Vodopadi u Srbiji koje morate obići

Vodopadi u Srbiji, ušuškani u netaknutim prirodnim pejzažima, jedno su od najlepših blaga naše zemlje. Od drevnih vremena, vodopadi su svojom lepotom izazivali divljenje i budili radoznalost. Mnoge zanimljive legende rađane u njihovoj okolini, kao pokušaj da se ovi neobični fenomeni prirode objasne. Za sve one koji se odluče za letovanje u Srbiji, izlet kraj nekog od vodopada predstavlja sjajan način da se pobegne od žege i pronađe osveženje. Ledena voda i hladovina u kojoj su po pravilu ušuškani čine ih uvel prijatnim mestima. 

Gostilje

Zlatibor je bez sumnje jedna od najposećenijih letnjih destinacija u Srbiji, ali je ta popularnost planini donela i brojne promene koje nisu od svih dobro prihvaćene. Danas se na račun ubrzane urbanizacije Zlatibora šalju mnoge kritike, a veliki broj stalnih posetioca nije zadovoljan što je zbog popularizacije turističkog centra stradala njegova priroda. Na sreću, mnoga mesta u okolini centra uspela su da zadrže svoju praiskonsku lepotu i odolevaju hitrim promenama koje sve više obavijaju Zlatibor. Jedno od najlepših je vodopad Gostilje, ušuškan u netaknutoj zelenoj oazi na 25 km od turističkog jezgra. Voda se ovde obrušava sa 20 m visoke krečnjačke tene, stvarajući neponovljivu sliku. Vodopad dodatno ulepšava bujna bukova i borova šuma koja ga sa svih strana okružuje. Ona stvara prijatan hlad, u kome možete uživati na drvenihm klupicama sa pogledom na vodopad.

Vodopadi Stare planine

Kamenite, još uvek zagonetne padine Stare planine kriju veliki broj najfascinantnijih kaskada Srbije. Ova planina je posebna po tome što je na njoj skrivena čak trećina od celokupnog broja vodopada Srbije. Veliki broj njih nalazi se na listi najviših i najpozantnijih vodopada u regionu. Između ostalog, na nepristupačnom vrhu Stare planine nalazi se i zvanično najviši vodopad u Srbiji. To su impozantni Kaluđerski skokovi visoki neverovatnih 232 metara. Nažalost, oni se nalaze na velikoj nadmorskoj visini, a do njih vodi dosta nepristupačan put, Lokacija ove prirodne lepotice toliko je nezgodna, da se za postojaje Kaluđerskih skokova nije ni znalo sve do pre nekih desetak godina.

Za razliku od Kaluđerskih skokova, to kojih je mnogo teško doći, mnoge druge kaskade Stare planine znatno su pristupačnije turistima. Jedan od njih je vodopad Tupavica, koji nosi nadimak najviše fotografisanog vodopada u Srbiji. Čista i hladna voda pada sa visine od oko 15 metara, stvarajući belu penu u snažnom kontrastu sa stenama crvene boje preko kojih se preliva. Relativno je lako doći i do vodopada Bigar, ali je ipak dovoljno daleko od uticaja ljudi da je sačuvao čar netaknute prirode. Bigar ne čini samo jedan vodopad, već čitav mali sistem kaskada i slapova različitih veličina i oblika. Na stotinak metara od vodopada nalazi se i manastir Svetog Onufrija koji potiče iz XV veka, okružen božanstvenim ambijentom nedirnute prirode.

Lisine

Pre nego što se saznalo za postojanje impozantnih vodopada Stare planine skrivenih na njenim padinama, vodopad Lisine zvanično je smatran najvišim u Srbiji. Tu titulu je izgubio kada su otkriveni slapovi znatno veći od njegovih 25 metara. Ipak, nije izugubio pažnju turista koji u velikom broju putuju ka divnim predelima oko ovog vodopada. Popularnosti Lisina znatno je doprineo i dobar geografski položaj. Za razliku od mnogih vodopada Srbije koji leže daleko na nepristupačnim vrhovima i gustim šumama, do Lisina je veoma lako doći. Smeštene su u već veoma turistički razvijenom kraju istočne Srbije, u blizini poznate Resavske pećine i manastira Manasije. Ukoliko ste se uputili ka jednoj od ovih znamenitosti, obavezno posetite i vodopad. Nećete se pokajati.

Zbog ogromnog slapa koji se obrušava sa stene, stvarajući moćan šum, Lisine su u narodu dobile i naziv Veliki buk. Da biste na pravi način mogli osetiti osvežavajuću vodu, napravljena ja platforma na kojoj se možete potpuno približiti ovom divnom čudu prirode. Ono što Lisinama dodaje neverovatnu čar jeste bajkovita priroda koja sa svih strana okružuje vodopad. Oko vodopada kreće se dugačka staza kroz šumu, na kojoj se možete prepustiti čarima osvežavajućeg zelenila i veoma prijatnog ambijenta. Vodopadi su jedan od najlepših darova prirode. Kraj ovih oaza prirode temperatura je uvek prijatnija, a voda koja se obrušava sa litica daje prostoru prijatnu svežinu. Vodopadi su najbogatiji vodom tokom letnjih i jesenjih meseci, ali mnogi od njih održavaju svoj božanstveni izgled i leti.

Ukoliko se odlučite da letnji dan provedete kraj jednog od njih, dobro je da se, pre nego što započnete pustolovinu, raspitate da li je vodopad za koji ste zainteresovani bogati vodom i leti. Svi koje smo naveli ostaju lepi tokom cele godine, pa, ako izaberete jedan od njih, sigurno nećete pogrešiti.

Close Comments

Comments are closed.