Gde ćete se rashladiti ovog leta?

Letnje temperature su nam sve bliže. Sa viskom temperaturama javljaju se i prvi talasi letnje vreline, a jedino o čemu svi razmišljaju je kako da se najlakše rashlade i osveže. U toj borbi nam pomažu klima uređaji, ali nam oni ne budu ni od kakve pomoći kada se nađemo na ulicama grada. Drugo rešenje je hladna voda, a zatim i sladoled da ublaže osećaj vrućine. Obavezno je pratiti i savete stručnjaka da izbegavamo preterano izlaganje suncu. Iz tog razloga mnogi traže beg od vrućine na rekama, bazenima, jezerima i morima. Dobra vest je da stanovnici Beograda ne moraju daleko putovati do plave oaze, jer uvek mogu posetiti Adu Ciganliju – poznato beogradsko more.

Ada Ciganlija – beogradsko more

Ada Ciganlija je veštačko poluostrvo nastalo pregrađivanjem reke Save. Dugo je 4,2 kilometara, široko 200 metara i duboko između četiri i 6 metara. Uređenje marine završeno je 1967. godine kada je Savsko jezero dobilo izgled sličan današnjem. Duž jezera se prostire šljunkovita plaža, biciklistička i staza za pešake. Zbog vode, plaže i brojnih mogućnosti za zabavu Ada Ciganlija je dobila epitet beogradskog mora.

Ada Ciganlija

Koliko je popularna atrakcija najbolje govori činjenica da Adu Ciganliju svakog leta poseti više od 100.000 ljudi tokom radnog dana i do 300.000 posetilaca vikendom. Šljunkovita plaža oko jezera je u celosti uređena i opremljena. Verovali ili ne, važi za jednu od najlepše uređenih i najvećih plaža na veštačkim jezerima u Evropi. Voda na jezeru je čista, bezbedna za kupanje i deo za kupače je potpuno obezbeđen. Tokom sezone kupanja dežuraju obučeni spasioci i službe hitne pomoći.

Zabava za svaki uzrast

Ada važi za jedno od najlepših kupališta u Srbiji. Posetioci mogu uživati u prijatnoj šetnji, vožnji bicikla, ali i brojnim drugim aktivnostima. Na jezeru se nalazi nekoliko sportskih terena, teren za mini-golf, igralište za bejzbol, hokej na travi i ragbi. Za posetioce koji žele da osete poseban adrenalin preporučujemo da se oprobaju na skijanju na vodi, sportskom penjanju na vešačkoj steni, paintbolu, laser-tag, ski simulatoru, ronjenju i čuvenom Avantura parku sa visećim mostovima.

Savsko jezero

Ada Ciganlija je veoma privlačna atrakcija za najmlađe posetioce. Pored brojnih igrališta opremljenih ljuljaškama, toboganima, penjalicama i klackalicama, privačan sadržaj za decu čini Park nauke i Grad na Vodi – zabavni park na vodi sa nekoliko različitih skakaonica i penjalica na vodi povezanih preprekama i klizavim putevima.

Najlepše je pod suncobranima

Mnogi posetioci se odlučuju da utočište od vrelih temperatura potraže pod suncobranima pronađu među kafe-barova na Adi. Svi ugostiteljski objekti se nalaze duž šetališta i sasvim blizu jezera gde se povremeno možete rashladiti. Najlepše je kada se letnje temperature podnosimo skriveni među šarenim suncobranima uz čašu hladnog pića i dobrom društvu.

Dođite i rashladite se!

Close Comments

Comments are closed.