje vino se pije baš u vršačkim vinogradima. Do Guduričkog vrha, najvišeg vrha ove planine, moguće je doći obeleženom stazom. Vršačke planine su idealne za sve ljubitelje planinarenja, prelepog pogleda i šetnje kroz obilje biljnog i životinjskog sveta.

Salaši duž Panonske nizije

Prvi salaši na prostoru Vojvodine nastajali su već u 16. veku. Iako su nekada bili sinonim za Vojvodinu, vremenom su opustošili zbog urbanizacije i brzog načina života. Međutim, dolaskom turizma na velika vrata Vojvodine, danas su salaši najautentičniji prikaz Vojvodine- od izgleda i oblika salaša, preko domaće rakije, vina i kuhinje, pa sve do tamburaša koji zabavljaju goste vojvođanskim zvucima. 

Salaša najviše ima u Bačkoj, u okolini Sombora i Subotice, mada se veliki broj salaša nalazi i u blizini Novog Sada i Bečeja, ali i u okolnim selima. Neki salaši su uspeli da zadrže svoj prvobitni izgled i način života, kao što je slučaj sa salašem Čenej. Ono je jedno među retkima koje ima svoju crkvu i školu, dok je ostatak salaša mahom pretvoreno u turističke destinacije. 

Jedan od najznačajnijih salaša je čenejski salaš pod nazivom Salaš 137. Ovaj salaš svojom tradicionalnom kuhinjom i starinskim detaljima vraća posetioce u prošlost, ističući lepotu vojvođanskog mentaliteta. Uz gibanicu, štrudlu sa makom i teletinom pod sačem i zvukom tamburice lako se oseti melodija vojvođanskih vetrova i ravnica.

Još neki poznati salaši koji vraćaju u prošla vremena jesu salaš Bogdana Dunđerskog, Gombošev salaš ali i nadaleko poznat Salaš Zvonko Bogdan. Ovaj salaš je svojevrsni muzej koji prezentuje život, stvaranje i karijeru Zvonka Bogdana.

Šetnja kroz srpsku Atinu

Vojvođanska prestonica Novi Sad je jedan od najvažnijih kulturnih gradova Srbije. On je pravi kulturni centar Evrope- grad je muzeja, pozorišta, ateljea, biblioteka, univerziteta i mnoštva kulturnih objekata. Svakako najpoznatija destinacija Novog Sada je Crkva imena Marijinog, u centru, na Trgu slobode. Poznata je i pod nazivom “katedrala”, a skoro svi turisti svoju posetu Novom Sadu počinju upravo tu. Nakon šetališta kroz centralni deo, nezaobilazna lokacija je Petrovaradinska tvrđava, tik uz Dunav.

Iako je nekada služila kao odbrana Osmanlija od Austrougara, danas je ona glavna atrakcija Novog Sada. Pogled na Dunav, Dugin most i deo grada su ono što krasi ovu tvrđavu. Uz kafu u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata na Petrovaradinu, možete uživati u izvanrednom pogledu na ravnu Vojvodinu i srpsku Atinu. 

U toku letnjih dana, svoju posetu Novom Sadu možete upotpuniti kupanjem na čuvenom Štrandu. Ova gradska plaža, osim uređenog kupališta, nudi i dosta aktivnosti, kao što su teniski i košarkaški tereni i odbojka na pesku, a ako ste ipak ljubitelj Dunava, možete izabrati krstarenje ili regatu.

Vojvođanske banje kao sinonim za odmor i relaksaciju 

Vojvodina ima veliki potencijal za razvoj banja i rehabilitacionih centara, budući da ima mnoge termomineralne izvore koji su izuzetno lekoviti. Sve banje koje se nalaze u Vojvodini smeštene su u prelepom prirodnom ambijentu sa čistim vazduhom, koji dodatno upotpunjuje lečenje i odmor turista. Mi vam predstaljamo najpopularnije:

  • Jedna od najpoznatijih banja u Vojvodini jeste banja Vrdnik, koja se nalazi u blizini Fruške gore. Zbog svoje kvalitetne lokacije je izutetno posećena i atraktivna. Pored lečilišta, ona je idealan izbor za odmor, a blizina Fruške gore omogućava šetnje kroz šume, mir i tišinu. 
  • Na samom severu zemlje, nedaleko od Subotice, nalazi se banja Kanjiža. Posebni pečat ovoj banji daje reka Tisa koja teče tik uz nju, pa je sam ambijent upečatljiv. Što se tiče lekovitih svojstava, ova banja ima dosta termomineralnih voda kojima puni svoje bazene. Idealna je za lečenje hroničnog reumatizma, kao i povreda kostiju i mišića. 
  • Banja Palić se nalazi u blizini jezera Palić, te je idealna za posetioce koji pored lečenja, žele i da odmore uz šetnju i aktivnosti kraj najvećeg prirodnog jezera naše zemlje. Ova banja ima organizovana lečilišta za brojne tegobe, a njena lokacija učiniće boravak opuštenim i spokojnim. 

Nakon prikaza prelepih destinacija ove prostrane ravnice, više nije dilema šta obići u Vojvodini.  Najbolje od svega što Vojvodina nudi jeste poseban ambijent i autentični običaji, atmosfera i načini života. Uz čašu vojvođanskog vina i tradicionalnu kuhinju, na jednom od mnogobrojnih salaša, a sve to uz zvuke tamburice, osetićete lako da Vojvodina ima posebnu dušu i čar.

Close Comments

Comments are closed.