Jezera u Srbiji

Srbija je zemlja bogata prirodnim resursima i bogatstvima. Prelepa priroda, bogat biljni i životinjski svet i prelepa jezera su samo mali deo naših lepota. Današnji fokus stavljamo na jezera u Srbiji koja vredi videt. Brojni turisti biraju da svoje odmore provode na jezeru. Zato smo pripremili nekoliko zanimljivih predloga za vas. Ukoliko se pitate gde na odmor u Srbiji ili ukoliko ste avanturističkog duha i volite da otkrivate sve prirodne lepote i skrivene dragulje naše zemlje, onda je naša topla preporuka da posetite neka od najlepših jezera Srbije.

Jezero Perućac

Danas je Palićko jezero jedno posebno zaštićeno područije i prirodno dobro Srbije, a naš savet je da ga što pre posetite i uverite se u njegove lepote. Jezero Perućac se nalazi u zapadnoj Srbiji na teritoriji opštine Bajina Bašta. Predstavlja jedno od najlepših veštačkih jezera, smešteno je ispod planine Tara, gde se nalazi i istoimeni nacionalni park. Ovo jezero već dugi niz godina privlači brojne turiste koji dolaze u ove krajeve zbog prirodnih lepota. Na samom jezeru se nalaze bungalovi i splavovi koji su jedinstveni i predstavljaju potpuno novi vid odmora. Boravak na jezeru možete upotpuniti brojnim sadržajima i obilascima okoline. Neki od sadržaja koje možete koristiti su: 

  • Lov i ribolov
  • Iznajmljivanje čamca
  • Planinarenje i obilazak vidikovaca u okolini
  • Krstarenje brodićem kroz kanjon reke Drine

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero se nalazi na 23 kilometra od jezera Perućac, samim tim se preporučuje obilazak oba jezera za vreme boravka u ovom delu Srbije. Zaovinsko jezero je poznato po netaknutoj prirodi kojom je okruženo i predstavlja pravi izazov za avanturiste. Zaovinsko jezero nalazi se blizu Perućca, tako da je naša preporuka da tokom vašeg odmora obavezno odete na oba jezera i uživate u mnogobrojnim sadržajima koje nude svojim gostima. Plaža jezera nije uređena zbog nivoa jezera koji je promenljiv. Dubina jezera dostiže i do 130m i karakteristično je po izuzetno čistoj vodi koja je se koristi i za gajenje pastrmke. Zaovinsko jezero je nezaobilazno i vremenom je postalo pravi simbol bogate i bujne prirode Tare. Zaovinsko jezero je nezaobilazno i vremenom je postalo pravi simbol bogate i bujne prirode Tare.

Palićko jezero

Palićko jezero je najveće jezero u našoj zemlji, nalazi se na samom severu Srbije, 8 kilometara od Subotice, predstavlja pravi dragulj Vojvodine i jednu od najvećih atrakcija.Ovo jezero je nastalo prirodnim putem i njegova dubina je od 2 do 3,5 m. Za jezero se vezuju brojne legende pa se veruje i da je ono nastalo od nekadašnjeg Panonskog mora. Zbog svojih turističkih atrakcija i brojnih sadržaja Palić privlači turiste iz celog sveta. Neke od atrakcija i sadržaja koje možete koristiti su:

  • Poseta zoo vrtu 
  • Uživanje u welnes i spa sadržajima
  • Poseta Ludaškog jezera 
  • Poseta vodotornja 
  • Uživanje u bogatoj flori i fauni

Borsko jezero

Borsko jezero se nalazi na 17 kilometara udaljenosti od Bora, on je ujedno i najveći simbol ovog industrijskog grada. Nalazi se u podnožnju Crnog vrha i predstavlja biser borskog turizma. Jezero je nastalo 1959. godine i zahvata površinu od 30 hektara. U letnjim mesecima voda dostiže temperaturu i do 25 stepeni, što je idealno za razvoj turizma, a samim tim predstavlja idealno mesto za predah i sunčanje. Jezero je okruženo četinarskim šumama i uredjenim plažama oko samog jezera. Ovde se nalazi i hotel koji u svom programu ima i spa sadržaje što će učiniti odmor na ovom jezeru još kvalitetnijim. 

Jezero Ćelije

Jezero Ćelije se nalazi u blizini Kruševca i predstvalja jedno od lepših veštačkih jezera u južnom delu Srbije. Zbog svoje lepote i neobične boje ovo jezero zovu i Zlatno jezero, budući još uvek nema razvijenu turističku ponudu idealno je za putnike koji vole prirodu i boravak u njoj. Jezero je idealno za ljubitelje ribolova samim tim je neophodno da ponesete štap za pecanje i šatore za kampovanje, na taj način ćete potpuno uživati i doživeti ovo jezero na pravi način. Jezero je bogato ribom koja mu i priža predivan, zlatan odsjaja, pogotovo predveče, kada sunce polako kreće da zalazi. Nastalo je pregrađivanjem reke rasine i izgradnjom velepne brane. Ono što je veoma zanimljivo jeste to što se na mapama se može primetiti kako je jezero u obliku neobičnog zmaja. Upravo zbog toga mnoštvo legendi i mitova se može čuti o ovom jezeru, mahom od lokalnog stanovništva.

Srebrno jezero

Srebrno jezero se nalazi na samomo istoku naše zemlje, na granici sa Rumunijom. Jezero poseduje brojne sadržaje za turiste i izuzetno je posećeno tokom letnje sezone, najpoznatija atrakcija na jezeru je uredjena plaža i smeštajne jedinice koje se nalaze u blizini obale. Ovo sve poznatije jezero je, poslednjih godina, postalo izuzetno popularna turistička destinacija, a često se može čuti i njegov drugi naziv, a to je srpsko more. Razlog popularnosti Srebrnog jezera nije samo zbog njegovog specijalnog srebrnkastog sjajaj, nego i zbog raznolike ponude zanimljivih sadržaja za sve posetilace. Plaža jezera je veoma lepo uređena, peščana je i poseduje niz slamenih suncobrana, tako da će vam zaista delovati kao da ste negde na morskoj obali, daleko od vaše svakodnevnice.


Ova destinacija je čest izbor i sportista koji se pripremaju za takmičenja, pa samo mesto poseduje veliki broj sportskih terena i hotela sa većim kapacitetima. Srebrno jezero će biti savršen izbor i zbog sadržaja i mesta koji su u neposrednoj blizini, naš predlog je da posetite Ramsku i Golubačku tvrđavu i manastir Tumane.

Close Comments

Comments are closed.