Vikend putovanje kroz Bosnu - Organizujte savršen odmor

Svake nedelje željno iščekujete petak i pravite planove za vikend, ali vam ih neko ili nešto uvek poremeti? Onda izaberete da ipak ostanete kod kuće i uživate u toplini svoga doma. Kažu da svaka promena prija čoveku, pa vam savetujemo da izađete iz svoje zone komfora i počnete da istražujete svet. Krenite sa nama u jednu uzbudljivu avanturu, koja će ispuniti sva vaša očekivanja! Pažljivo isčitajte sve što smo za vas pripremili i pođite spremni na nezaboravno putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, državu koja će vas ugostiti kao nijedna druga!

Sarajevo – mesto gde vaše vikend putovanje počinje

Sarejevo – autor: CAP89 Getty Images, izvor: Canva

Poći ćemo od Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, čija izuzetna istorija i arhitektura privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Čim uđete u ovaj grad, preporučujemo da posetite čuvenu Baščaršiju, izgrađenu pre 6 vekova. Ona će vam, poput Šeherezade iz Hiljadu i jedne noći, pričati jednu zanimljivu priču o kulturi naroda sa ovih prostora, njihovim patnjama, nadama i snovima. U ovom delu Sarajeva nalaze se najpoznatije sarajevske znamenitosti, kao što su Gazi Husrev-begova džamija, Sahat kula i čuvena česma Sebilj. Savetujemo vam da se malo zadržite na ovom mestu kako biste se odmorili od puta i isprobali najukusnije bureke, ćevape ili baklave u regionu.

Kad krenete iz Sarajeva, sledeće stajalište bi vam moglo biti Vrelo Bosne, spomenik prirode udaljen od centra svega 18 km. Ulaznica u ovaj popularni lokalitet košta samo 2 konvertibilne marke, odnosno 120 dinara, a lepota koju on skriva zaista nema cenu. Čuveni fijakeri, koji predstavljaju svojevrstan simbol ovog mesta, već više od sto godina prevoze posetioce magičnom alejom platana i kestenova. Verujemo da će se oni naročito dopasti zaljubljenim parovima i svima koji još uvek veruju u bajke i srećne krajeve.

Sarajevske planine – oživite duh Olimpijade

Dok ste još uvek u Sarajevu, savetujemo vam da posetite neku od popularnih olimpijskih planina, na kojoj se možete odmoriti i učestvovati u brojnim zanimljivim aktivnostima. To su planine: Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina, do kojih lako možete stići iz centra. Na svim ovim planinama čekaju vas čist vazduh i magične slike, koje će vas ostaviti bez teksta. Takođe, pristupačne cene doprinose njihovoj primamljivosti. Na primer, cena dnevne skijaške karte na Bjelašnici i Igmanu koštaće vas 30 konvertibilnih maraka, dok ćete na Jahorini za malo novca uživati u ovdašnjim restoranima, koji će vas oduševiti svojom kvalitetnom uslugom i ukusima koje ćete dugo pamtiti.

Trebinje – grad koji morate upoznati

Trebinje – autor: Russiese O Getty Images, izvor: Canva.png

Kako preskočiti ovaj magični grad i ne posvetiti mu bar malo vremena?! Vodimo vas u Trebinje, grad sunca i platana, nezaboravnog pesnika Jovana Dučića i čuvenih mostova na Trebišnjici! Posetite Hercegovačku Gračanicu, pravoslavni manastir u kom se nalaze posmrtni ostaci pomenutog pesnika ili Muzej Hercegovine, koji će vam otkriti sve što vas zanima o istoriji naroda sa ovih prostora. Ako želite da uživate u čarobnim slikama, obiđite gradske mostove, neme svedoke svih događaja koji su obeležili istoriju Trebinja. Među njima se, po lepoti, posebno izdvajaju Perovića most, Most Ive Andrića i nesalomivi Kameni most. Kao nezaobilazno mesto Trebinja izdvaja se i Letnja bašta Platani, smeštena u samom centru. Na ovom mestu se možete odmoriti, popiti kafu ili neki osvežavajući napitak i uživati u bajkolikom prizoru, za koji su zaslužni drvoredi stogodišnjih platana. 

Mostar – nezaobilazni deo vašeg putovanja

Mostar – autor: alexeys Getty Images; izvor: Canva

Kako napustiti ovu magičnu zemlju i ostati samo 2-3 dana u njoj?! Znamo da će vam biti teško da se vratite svojoj kući nakon ovog kratkog odmora. Ali ne razmišljajmo sada o tome. Ostao nam je još jedan grad koji moramo posetiti – to je Mostar, grad koji će vam ispričati kako je moguće poštovati verske razlike i živeti bez problema u jednoj multinacionalnoj zajednici. U ovom gradu obavezno morate posetiti Stari most, građevinu nastalu davne 1566. godine, za vreme turske vladavine. Tu je i Muzej Stari most, koji će vam prikazati istoriju mostarskog mosta kroz vekove. U njemu se nalazi ulaz u podzemne prostore i iskopine mosta, koje možete posetiti za samo 5 konvertibilnih maraka, odnosno 300 dinara. Kada ste već u ovom gradu, savetujemo vam da obiđete i Hamam muzej, jedini hamam u Mostaru, koji je danas očuvan. Ovaj hamam sagrađen u klasičnom osmanskom stilu datira iz 16. veka, te u njemu možete saznati nešto više o osmanskim običajima i kulturi, koja je na ovaj grad ostavila snažan pečat. 

Vreme nam je da završavamo svoje putovanje i vratimo se kući puni utisaka i divnih sećanja. Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo u planiranju savršenog mini-odmora, koji će vas oraspoložiti i predstaviti vam Bosnu i Hercegovinu u najlepšem svetlu. Ukoliko želite da dopunite ovu našu malu rutu, savetujemo vam da posetite već pomenuti sajt Bookaweb, jer vas na njegovom blogu Znamenitosti Bosne i Hercegovine očekuju najpoznatije lokacije, koje vredi obići i posvetiti im pažnju i vreme. 

Close Comments

Comments are closed.