Šta su folije za ispravljanje zuba i kako se koriste?

Folije za ispravljanje zuba, koje možemo naći u Beogradu su jedna vrsta providnih, tankih, prilagođenih dentalnih aparata, koji se koriste za korekciju nepravilnog položaja zuba. Ova vrsta aparata pripada grupi ortodontskih aparata i često se naziva i “invisalign” ili “providni ortodontski aparati”. 

Folije za ispravljanje zuba sve su popularniji način korekcije zuba jer su diskretni i estetski prihvatljivi, što ih čini popularnim izborom među pacijentima koji žele ispraviti svoj osmeh bez upotrebe tradicionalnih metalnih bravica.

Kako se koriste folije za ispravljanje zuba?

 Prvi korak u korišćenju folija za ispravljanje zuba je konsultacija s ortodontom. Ortodont će proceniti stanje vaših zuba, analizirati položaj vaših zuba i odrediti da li ste pogodni kandidat za ovu vrstu tretmana.

 Ako ste pravi kandidat  za ovaj tretman, ortodont će praviti digitalne ili fizičke otiske vaših zuba kako bi se napravio precizan plan ispravljanja. Na osnovu tih otisaka, ortodont će kreirati  individualne folije,  koje će se postepeno menjati tokom tretmana kako bi se postigao željeni rezultat.

Koliko se dugo nose folije za ispravljanje zuba?

Svaka folija se nosi oko 1 do 2 nedelje, u zavisnosti od planiranog plana tretmana. Tokom tog perioda, folija postepeno pomera zube prema željenom položaju. Većina pacijenata mora nositi folije 20 do 22 sata dnevno kako bi postigli optimalne rezultate, uz mogućnost skidanja folija samo za vreme obroka i higijene zuba.

Tokom tretmana, ortodont će redovno pratiti napredak i promeniti folije prema potrebi. Ovo je važno kako bi  se zubi pravilno pomerali  i kako bi  tretman išao prema planu.

Kada se postigne željeni rezultat, pacijent će obično dobiti druge folije koje se nose nakon tretmana kako bi se održao postignuti položaj zuba i sprečilo vraćanje na prethodno stanje.

Prednosti folija za ispravljanje zuba

Folije su providne i gotovo neprimetne, što je odličan izbor za ljude koji žele diskretnu korekciju zuba.  Folije su oblikovane prema obliku vaših zuba i desni, što ih čini udobnijim za nošenje u odnosu na metalne bravice koje mogu izazvati iritaciju usne šupljine.

Mogućnost skidanja folija olakšava hranjenje  i održavanje oralne higijene jer se ne morate brinuti o hrani koja se zaglavljuje između bravica.

Folije za ispravljanje zuba su odlična alternativa tradicionalnim metalnim bravicama za korekciju nepravilnosti u položaju zuba. Međutim, pre nego što se odlučite za ovaj tretman, važno je konsultovati se sa ortodontom kako biste bili sigurni da je ovo najbolja opcija za vaše individualne potrebe.

Close Comments

Comments are closed.