Trodnevna tura kroz centralnu Srbiju

Kraće, trodnevne ture postaju sve popularniji vid izleta u Srbiji. Na ovaj način turisti mogu da, uz minimum potrošenog novca i energije, obiđu neke od najlepših krajeva naše fascinantne zemlje. Destinacija pogodnih za ovaj tip putovanja u Srbiji ima zaista mnogo, pa su mogućnosti bezgranične. Jedna od tura koju toplo preporučujemo je obilazak centralne Srbije, kraja koji je obdaren prelepom i prirodom i mnoštvom vrednim istorijskih spomenika i zanimljivih gradova. Od popularnih planinskih centara, preko pećina i kanjona, pa sve do akva i avantura parkova: centralna Srbija nudi ponešto za svakog člana porodice.

Prvi dan: Kragujevac

autor: Mihailo Mladenović

Kragujevac, četvrti po veličini grad u Srbiji nudi mnogobrojne raznovrsne aktivnosti i obećava sjajnu zabavu za sve posetioce. U pitanju je mesto veoma druge tradicije za koje se veruje da je osnovano još pre doba dinastija Nemanjića. Ta starina prepliće se sa mnogim modernim sadržajima koje ovaj grad nudi, čineći ga destinacijom koju možete istraživati čitav dan i duže. Od brojnih znamenitosti koje ovaj grad skriva, preporučujemo:

 • Staro jezgro grada: Najbolji način da se upoznate sa duhom Kragujevca je, svakako, obilazak njegovih ulica. Ovde možete videti mnoge dragulje srpske arhitekture, poput Amidžinog konaka, konaka kneza Mihaila, zgradu gimnazije, Staru skupštinu, Palatu okružnog načelstva, Regentovu kuću i mnoga druga zanimljiva zdanja. 
 • Spomen-park Šumarice: Najprepoznaljivije mesto u Kragujevcu predstavljaju Šumarice, spomen-park izgrađen u znak sećanja na nedužne žrtve i kao podsetnik na strađne zločine za vreme Kragujevačkog masakra. U kompleksu se nalazi muzej posvećen događaju.  
 • Botanička bašta: Ljubitelji prirode mogu uživati u kragujevačkoj botaničkoj bašti u okviru kompleksa Spomen parka Kragujevački oktobar. U izložbenom delu, koji se nalazi u neposrednoj blizini ulaza, izgrađeni su letnjikovac i mnoge neobične tematske bašte. Otkrijte šta se to skriva u Začinskom vrtu ili upoznajte najsitnije stanovnike bašte u Hotelu za insekte
 • Akvarijum: U ovom gradu smešten je i prvi javni akvarijum u Srbiji, koji je posebno interesantan deci. U njemu možete videti čak 400 pojedinačnih akvarijuma u kojima ćete se upoznati sa vodenim stanovnicima Balkanskog poluostrva, ali i egzotičnim tropskim ribama.

Zbog velikog broja restorana, barova i klubova, kao i žive festivalske scene, Kragujevac je takođe interesantan i u večernjim časovima. Što se noćenja na ovoj destinaciji tiče, u pitanju je veliki grad koji nudi široku i raznovrsnu ponudu smeštajnih kapaciteta. Na teritoriji Kragujevca na raspolaganju vam stoji nekoliko hotela, a koncept stan na dan Kragujevac pruža još raznovrsniju i jeftiniju alternativu.

Drugi dan: Kruševac

Drugog dana naše trodnevne ture putujemo malo južnije, ka nekadašnjoj carskoj prestonici Srbije iz koje je vladao knez Lazar. Kruševac je drevni grad, mesto u kom je srednjovekovno nasleđe duboko ucrtano u njegov način života. On je mesto legendi i predanja, čije ulice predstavljaju savršene kulise za kratak izlet. Prilikom obilaska Kruševca ne propustite sledeće znamenitosti i atrakcije.

 • Crkva Lazarica i arheološki park Lazarev grad:  Ljupka crkva Lazarica najprepoznatljiviji je simbol grada, ali i jedan od najlepših primera srednjovekovnog srpskog graditeljstva. Danas je okružena arheološkim lokalitetom Lazarev grad, gde možete videti ostatke kneževog prestonog grada i posetiti veliki muzej posvećen srednjovekovnom razdoblju. 
 • Obilazak centra grada: Ulice i trgovi Kruševca veoma su prijatni za laganu šetnju i razgledanje. Obilazak započnite kod Spomenika kosovskim junacima, jednog od simbola grada. Vredne građevine koje treba obići su Gradska kuća sa impozantnom mozaik salom i Kuća Simića, najstarija sačuvana kuća u gradu. 
 • Park minijatura Srbija: Park minijatura jedinstvena je lokacija koju ovaj grad nudi. Posmatran iz ptičije perspektive, park je ima oblik teritorije Srbije. Ono što ga čini posebnim su male makete najvažnijih srpskih manastira i gradova.
 • Planina Jastrebac: Prijatno popodne u iskonskoj tišini prirode, možete imati ako se zaputite na Jastrebac, netaknutu oazu prirode na pola sata vožnje od centra grada. Jastrebac je sjajna tačka za šetnju, vožnju bicikala, piknik ili oprobavanje u nekim sportskim avanturama, poput vožnje zip line-om.

Kruševac nudi široku i raznovrsnu ponudu smeštajnih kapaciteta, pa nikad nije teško naći mesto za jedno noćenje. Tu su hotel i stan na dan Kruševac smešteni u samom gradu, a obližnja Ribarska Banja i Jastrebac takođe nude svoje resorte i druge smeštajne kapacitete.

Treći dan: Kraljevo

Trećeg dana, put nas vodi malo zapadnije, u grad Kraljevo. Grad je prepoznatljiv po širokom gradskom trgu, ulicama koje se seku pod pravim uglom, reci Ibar, nekim od najlepših starih srpskih manastira, ali i po specifičnom duhu svojih stanovnika. Upoznajte čaroliju prelepe Doline jorgovana, mesto na kome su rođene bezbrojne legende.

 • Manastir Žiča: Jedan od najvrednijih srednjovekovnih srpskih manastira leži odmah pokraj Kraljeva. U skladu sa imenom grada za koji je vezan, manastir Žiča mesto je na kome su nekada krunisani srpski vladari. Po predanju, ovde je krunisano sedam srpskih kraljeva, a prilikom svakog krunisanja otvarana su nova vrata. Zbog toga je zdanje dobilo naziv Sedmovrata Žiča.
 • Tvrđava Maglič: Zaputite se dalje stopama srednjovekovnih predaka i istražite Maglič, jedno od najbolje očuvanih utvrđenja u Srbiji. Otkrijte zašto je zaradio nadimak srpski Kamelot i predstavljao kulise za snimanje mnogih filmova i serija.
 • Manastir Studenica: Monumentalna Studenica, ukrašena prefinjenim mermernim ukrasima, malo koga ostavlja ravnodušnim. Zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje, ne važi slučajno za najvažniji i najlepši manastir u Srbiji.

Okolina Kraljeva, takozvana legendarna Dolina jorgovana, svojim lepotama inspirasana je brojne legende. Nekada je ovde, prema predanju, kralj Uroš zasadio na hiljade jorgovana kako bi stvorio predeo koji bi njegovu suprugu podsetio na pitomu rodnu Provansu. I danas je čitav kraj veoma bogat čarima prirode i mnogobrojnim srednjovekovnim spomenicima koji čuvaju svedočanstva o nekim davnim vremenima. Zato vredi posvetiti čitav dan ovim prostranstvima. Ukoliko tragate za smeštajem u Kraljevu ili okolini, možete se odlučiti za jedan od hotela ili stan na dan Kraljevo.

Otkrijte magiju centralne Srbije i njene stare, ali još uvek žive gradove koji su svedoci nebrojanih priča i svedočanstava. Od velikih, modernih gradskih centara do očaravajuće tišine planina i šuma, ovaj kraj nudi nešto za svakoga. Zato je centralna Srbija sjajan izbor destinacije za kratak odmor.

Close Comments

Comment (1)

 1. Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *