Vikend u Kragujevcu - kako se provesti?

Na 120 kilometara od Beograda i 150 kilometara od Niša, u srcu Šumadije smešten je glavni grad ove regije – Kragujevac. Četvrti po veličini grad u Srbiji nudi dosta raznolikog i atraktivnog sadržaja, pa je idealna destinacija za vikend odmor. U nastvaku vas čekaju ideje i saveti kako da provedete vikend u Kragujevcu.

Šetnja Šumaricama odličan način da započnete vikend

Nemoguće je govoriti o Kragujevcu, a ne pomenuti spomen-park Šumarice. Ovaj park se prostire na neverovatnih 352 ha. Poređenja radi Central Park u Njujorku zauzima površinu od 341 ha. Stoga je ovaj park idealan za šetnje, staze su lepo uređene, osvetlejen i nalazi se veliki broj klupa duž staza. 

Šetnju je najbolje započeti od Velikog parka, odakle počinje spomen park. Prva značajna institucija na koju nailazite je Muzej 21. oktobar, unutar koga je izložena stalna postavka posvećena žrtvama streljanja koje se dogodilo 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu. Stalnu postavku muzeja čine i slike čuvenog Petra Lubarde. Pored muzeja celim spomen-parkom se nalaze i brojni spomenici (čak 12) koji predstavljaju prava remek-dela antiratne skulpture.

Šumarički kompleks čini i Šumaričko jezero, koje se nalazi na oko 3-4 kilometra od muzeja. Ovo izletište je najpopularnije izletište u Kragujevcu i mesto koje nudi sadržaj za sve uzraste. Tako, ako putujete sa mališanima, za njih je tu avantura park, dečija igrališta, a za nešto starije je tu i zip lajn preko jezera. Ukoliko ste do jezera sve vreme šetali, osveženje možete pronaći u kafiću Jezero, dok hranu možete da poručite u restoranu Oranica Woodland.

Wellness i spa odmor u Kragujevcu

Wellness i spa tretmani su nešto što naš odmor i relaksaciju podiže na viši nivo. Pa ako poželite da se odmorite u Kragujevcu na pravi način, iskoristite odličnu wellness ponudu ovog grada.

Teško da se može zamisliti bolji završtak dana, od uživanja u čarima hidromasažne kade, nakon šetnji i obilazaka grada. U tom slučaju, na raspolaganju su vam, za početak apartmani sa đakuzijem Kragujevac. Ukoliko želite maksimalnu privatnost i dostupnost 24h ovo je idealna opcija za vas. Sa drudge strane, ukoliko želite da iznajmite samo prenoćište, u tom slučaju posetite stranicu  – Kragujevac prenoćište, gde ćete naći veliki broj odličnih apartmana po povoljnim cenama, a wellness i spa saržaj možete da potražite u kragujevačkim hotelima i spa centrima.

Za početak se izdvaja autentični Hotel Industrial 1853, čiji je dizajn inspirisan industrijskim nasleđem Kragujevca, i ovo je ujedno mesto gde možete isprobati sjajne specijalitete. Što se cena spa usluga tiče cena dnevne karte vikendom iznosi 3000 dinara za odrasle, a za decu (3-10 godina) 1500 dinara.

Kao spa centar sa najbogatijom ponudom se izdvaja Escape wellness studio. U ovom studiju možete pronaći, pored spa ponude, i različite vrste masaža, tretmana kože, tela, lica. Tako će vas masaža celog tela u trajanju od sat vremena, u ovom studiju koštati 1.500 dinara, termin za jednu osobu u sauni u trajanju od pola sata je 1000 dinara dok je za dve osobe cena 1.400 dinara.

Noćni život i ostale aktivnosti u Kragujevcu

Kragujevac, kao univerzitetski grad, nudi bogat sadržaj za mlade. Ovo nači da ćete u Kragujevcu pronaći veliki broj mesta za izlaske sa raznovrsnim sadržajem.

Ukoliko ste ljubitelj kafane, kao popularno mesto izdvajamo Konobu Akustik, kafanu rustičnog izgleda sa uživo svirkama. Oni koji bi da osete duh starog Kragujevca, nikako ne bi trebalo da poreskoče čuvenu gradsku kafanu Balkan, koja se nalazi u centru grada. U večernjim časovima se u ovoj kafani organizuju akustične svirke na kojima se izvode narodne i starogradske pesme. A svi koji vole dobru i kvalitetnu rok svirku, mogu da posete Draft pub, ili Tango.

Kada je reč o noćnim klubovima, najveći broj njih smešten je duž ulice Kralja Aleksandra I Karađoređevića, odnosno Glavne ulice. Tako se kao najpoznatija mesta izdvajaju Caffe Porta, mesto gde je na repertory, savremena popularna muzika, zatim Trezor sa repertoarom elektronske muzike i Casino u kom sviraju lokalni bendovi. Takođe, vrlo popularno mesto je i Triptih, gde je repertoar mešovit, pa možete čiti elektronsku muziku, rok, dzez, a neretko gostuju i poznati muzičari.

Što se dodatnih aktivnosti tiče, ljubiteljima šopinga će se sigurno dopasti šetnja pomenutom Glavnom ulicom pošto se tu nalazi veliki broj butika, kao i veliki šoping centar Big Fashion Centar (nekadašnja Plaza).

Ako dolazite sa decom i želite da im pronađete zabavu u vodi, preporučujemo gradske bazene ili bazene u okviru Woodland Resort-a koji se nalaze u Šumaricama, u blizini Šumaričkog jezera.

Zatim, ukoliko biste da se upoznate sa okolinom Kragujevca i volite izlete, preporučujemo vam da posetite Borački krš (30 km od Kragujevca) koji će vas oduševiti pogledom i prirodom ili Gružansko jezero (23 kilometra od Kragujevca). Obe atrakcije se nalaze u istom pravcu Kragujevac-Knić, pa ukoliko imate vremena i energije, možete ih obe obići i custom danu.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi, a mi vam želimo Nezaboravan vikend u srcu Šumadije!

Close Comments

Comments are closed.