Šta nam je bitnije kada biramo tendu - estetika ili funkcionalnost?

Efikasnost tende zavisi od veoma mnogo stvari, kao na primer lokacije, kvaliteta robe, usluge montaže, ambijenta, mesta itd. Za vlasnika ugostiteljskog objekta je veoma važno da privuče goste. Od vitalnog je značaja da se obezbedi visok kvalitet usluge, ali je u isto vreme važno da se poboljša funkcionalnost i atraktivnost ugostiteljskog objekta. Zbog toga, tende su veoma važne za svaki kafić i restoran koji ima baštu, jer omogućavaju gostima da sede u bašti, čak i kada vremenske prilike nisu idealne. Naravno, većina vlasnika se trudi da tenda pre svega bude bezbedna za korišćenje i funkcionalna, a tek na kraju da se estetski uklopi u objekat, što je isto bitna činjenica. 

Tende za prodajne objekte su odličan način da estetski podignete prodavnicu na pravi način.

Koje sve vrste tendi postoje?

Pergola

Oni se sastoje od konstrukcije koja se može uvlačiti i koja deluje kao nabrani krov. One se mogu montirati na zid ili se mogu montirati da stoje samostalno.  Ova vrsta tende je idealna za objekte koji žele da stvore dodatni natkriveni prostor, kao što je izlog prodavnce.

Tenda koja se uvlači

Ovo je možda jedan od najtraženijih modela tendi, a sastoji se od materijala koji se montira na zid ili plafon. Kada se izvuče, tkanina se može rastegnuti prema spolja, pod uglom ili ravno i napraviti hlad. Veoma je koristan za sve vrste postavljanja reklama i uglavnom se koristi na prednjoj strani prodavnica i na izlozima, a može se koristi i za tende za terasu.

Tenda koja stoji samostalno

Tipično za ovu vrstu nadstrešnica je da se ne montiraju na zidove ili plafon radnje. Oni se sastoje od centralne šipke koja drži dve tende, koje se protežu sa obe strane. Ukoliko je potrebno, mogu se fiksirati na tlu kako bi se stvorio prostor u hladu, koji se može koristiti za sedenje.

Tende se razlikuju i na osnovu površine koje pokrivaju, pa tako postoje tende za prozore, tende za dvorište, unutrašnje tende, tende za ulaz.

Tende se razlikuju i po materijalu konstrukcije

Većina komercijalnih tendi je napravljena od pamuka ili poliestera. Poliesterska tkanina je lakša za održavanje dok je pamučna izdržljivija i otpornija na vodu. 

Ono što je važno za svaki materijal je da bude izdržljiv, vodootporan, otporan na buđ i lagan, a većina se može naći u više dezena i boja. Kada je u pitanju konstrukcija, ona može biti čelična, metalna od kovanog gvožđa. Važno je da bude od čvrstog materijala koji je izdržljiv i otporan na koroziju i kome neće smetati kiša, sneg, niske ili visoke temperature, kako se ne bi desilo da se nakon nekoliko godina konstrukcija ošteti, što može biti potencijalno opasno za goste, ali i druge ljude.

Takođe, postoje i dodatne funkcije i sistemi koji se mogu montirati i koji vam mogu olakšati otvaranje i zatvaranje tendi. Jedna od njih je automatizovani sistem, pomoću koga samo jednim klikom otvaramo i zatvaramo tendu po potrebi, u zavisnosti od vremenskih uslova. To vam omogućava da lagano modifikujete uslove u vašem ugostiteljskom objektu, a da ne morate ručno da pomerate ili zatvarate tendu i tako remetite ugođaj gostima.

Kada je u pitanju funkcionalnost i estetika kod tendi, važno je reći da su obe strane jednako važne, a da malu prednost ima funkcionalnost, jer je kod tendi i nadsrešnica najvažnije da one budu bezbedne za korišćenje, ali i da se mogu koristiti jednostavno bez mnogo muke. Tenda koja se stalno kvari nije nešto što će vam pomoći da privučete vaše goste i ostavite dobar utisak.

Ipak, estetika je veoma bitna jer tende uglavnom stoje napolju i one su često prva stvar koju gosti primete , pre nego što izaberu prijatno mesto za popodnevnu kafu ili ručak. Većina gostiju traži baštu koja je natkrivena u hladu kada je napolju velika vrućina, a bez tende teško da možete biti konkurentni na tržištu.

Estetika tendi je važna, kako bi se uklopila u već postojeći ambijent. Budući da su tende u jednobojnim tonovima, nije ih teško uklopiti u eksterijer. Na tržištu postoje tende različitih boja, pa neće biti teško da pronađete pravu, ipak ono što će vam dosta olakšati posao jesu automatizovani sistemi, koji omogućavaju da na dugme raširite ili skupite tendu, ako u trenutku krene kiša ili želite više sunca u svom objektu.

Close Comments

Comments are closed.