Vikend u Zapadnoj Srbiji

Obdareno predivnim planinama i bistrim rekama, područje zapadne Srbije često se izdvaja kao jedan od najlepših krajeva naše zemlje, makar ako su prirodna bogatstva u pitanju. Priroda je bila vešt umetnik kada je stvarala predele između neokrotive Drine na zapadnoj granici i Save, kao zapadne granice ove oblasti. Zapadna Srbija najpoznatija je po svojim prekrasnim planinama. Tu je čuveni Zlatibor koji je već odavno izrastao u jednu od konstantno posećenih destinacija u Srbiji. Divna Tara mami turiste svojim još uvek nedirnutim šumama, a bistra jezera Zlatara dobijaju sve veću pažnju koju, uostalom, i zaslužuju.

Kada je u pitanju turizam, nešto se manje govori o gradovima raštrkanim među krajolicima zapadne Srbije. I oni, ipak, zaslužuju posebnu pažnju jer je njihova kulturna baština veoma bogata. Kada se uzme u obzir sve što nudi, zapadna Srbija je zaista predeo posebno pogodan za razvoj turizma u našoj zemlji. Ukoliko želite da mao izmenite rutinu i opustite se okruženi bajkovitom prirodom, kratak vikend odmor pružiće mir i nezaboravne slike i sećanja.

Bajina Bašta

autor: Emilija Todorović

Malo je gradova u Srbiji koje je priroda toliko obdarila kao Bajinu Baštu, gradić lociran na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Ovo mesto utonulo je u bujno zelenilo doline Drine, a okruženo je i Tarom, planinom netaknutih šuma, i bistrim jezerima savršenim za letnje uživanje. Mnogo je znamenitosti i atrakcija u kojima možete uživati na relativno malom prostoru. Vredi posetiti simbol Bajine Bašte, Kućicu na Drini. Za razliku od većine drugih gradova čiji su simboli različite impozantne građevine, najpoznatije znamenje Bajine Bašte na prvi pogled je skromno, ali neobično i iza njega kriju interesantne priče. Kućica je smeštena na čudesnoj poziciji, na steni u središtu toka reke, čijim navalama već godinama odoleva.

Reka Drina srce je i duša Bajine Bašte, a njen tok u mnogome je oblikovao život i kulturu stanovnika ovih prostora. Turistima je najzanimljivija tradicija splavarenja, koja već duže vreme postoji u ovom predelu. Najpoznatiji događaj vezan za ovaj neobični sport jeste velika Drinska regata, koja predstavlja najveću letnju manifestaciju u Srbiji. Zaplovite sa iskusnim skiperima od Perućca, čuvenog vodopada Vrelo, pa dalje drinskim brzacima do Bajine Bašte i Kućice na Drini.

Nezaobilazan deo boravka u Bajinoj Bašti je poseta i drugoj prirodnoj lepotici, planini Tari. Ona je savršeno mesto za sve obožavatelje prirode koji žele da nagrade sebe čistim vazduhom i šetnjama kroz šume. Krune Tare su njeni divni vidikovci sa kojih se pružaju divne panorame. Najpoznatiji od njih je vidikovac Banjska stena, s kog se pruža pogled od koga zastaje dah. Ukoliko želite da provedete duže vreme okruženi magijom prirode, ne bi trebalo da imate previše problema da nađete nešto za sebe. Bajina Bašta u poslednje vreme sve je popularnija destinacija. U Bajinoj Bašti nalazi se nekoliko hotela, a tu je i raznovrstan privatni smeštaj Bajina Bašta.

Užice

Iako ne važi za destinaciju sa samog vrha najposećenijih gradova Srbije, skrivena ponuda Užica mnogo je uzbudljivija nego što mnogi misle. U pitanju je grad sa veoma dugom i zanimljivom istorjom. Simbol grada je Hidrocentrala na reci Đetinji, izgrađena davne 1900. godine. U pitanju je druga najstarija hidrolektrana na celom svetu, izgrađena samo pet godina posle podizanja hidrocentrale na reci Nijagari u Americi. Danas je hidrocentrala potpuno obnovljena i osposobljena za rad, a stare mašine ponovo proizvode struju. U ovom zanimljivom zdanju smešten je i Muzej tehnike.

Naravno, hidrocentralom se užička priča ne završava. Vredi posetiti neka od najpoznatijih zdanja koja krase ovah grad. Jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u ovom gradu je Narodni muzej. Posetiocima na raspolaganju stoje dve stalne muzejske postavke koje pričaju priču o dugoj istoriji grada i Legat slikara Mihaila Milovanovića. Povremeno, tu su i druge zanimljive tematske izložbe.

U blizini grada nalazi se impozantna, a nedovoljno promovisana Potpećka pećina. Njen otvor je visok neverovatnih 50 metara i može se iz daljine spaziti i pre nego što se približite pećini. Kao takav, on predstavlja najveći pećinski otvor u Srbiji. Njena unutrašnjost jednako je impozantna, jer Potpećka pećina poseduje retko viđeno bogatstvo pećinskog nakita. Ovo je samo jedan delić turističke ponude Užica. Prošetajte se jezgrom grada, otkrijte kako se nekada živelo u muzejskoj postavci u Jokanovića kući i otkrijte tajne grnčarskog zanata u živopisnom selu Zlakusa. A ako vremena da se sve zanimljivosti u Užici i okolini obiđu ne bude bilo bolje, pomoć oko potrage za prenoćištem nudi smeštaj Užice.

Nova Varoš

Nova Varoš je mali grad smešten u Zlatiborskom okrugu, u jugozapadnoj Srbiji. Najpoznatiji je po svojoj predivnoj okolini, autentičnom prepletu kultura i očuvanju tradicija minulih vremena. Blizina predivne reke Uvac i bogate vegetacije planine Zlatar ono je što daje posebnu draž ovome gradiću na zapadu zemlje. U samom gradu vredi posetiti Zavičajni muzej, u kome se, između ostalog, danas čuvaju čuvena sablja kneza Mihaila i originalni pečat kneza Strojimira. Trg vojvode Petra Bojovića centralno je mesto grada i obavezan deo svakog obilaska. Nova Varoš posebno je lepa destinacija ako želite da se prepustite uživanju u etno turizmu. Etno selo Štikovo jedna je od najposećenijih atrakcija ovog kraja, a predstavlja jedinstven primer živog etno sela.

Osim etno-sela, u Novoj Varoši postoji dosta privatnih apartmana u kojima možete naći smeštaj Nova Varoš po vrlo pristupačnim cenama. Zato ova destinacija može biti odlična baza za istraživanje lepota zapadne i južne Srbije. Jedna od njih je planina Zlatar. Tokom zime, na njoj radi mali ski centar unutar koga se nalaze tri staze. Zlatar je, zbog lepote svoje prirode atraktivna destinacija i tokom leta. Mališanima na raspolaganju stoji uzbudljivi Adrenalin park, a za one malo starije tu su pešačke i biciklističe staze koje se prostiru kroz najlepše krajolike planine. Iskustvo ulepšavaju tri divna jezera, Zlatarsko, Uvačko i Radoinsjko jezero. U blizini je i neponovljiva reka Uvac, prožeta divnim vidikovcima, jednim od najvećih pećinskih sistema u Srbiji i mnogim drugim atrakcijama koje privlače veliki brok posetioca.

Nezaboravne lepote zapadne Srbije teško je opisati, a sve izuzetno popularne i skrivene atrakcije, znamenitosti, spomenike prirode i kulture teško je i navesti. Na portalu zoomue.rs možete nastaviti otkrivanje svih priča i tajni zapadne Srbije. Otkrijte zbog čega ovi predeli važe za najlepše u celoj zemlji.

Close Comments

Comments are closed.