7 velikih grešaka prilikom izbora foto tapeta

Tapete nisu za one koji nemaju dovoljno smelosti. Važno je usuditi se da menjamo svoj enterijer i istaknemo njegovu lepotu, pažljivo odabranim tonovima i motivima. Ukoliko imate apartman za izdavanje, tapete su odličan način da ga učinite modernijim i prilagodite svojoj ciljnoj grupi gostiju, odnosno gostiju koje želite da ugostite u svom smeštaju. Ipak, ako niste stručni za dizajn enterijera, velika je verovatnoća da ćete napraviti grešku. Zato nije na odmet pročitati koje su to najveće greške pri izboru tapeta i kako ih izbeći.

Birate previše tamne tapete

Tamne tapete preko celih zidova izgledaju atraktivno u modernim salonima i restoranima, kao i salama za venčanje ili noćni provod, ali u svakodnevnom životu, tamne tapete oduzeće vam puno svetlosti i vizuelno smanjiti vaš prostor. Suviše tamne tapete deluju mračno i depresivno, pa se nikako ne preporučuju ako se bavite izdavanjem apartmana. Izuzetak su namenske prostorije, kao što su soba za zabavu i slično, koje nisu namenjene relaksaciji i odmoru. Kada gosti dođu u vaš apartman, žele svetlost i prozračnost u prostoru, a tamne tapete ubijaju dve najvažnije odlike udobnosti i vedrine. Druga greška u vezi sa tamnim tapetama, je preterivanje i postavljanje tamnih tapeta na svim zidovima ili u celom stanu. Jedan zid u zanimljivim tamnim tonovima je sasvim dovoljan, da se stvori dinamika u prostoru, sve preko toga, ako nije u pitanju disko klub ili salonski prostor, je previše.

Tapete u celom stanu

Kada se odlučite za tapete trebalo bi da ih pametno kombinujete. U ovom slučaju važi manje je više, pa se opredelite za jedan upadljiv dezen i izaberite jedan zid koji želite da istaknete. Ostatak zidova neka bude u neutralnim jednobojnim tonovima, a neka boja koja je na drugim zidovima slaže sa bojom motiva na teptama. Ovo je samo jedan od predloga, kako uspešno da dizajnirate svoj prostor ili spavaću sobu, a da prostorija ne izgleda prenatrpano i naporno za oko.

Ukoliko želite tapete na svim zidovima, izaberite neutralne boje i motive

Nekada šesdesetih godina u većini domova na svim zidovima bile su tapete, poznati su nam motivi i simboli šezdesetih i sedamdesetih godina, koji su bili popularni u to vreme, pa je i ostatak nameštaja bio u istom retro stilu i rustičnom fazonu. Danas su motivi nešto moderniji, a izbor dezena jako bogat i sadržajan, tako da možete naći dezen baš po svojoj meri. Ukoliko ipak insistirate da umesto krečenja izaberete tapete, birajte one svetlih boja sa neutralnim motivima.

Izaberite kvalitetne tapete

Kvalitet tapeta nekada se svodio samo na jednu vrstu tapeta, koje su se neretko ljuštile, a boje na njima bledele nakon određenog vremena. Danas, imamo mnogo moderniju tehnologiju, tapete su izdržljivije, kvalitetnije i lakše se skidaju kada vam dosade i želte da ih promenite.

Najveća greška je da mere zidova uzimate sami

Postoje profesionalci koji se bave izradom i montažom tapeta. Oni će nepogrešivo izmeriti dimenzije, a naš savet je da se opredelite za foto tapete po meri, koje su izuzetnog kvaliteta i kolorita, lakše se montiraju ali i skidaju, tako da su dani i sati skidanja tapeta prošlost.

Ne uklapate dizajn tapeta sa ostatkom enterijera

Velika je greška ako u radnu sobu ubacite tapete sa crtanim likovima, koje su namenjene dečijim sobama i igraonicama. Ukoliko pravite namenski prostor, važno je da ga stilski uklopite, a da tapete budu samo lep dodatak koji će još više podići prostor. Takođe, ako pravite poslovni prostor, ne stavljajte tapete cvetnih dezena, koje su namenjene dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, već dezen uklopite sa bojama nameštaja i drugih zidova.

Tapete u malim sobama

Tapete u malim sobama nisu dobro rešenje. Suviše upadljive tapete mogu progutati prostor i zato se tapete sa dimaničnim motivima preporučuju za veće sobe i prostorije ili bar sobe standardne veličine. Ukoliko ipak želite tapete u malim sobama, izaberite opet neutralnu boju tapeta,dok se za male sobe uvek preporučuju svetli zidovi. Bela boja je uvek dobro rešenje, sa kojim nećete napraviti grešku. U velikim sobama i salonima, dozvoljeno je više detalja i malo jače boje koje će osvežiti prostor i učiniti ga zanimljivim i veselijim. Pre odabira tapeta planirajte namenu prostorija u svom stanu, kući ili apartmanu koji želite da izdajete. Ukoliko imate decu ili su ona vaši gosti, odlično je rešenje da jedan mali kutak ukrasite dečijim tapetama sa njihovim omiljenim likovima.

Close Comments

Comments are closed.