5 razloga da isprobate rafting što pre!

Svakodnevnica današnjeg modernog čoveka je puna rokova, obaveza, a samim tim i stresnih situacija, stoga težimo da svaki slobodan trenutak iskoristimo za opuštanje ili određeni hobi koji nam pričinjava zadovoljstvo. Bliži nam se sezona kada češće boravimo u prirodi, a jedna od popularnijih ootdoor aktivnosti u poslednje vreme definitivno jeste rafting. Zbog svoje atraktivnosti i pristupačnosti pobrao je simpatije mnogih i postao jedan od sjajnih načina da se zabavite sa porodicom, prijateljima, ali i kolegama. 

Ako još uvek niste iskusili splavarenje rekom, onda je predstojeća sezona idealan trenutak da osetite nalet adrenalina i uživate u čarima najlepših predela. Rafting je savršen za vikend putovanja i jedan od najboljih način da pobegnete od gradske gužve, a saznajte koji su sve razlozi zbog kojih bi trebalo da isprobate ovu neobičnu sportsku aktivnost. 

Odlična fizička aktivnost

Znamo da sport i bilo koji oblik fizičke aktivnosti ima brojne benefite za čoveka, kako za njegovo fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Rafting je odličan način da pokrenete sve grupe mišića, a akcenat će definitivno biti na rukama, grudima i mišićima nogu. Oni igraju i ključnu ulogu u održavanju balansa na čamcu, koji je veoma važan prilikom veslanja i suočavanja sa nadolazećim brzacima. Sa druge strane, važno je napomenuti da sam rafting ne podrazumeva posebnu fizičku spremnost, te da je prilagođen svim uzrastima, pa tako i deca  mogu zajedno sa vama uživati u ovoj aktivnosti. Odlaskom na rafting, učinićete mnogo za vaše zdravlje, a možda se i nakon toga zaljubite u veslanje i pronađete novi omiljeni sport. 

Nesvakidašnja priroda

Područje gde se odvija rafting Tarom predstavlja oazu istinske prirode i nesvakidašnjih predela. Šuma i reka savršeno su mesto za relaksaciju i odmor, koji nam je svima neophodan nakon naporne radne nedelje i pregršt obaveza koje smo imali. Boravak u prirodi pozitivno utiče na čoveka i predstavlja vrstu antistres terapije, zato iskoristite svaki trenutak kako biste upoznali sve lepote bogatog okruženja. Različiti paketi za rafting Tarom u ponudi imaju i organizovane izlete poput obilaska Nacionalnog parka Sutjeska, što bi definitivno trebalo da iskoristite i upoznate se sa prelepim vidikovcima i jezerima. Ukoliko prvi put idete na rafting, važno je poneti adekvatnu garderobu, jer vremenski uslovi na planini znaju da budu promenljivi, a noći hladne, čak i tokom letnjih meseci. Preporučuje se slojevito oblačenje i brzosušeći materijali, koji su se pokazali kao najefikasniji za aktivnosti u prirodi. 

Adrenalinska injekcija

Najveća specifičnost i posebnost raftinga svakako jeste količina adrenalina koju ćete dobiti dok se spuštate brzacima Tare. Ukoliko ste tip osobe kojoj nije dovoljna šetnja šumom i odmaranje pokraj reke, onda će rafting upotpuniti celokupno iskustvo i vaš odmor učiniti zanimljivijim. Brzina reke zavisiće od perioda godine kada je posećujete, pa tako treba znati da je tokom najtoplijih meseci kao što su jul i avgust, reka znatno sporija. A ako želite da pravi udar adrenalina, onda preporučujemo odlazak na rafting na početku sezone, odnosno u aprilu, maju ili junu. Iako se ova vrsta aktivnosti smatra jednim delom ekstremnom, bezbednost učesnika je na visokom nivou. Pre samog spuštanja dobijate odgovarajuću zaštitnu opremu, a sa vama u čamcu je sve vreme vaš vodič, odnosno skiper – obučeni profesionalac sa licencom, koji je zadužen za vašu bezbednost i čije instrukcije slušate. 

Ostvarićete nova poznanstva

Boravak u kampu gde se održava rafting jeste prilika da upoznate nova lica sa kojima delite ista ili slična interesovanja i koja su, isto kao i vi, došla po svoju dozu adrenalina. Takođe, rafting je aktivnost koja podstiče zajedništvo i druženje, pa samim tim pozitivno utiče na međuljudske odnose. Nije ni čudo što veliki broj kompanija organizuje team-buildinge upravo na ovakvim mestima. Kroz savladavanje brzaka jačamo timski duh, stičemo međusobno poverenje i zajedničkim snagama rešavamo probleme koji su pred nama. Ukoliko dolazite sa porodicom ili prijateljima, druženje na reci će vas međusobno povezati i doneti vam nove zajedničke trenutke uživanja koje ćete zauvek pamtiti. 

Jačanje samopouzdanja

Iako odlazak na rafting nije toliko zahtevna aktivnost i prilagođena je svim uzrastima, ipak je specifična i nije deo naše svakodnevnice. Predstavlja izlazak iz zone komfora i učenje jedne nove veštine, nakon čijeg savladavanja ćete definitivno imati bolje mišljenje u sebi. Rafting i aktivnosti slične njemu pozitivno utiču na čovekovo samopouzdanje i čine da se osećamo kao pobednici zbog prepreka koje smo uspeli da prevaziđmoe. Iskusite nešto drugačije i uživajte u novom dostignuću koje ste postigli!

Rafting je savršena kombinacija avanture, prirode i dobrog provoda koja već dugi niz godina donosi pozitivna osećanja i bogata iskustva svima onima koji se upuste u ovu nesvakidašnju avanturu. Ne gubite vreme i rezervišite vaše prvo rafting putovanje koje će vas, sigurni smo, ostaviti  bez daha!

Close Comments

Comments are closed.