Izlet do Zasavice - najbolji izbor za sve ljubitelje prirode

Zasavica je specijalni rezervat prirode koji će vas sigurno oduševiti svojom lepotom i raznovrsnošću. Nalazi se u Vojvodini, nedaleko od Sremske Mitrovice, što znači da ako dolazite iz Beograda ili iz Novog Sada, ne čeka vas duga vožnja, što čini Zasavicu idealnom za jednodnevni izlet. Bilo da želite da provedete vreme u prirodi, budete aktivni ili želite da uživate u hrani, Zasavica je mesto za vas.

Po čemu je Zasavica tako posebna?

Zasavica je zaštićeni rezervat prirode i zbog toga su u njoj očuvani izvorni pejzaži, a mogu se videti i autentična folklorna obeležja i kulturno-istorijski spomenici. Poznata je po šumama, livadama i širokim obalama rečice Zasavice. U njoj se nalaze različite vrste biljaka i životinja, od kojih su neke zaštićene vrste. Pored svega toga, Zasavica je turističko mesto u kome se može videti tradicionalan način života na reci i istorijsko nasleđe. U njoj postoji pašnjak kojim slobodno šetaju domaće životinje. Među njima su i magarci i mangulice, po čijim proizvodima je Zasavica poznata. Postoji legenda da su na teritoriji Zasavice živeli zmajevi zbog aleja u močvari koje su ljudi pravili 5 hiljada godina pre nove ere. O tome svedoče keltske karte, u kojima je Zasavica obeležena kao takvo mesto i da su zmajevi očuvali prirodu Zasavice.

Aktivnosti u Zasavici

Zasavica nudi dosta mogućnosti za različite aktivnosti. U njoj možete da se šetate, posmatrate vodu, ptice, domaće životinje ili da jednostavno samo sedite i upijate sve blagodati njene prirode. U okviru Zasavice se nalazi i Vizitorski centar, u kome možete da se informišete o svemu što vas zanima, a zaposleni tamo će biti i više nego srećni da vam pomognu kako god mogu. U njemu možete kupiti i suvenire, ali i iznajmiti smeštaj jer se u okviru njega nalaze dve sobe sa ukupno 7 ležaja. U nastavku možete videti najpoznatije aktivnosti.

Vožnja turističkim brodom

Jedna od aktivnosti koja je dostupna posetiocima Zasavice jeste vožnja turističkim brodom “UMBRA”, u toku koje čamci prolaze kroz samu Zasavicu što pruža idealne uslove za slikanje prelepih fotografija. U okviru ove aktivnosti se nudi i posebna atrakcija: eko hleb i mačvanska riba na talandari. Dok sa brodom se nalazi ispred Vizitorskog centra i nemoguće ga je promašiti. U toku vožnje proći ćete kroz najlepši deo rezervata od Valjevca ka šumarevoj ćupriji u dužini od 7 km. Moći ćete da vidite najširi deo toka Zasavice iza kojeg se nalazi pašnjak kojeg zamenjuje kompleks poplavnih šuma. Pokušajte u toku plovidbe koja traje oko 30-40 minuta da uočite ptice močvarice i razne šumske vrste ptica, a svakako će vas vodič informisati o vrstama riba, vodozemaca, gmizavaca i svim drugim životinjama koje ovde možete videti. Postoji i mogućnost iznajmljivanja drvenog čamca sa motkom za odgurivanje kojim možete samo da istražite Zasavicu.

Pecanje

Za sve ljubitelje pecanja tu je 25 vrsta riba koje mogu da love iz jednog od 18 čamaca koji su im na raspolaganju, ili na nekoj od posebno uređenih lokacija i čekama. Neke od riba koje se tamo mogu upecati su štuka, šaran, linjak i babuška. Međutim, imajte u vidu da postoji dozvoljen dnevni iznos ribe iz Zasavice, a to je jedan komad štuke bez obzira na težinu ili bela riba do 3 kg. Da biste pecali, morate imati ribolovnu dozvolu u rezervatu Zasavica.

Uživanje u gastronomiji Zasavice

Zasavica je poznata po mangulici i magarcu, te se u njoj mogu naći proizvodi od ovih životinja poput masti od mangulice, likera od magarećeg mleka, slanine od mangulice i kobasice od mesa mangulice ili od magarećeg mesa. U blizini Vizitorskog centra se nalazi “Bircuz kod dabra” gde možete probati meso magarca i mangulice, kao i ribu na talandari i riblju čorbu.

Šta posetiti u blizini Zasavice?

Serene Landscape in Fruska Gora National Park, Serbia

Ukoliko imate više dana odmora i želite da posetite još neka mesta, predlažemo vam da odete na Frušku goru, koja se nalazi u blizini, i tamo nastavite svoje pustolovine. Na stranici Fruška gora možete naći sve informacije o njoj – kako da dođete do nje, u kojim aktivnostima da uživate, koje manifestacije da posetite, šta da vidite na njoj i gde da jedete. Takođe, možete posetiti Sremsku Mitrovicu i njen Muzej Srema, i Novi Sad gde možete da uživate na obali Dunava.

Sa svojim prirodnim lepotama i očuvanosti, Zasavica predstavlja nezaobilazno mesto za izlet, u kome možete da se opustite, uživate u prirodi i pecanju, ali i da naučite dosta o njoj i biljnim i životinjskim vrstama koje se tu nalaze. Ukoliko želite još da saznate o njoj, pročitajte blog Zasavica. Sledeći put kada budete imali slobodan dan, ne propustite priliku da posetite ovaj specijalni rezervat prirode.

Close Comments

Comments are closed.