Top 5 atrakcija Crne Gore - Izdvajamo znamenitosti koje morate posetiti

Crna Gora obiluje atrakcijama i znamenitostima koje samo čekaju da budu otkrivene. Gradovi čiji izgled svedoči o kulturi i istoriji, primorje koje je ugostilo na milione turista, velelepni vidikovci, planine i jezera sinonimi su za sve lepote koje Crna Gora nudi. U nastavku izdvajamo top 5 znamenitosti Crne Gore koje morate posetiti ukoliko želite da doživite ovu zemlju i njene blagodeti na pravi način.

Kotor – simbol istorije i kulture Crne Gore 

Uske, popločane ulice, velelepna arhitektura i šetalište pokraj mora ukazuju da ste u srcu najpoznatijeg grada u Bokakotorskom zalivu. Kotor je grad sa izuzetnom kulturom i istorijom, o čemu svedoče brojne građevine, ostaci ilirske i rimske kulture i izgled samog grada. Zbog svog položaja i izuzetno povoljne klime, Kotor je jedan od najposećenijih gradova u Crnoj Gori, a nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a kao svetska kulturna baština. Njegova istorija isprepletana je različitim osvajačima, kulturama i društvima, dok je danas Kotor grad koji svedoči o prošlosti kroz svoj izgled, građevine i arhitekturu. 

Ovaj grad u Boki obiluje različitim atrakcijama i znamenitostima, a jedna od najvećih je svakako čuveni Stari grad, koji mnoge ostavi bez daha. Stari grad vodi vas kroz vremeplov, u kome obilazite mnogobrojne muzeje, stare crkve, građevine i kućice stare više od 300 godina. Autentično iskustva obilaska Starog grada i njegovih čarolija ostaje zasigurno u sećanju svakog turiste. Budući da Kotor ima još mnoštvo drugih znamenitosti, na stranici Kotor znamenitosti možete da ih istražite i uplovite u otkrivanje grada na primorju. 

Budva – mesto dobrog provoda i zabave

Budva je mesto gde zasigurno nastaju najbolje uspomene. Dobar provod u nekom kafiću, poznata balkanska muzika i velikih broj turista željni dobre zabave učinili su da ovaj grad postane idealno mesto za druženje. Već godinama je Budva jedno od najposećenijih letovališta, a tome doprinosi mnoštvo restorana i kafića, pregršt aktivnosti i atrakcija kao i uređeno kupalište kraj mora. 

U Budvi postoji niz lokacija koje vredi posetiti i obići, što zbog izuzetne arhitekture, izgleda i lepote, kao i zbog znanja koje pružaju o samom gradu i istoriji. Samo neke od atrakcija jesu Stari grad Budva, Citadela Budva, Akva park u Budvi, Crkva Svetog Ivana Krstitelja, Spomenik balerini i mnoge druge. Svaka od njih priča posebnu istoriju o ovom gradu i svedoči o promenama koje su se dešavale kroz vekove.

Sveti Stefan – najluksuznija lokacija na Mediteranu

Poluostrvo Sveti Stefan nalazi se na samo 10 km udaljenosti od Budve, a predstavlja jednu od najluksuznijih destinacija na čitavom Mediteranu. Izuzetno je prestižno i često samo najviša elita ima priliku da gostuje na ovom velelepnom poluostrvu. Međutim, iako je poluostrvo malo, postoje mesta na Svetom Stefanu koje vredi obići ukoliko ga posećujete turistički. 

Nekadašnji letnjikovac dinastije Karađorđević nalazi se baš na Svetom Stefanu, pod nazivom vila Miločer. U blizini se nalazi i Kraljičina plaža, jedna od najlepših plaža na celom Mediteranu. Pored toga, pravoslavna kultura je uspela kroz različita istorijska previranja da se ipak održi na poluostrvu. Stoga, nekoliko manastira krasi ovaj predeo, poput manastira Praskavica, manastira Duljevo i manastira Raževići. Svi su sagrađeni u toku srednjeg veka, a njihov izgled i oblik svedoči o kulturama koje su tada vladale ostrvom. 

Nacionalni park Lovćen – biser Crne Gore 

Nacionalni park Lovćen se izdvaja po svojim prirodnim i kulturno-istorijskim karakteristikama. Veliki broj flore, faune i endemičnih vrsta našle su svoje mesto upravo ovde. Pored toga, Lovćen je važno istorijsko mesto, budući da se na njemu nalazi čuveni Mauzolej, posvećen životu Petra II Petrovića Njegoša. Na samom vrhu se nalazi mala kapela u kojoj počivanju Njegoševe mošti, dok je do Mauzoleja potrebno preći čak 461 stepenik. Sam Mauzolej se nalazi na Jezerskom vrhu i u pitanju je impozantna građevina, sa dve karijatide koje čuvaju mošti čuvenog vladara. 

Kanjon reke Tare – najdublji kanjon u Evropi 

Kanjon reke Tare je dug čak 78 km, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u čitavom svetu, nakon kanjona reke Kolorado. Popularnost ove prave prirodne atrakcije raste iz godine u godinu, a rafting na reci Tari postao je svojevrsna tradicija koja se održava svake godine. Zbog svojih izuzetnih prirodnih odlika i pogodne klime, kanjon je i stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Ono što čini pravu draž ovog mesta i reke Tare jeste Most na Đurđevića Tari, grandiozan i specifičan most koji je zauzeo svoje mesto u kulturi i turizmu Crne Gore. Ova lokacija je idealna za početak obilaska svih ostalih prirodnih znamenitosti Crne gore, a u blogu – Crna Gora šta videti možete odabrati sledeću lokaciju koja će probuditi sva vaša čula. 

Crna Gora je zemlja gde su se uvek susretale različite kulture, tradicije i navike, ostavljajući svoj trag i tako stvarajući atrakcije koje svi žele da vide. Mnogi gradovi, prirodne lepote i čuveno primorje predstavljaju pravu riznicu lepote i blagodeti koje ova zemlja poseduje. Ukoliko se odlučite za obilazak čuvene zemlje Jadrana, ove lokacije mogu biti idealne za početak upoznavanja svih lepota koje Crna Gora ima.

Close Comments

Comments are closed.