Provedite savršen vikend u Banatu

Vikend odmor pruža idealnu šansu za opuštanje i bekstvo od rutine i svakodnevnice. Mnogo je mesta u Srbiji koja su idealna za kratak predah i dvodnevnu avanturu. Jedno od njih je pitomi Banat, područje poznato po interesantnim gradovima obeleženim neobičnim spojem kultura. Zaputite se ka žitištima severoistoka i otkrijte sve lepote i tajne koja u sebi skrivaju. Mi smo izdvojili nekoliko sve popularnijih destinacija u kojima se nalaze brojne zanimljive atrakcije i sadržaji.

Pančevo

autor: jocamelo7

Grad Pančevo nalazi se na granici svetova, na mestu gde banatska ravnica polako počinje da se stapa u urbane predele Beograda. Kada pomislite na velike turističke gradove Srbije, Pančevo verovatno nije jedan od prvih gradova koji padaju na pamet. Ipak, ovaj grad bogat neobičnom arhitekturom i pričama zaista vredi posetiti i dati mu šasnu. Prva asocijacija na Pančevo je njegova nekad gigantska industrija, ali ovaj grad obiluje i mnoštvom prelepih, vrednih zdanja, kulturnih institucija i prizora koji su svojom upečatljivošću često zarađivali mesto na filmskom platnu. Izdvojili smo samo nekoliko popularnih destinacija koje ne treba propustiti prilikom obilaska Pančeva.

 • Staro gradsko jezgro Pančeva: Obilazak Pančeva počnite u samom njegovom srcu, starome jezgru. Većina najimpozantnijih građevina i prijatnih pešačkih zona sjajnih za šetnju ili kafu nalazi se baš ovde. Ukoliko imate vremena, obiđite Narodni muzej Pančevo, u kom se, između ostalog, nalazi i čuvena slika Paje Jovanovića Seoba Srba.
 • Uspenska crkva: Ova crkva važi za jedan od najpoznatijih simbola Pančeva, a obeležavaju je dva karakteristična tornja.
 • Pančevački parkovi i izletišta: Uprkos stereotipu velikog industrijskog grada, Pančevo je zapravo izuzetno bogato predivnim zelenim površinama! Obale reke Tamiša i Dunava, kej, ostrvo Bela Stena, Gradski park preko su potrebne zelene površine koje donose osveženje. Jedan od najlepših parkova je velika, divno uređena Narodna bašta, u kojoj se nalazi neobični spomenik jednom hrabrom četvoronožnom heroju.
 • Industrijska zona: Od 1920. pa sve do ratnih devedesetih, Pančevo je predstavljalo jedan od najvećiih privrednih centara obe Jugoslavije, sa velikim brojem fabrika, preduzeća i kombinata. Danas je ovaj industrijski lavirint sjajno mesto za ljubitelje urbanog istraživanja, a posebno je zanimljiva tura Đorđa Vajferta, koja provodi posetioce na put stopama jednog od najpoznatijih Pančevaca.

Pančevo je bez sumnje jedno posebno mesto, mnogo interesantnije nego što se na prvi pogled može učiniti. Njegove ulice veoma su bogate pričama, a prepoznaćete ih i kao mesta na kojim su snimani mnogi kultni srpski filmovi. U pitanju je poveliki grad sa mnoštvom raznovrsnih smeštajnih kapaciteta, pa pronalaženje idealne sobe ili apartmana ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem. Stan na dan Pančevo posebno je pristupačan po cenama, pa čini dobar izbot ako želite da prenoćite u ovom gradu.

Zrenjanin

autor: Nikola Ozimković

Selimo se na sever, u nešto drugačije krajolike, ka gradu koji se često smatra sinonimom banatske kulture. Zrenjanin je, bez sumnje, jedan od najlepših gradova Vojvodine. Tu titulu je zaslužio ljupkom arhitekturom i mnoštvom prirodnih rezervata smeštenih u njegovoj blizini. Zbog svega ovog, Zrenjanin je izuzetno prijatno mesto za kratak izlet, puno znamenitosti i sadržaji koji mogu popuniti i čitav vikend.

 • Gradska kuća: Većina Zrenjaninaca smatra ovo velelepno zdanje najlepšim u gradu. Odmah pored njega smeštena je i Gradska bašta, predivan park koji je je otvoren za turiste, a ulazak u njega je potpuno besplatan. Ova zgrada samo je jedna u dugom nizu arhitektonskih lepotica Zrenjanina. Prošetajte se glavnim ulicama i trgovima centra i sami ćete se uveriti u njihovu lepotu.
 • Kaštel Ečka: Sećanje na raskošno doba plemića možete otkriti u dvorcu Ečka, smeštenom nadomak Zrenjanina. U pitanju je jedan od najbolje očuvanih starih vojvođasnkih dvoraca, u čijem se autentičnom ambijentu danas nalaze lep restoran i hotel.
 • Carska bara: U blizini je i čuveni rezervat prirode Carska bara. Možete se uputiti dugom šetnjom po stazi koja vodi kroz gustu prirodi ili zakrstariti turističkim vozićem.
 • Kupalište Peskara: Tokom letnjih meseci, savršeno mesto za porodični izlet predstavlja i lepo uređeno kupalište Peskara, smešteno na jednom od zrenjanisnkih jezera. Ukoliko se uželite plivanja i sunčanja na pesku, ova tačka je odlično rešenje.

Zrenjanin je takođe pogodan za organizaciju turističkih poseta jer je ponuda smeštaja vrlo solidna. Na teritoriji grada na raspolaganju vam stoji nekoliko hotela, a privatni apartmani Zrenjanin nude i znatno povoljniju varijantu odmora.

Vršac

Nastavljamo putovanje ka krajnjem istoku zemlje i ljupkom gradiću Vršcu. Ovaj grad već dugi niz godina predstavlja jednu od vodećih turističkih destinacija Vojvodine, što je postigao zahvaljujući brojnim istorijski važnim spomenicima, znamenitostima i okolnim prirodnim lepotama. Predstavljamo atrakcije koje ne smete propustiti prilikom obilaska ovog simpatičnog mesta.

 • Vršačka kula: Nemi svedok i čuvar Vršca večno bdi i posmatra grad sa uzvišenja po imenu Vršački breg. Do ovog drevnog utvrđenja vodi predivan put kroz prirodu, a pogled sa kule oduzima dah. Kula je rekonstruisana i može se na nju popeti.
 • Vršački muzeji: Vršac je grad koji se ponosi svojom kulturom. Ne propustite Gradski muzej Vršac, u kom je smeštena velika i raznovrsna kolekcija. U gradu se nalazi i kuća jednog od najvećih naših komediografa, Jovana Sterije Popovića, u kom je danas smeštena zbirka posvećena njegovom životu.
 • Gradsko jezero: Ovo jezero je omiljeno kupalište Vrščana, kao i sve većeg broja turista prisutnih na obali tokom celog leta. Na gradskom jezeru tokom sezone organizuju se razna zanimljiva takmičenja, dečje igraonice i muzički program.
 • Vršački vinogradi: Kada se spomene Vršac, jedna od prvih asocijacija jesu vino i vinogradi. Toplo preporučujemo da obiđite vinske podrume u obližnjem Velikom Središtu i Gudurici, pa sami otkrijete zašto se Vršac smatra gradom grožđa. Ovde vas očekuju najbolje vinarije Srbije.

Ukoliko želite da u Vršcu provedete noć i napunite baterije, na raspolaganju vam stoje dva hotela i motel Vetrenjača. Na raspolaganju vam stoji i stan na dan Vršac, koji predstavlja odličnu alternativu hotelskom smeštaju. Ukoliko maštate za pravim mirom i želite da posetite svet u kome vreme teče sporije, vikend izlet kroz banatske ravnice bez sumnje će ispuniti očekivanja. Zaplovite zlatnom žitnicom Srbije, otkrijte njenu specifičnu tradiciju i uživajte u izvrsnim specijalitetima i vinima koji su je učinili poznatom. 

Close Comments

Comments are closed.