Trodnevna tura kroz južnu Srbiju

Tradicija i kultura južne Srbije razvijala se na raskršću civilizacija, što je njenoj muzici i nošnji dalo poseban žar, njenu kuhinju učinilo posebno, a gradove drugačijim od svih drugih naselja u državi. Ove krajeve vredi posetiti zbog neuobičajenih spojeva kkve nećete naći nigde drugde u državi, ali i zbog veoma bogatog kulturnog blaga i čarobnih skrivenih kutaka prirode. Duh južne Srbije nešto je što se mora doživeti, a mi smo izdvojili nekoliko zanimljivih gradova u kojima ćete moći najbolje da osetite specifičnosti ovih krajeva.

Niš

Centralni grad južne Srbije je Niš, mesto koje je imalo ogroman značaj još od perioda antike. Teško je Niš opisati ukratko, ali je turistima najprepoznatljiviji po karakterističnoj kulturi o dijalektu, izvrsnim gastronomskim dijalektima i mnogobrojnim neprocenjivim kulturno-istorijskim spomenicima. Izabrali smo neke od znamenitosti i atrakcija koje su nezaobilazne tačke za sve turiste koji se zapute u ovaj fascinantni grad.

Niška tvrđava

Drevne, stamene zidine Niške tvrđave ubrajaju se u jedne od najbolje očuvanih bedema na našim prostorima. Smešteno u samom centru Niša, ovo utvrđenje je verovatno i najprepoznatljiviji simbol grada i idealno mesto za šetnju i razgledanje. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije. Priča o tvrđavi počinje još u 1. veku nove ere, tako da su mnogobrojne legende i anegote vezane za ovo drevno mesto zaista interesantne.

Ćele-kula

Ovo sablasno mesto drugačije je od bilo koga drugog na svetu. Svedok je burne istorije južne Srbije, a važi za najveću građevinu na svetu izgrađenu od ljudskih kostiju. Ovaj zastrašujući spomenik sazidan je od lobanja palih srpskih ratnika nakon bitke na Čegru 1809. godine, sagrađen da bi zastrađio pobunjenike za vreme Prvog srpskog ustanka. Danas je važan svedok i podsednik na krvavu istoriju ovih krajeva, ali i na veliku žrtvu ustanika.

Predivna priroda Niša

Ukoliko se umorite od istraživanja živopisnih ulica, sokaka i arhitekture Niša, predah možete napraviti u bajkovitoj prirodi koja ovaj veliki grad okružuje. Istražite ovaj impozantni deo kanjona Nišave, koja se usekla u gorostasne planine. Ova skrivena tačka pravi je mali raj za ljubitelje netaknute prirode, ali i sportova poput raftinga, alpinizma, planinarenja i paraglajdinga. Na samo 15 kilometara grada tu je i božanstvena Jelašnička klisura. Odmorite se kraj osvežavajućih slapova vodopada Ripaljke, otkrijte retki cvet ramondu koji može da se povrati iz mrtvih i istražite neobične kamene kreacije za koje se vezuju neobične legende.

Ovo je samo delić turističke ponude Niša, koja važi za jednu od najraznovrsnijih u Srbiji. Upoznajte duh i arhitekturu grada šetnjom kroz upečatljivi centar, upustite se u gastronomsku avanturu i doživite iz prve ruke čuveni južnjački merak. Ukoliko se odlučite za ovaj grad, smeštaja ima na pretek. Najjeftiniju varijantu nudi stan na dan Niš.

Vranje

Još jedan upečatljivi grad juga je Vranje, mesto neponovljive tradicije i kolorita. Vranje je dom melosa i sevdaha, legendi i predanja, živopisnog plesa i izvrsne južnjačke hrane. Ukoliko vas time nismo ubedili, predstavjamo neke od najlepših znamenitosti i aktivnosti u kojim možete uživati u ovom gradu.

Najpoznatiji istorijski spomenici Vranja

Malo je mesta koja se mogu podičiti tako dugom i bogatom istorijom kao Vranje. U gradu i dan danas ponosno stoje mnoge stare graševine, svedoci prošlih vremena. Danas su omiljene turističke atrakcije i pridaju gradu njegov prepoznatljivi pečat. Jedna od najstarijih građevina u Vranju potiče još iz perioda kada su Turci vladali gradom. Njena autentičnost je, na sreću, sačuvana, zajedno sa, danas, za nas pomalo egzotičnim, balkansko-orijentalnim izgledom. Danas je dom Narodnog muzeja Vranja. Tu su i ljupki Beli most, staro tursko kupatilo i mnoge druge znamenitosti.

Koracima Bore Stankovića

Niko nije umeo da vranjski sevdah i dert pretopi u reči, niti da tako živopisno prenese život grada na stranice svojih dela poput čuvenog pisca Bore Stankovića. U čast najslavnijeg Vranjanca napravljena je muzej-kuća. U njoj je postavljena izložba posvećena njegovom delu, ali i privatnom životu, koja će vas povesti na put kroz vreme.

Manastiri Vranja

U divnoj prirodi okoline Vranja, ušuškani su brojni vredni manastiri. Najpoznatiji je Prohor Pčinjski, čiji se koreni vezuju još za pozni period Rimske imperije. Posebnu čar manastiru daje netaknuta priroda u kojom je ovo staro zdanje okruženo. Sem svečanosti ovog skladnog svetog mesta, putnici namernici mogu uživati u iskonskom miru mesta koje kao da je izronilo iz neke druge epohe. Ukoliko odaberete Vranje kao vašu narednu destinaciju, ne propustite da probate neka od posebnih jela vezanih za ovoj prostor. Nećete ih naći nigde drugde na svetu. Turistička ponuda ovog grada zaista je kompletna i drugačija, ali je ovaj grad dugo patio zbog nedostatka hotela. Zato je najbolje odlučiti se za stan na dan Vranje, ako se uputite u ovaj grad.

Pirot

Pirot je jedan od najvećih gradova južne Srbije, poseban po još jakom sećanju na orijent, izvrsnoj kuhinji i neodoljovijoj divljini okolnih planina. Prilikom posete Pirotu u ponudi će vam biti veliki broj aktivnosti koje će zadovoljiti svačije potrebe. Uzabrali smo neka mesta vredna posete u gradu i njegovoj okolini.

Stara planina

U vremenima kada i poslednje prirodne oaze Srbije polako kapituliraju pred navalom masovnog turizma, Stara planina je sjajno rešenje za sve ljubitelje čiste, istinske prirode. Za razliku od rastućih turističkih žarišta, poput Kopaonika i Zlatibora, Stara planina ostala je poslednji bastion prirode. Ono što ovu planinu čini posebnom su njeni vodopadi. Čak trećina vodopada Srbije nalazi se na ovoj mestu, a mnogi od njih spadaju u najviše i najimpozantnije u regionu. Oni čine Staru planinu sjajnom destinacijom ze sve avanturiste i ljubitelje prirode.

Klisure, vodopadi, pećine

Iako je nepravedno pomalo skrajnut, Pirot zaista ima mnogo šta da ponudi. To je pogotovo slučaj kada je u pitanju njegova božanstvena priroda. Oduševiće vas prelepe klisure ovog od kojih su samo neke kanjon reke Visočice, klisura reke Temštice i klisura Gradašničke reke. Izuzetno interesantne pećine ovog kraja su Vatrena dupka i Velika pećina. Pirot je posebno privlačan jer važi za jednu od najjeftinijih destinacija u Srbiji, pa obilazak ovog grada možete organizovati uz minimun novca. Troškovi boravka dodatno se isplate ukoliko se odlučite za smeštaj Pirot.

Verovatno dosta nepravedno zapostavljena, turistička ponuda južne Srbije donosi nešto novo i drugačije. Pristupačnije cene čine je sjajnim mestom za kraći odmor, a bogata istorija, kultura i, naravno, prepoznatljivi merak, učiniće putovanje vrednim. Otkrijte bezbrojne zanimljive priče i legende, odmorite se u skrivenim oazama prirode i nagradite sebe neponovljivim južnjačkim specijalitetima.

Close Comments

Comments are closed.